Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 11

Režisierė U.Borchu: „Kodėl jus provokuoja nuogumas?“

Šių metų „Kino pavasario“ programoje „Kritikų pasirinkimas“ pristatytas režisierės Uisenma Borchu sukurtas filmas „Nežiūrėk į mane taip“ („Don't Look At Me That Way“). Tai filmas apie sudėtingus moterų santykius, kuris griauna lyčių steoretipus ir verčia į santykius pažvelgti kitu žvilgsniu. Jame vaidina pati režisierė U. Borchu ir jos draugė Catrina Stemmer.
Uisenma Borchu
Uisenma Borchu / Gedimino Gražio nuotr.

Mintys apie filmą ir jo kūrimo procesą – iš U.Borchu pokalbio su žiūrovais.

Kaip gimė filmo idėja? Ir kodėl pasirinktas toks pavadinimas?

Filmą įkvėpė mano mergina Katerina. Aš stebėjau jaunas moteris, kurios gyvena mūsų visuomenėje. Man įdomi tema – ką reiškia būti moterimi šiais laikais. Aš visada siekiau, kad žmonės kitaip pažvelgtų į moteris.

Ką, jūsų nuomone, reiškia būti moterimi?

Asmeniškai aš jaučiuosi tiek vyru, tiek moterimi. Aš nenoriu būti patalpinta toje dėžėje, į kurią bando mane įsprausti visuomenė. Jau nuo mažų dienų, kai tik atvykau į Vokietiją, pradėjau savęs klausti, ką aš darau gerai, o ką blogai, kad manęs nemėgsta. Pamažu pradedi formuoti savo seksualumą, suvokti, kad man netinka tai, ko tikisi iš manęs žmonės, kokia aš turėčiau būti.

Filmo „Nežiūrėk į mane taip“ kadras
Filmo „Nežiūrėk į mane taip“ kadras

Kodėl nusprendėte pati vaidinti filme?

Katerina mano draugė, kuri vaidino filme, nebuvo aktorė. Taigi rašydama scenarijų galvojau apie kitus vaidmenis, kurie bus filme. Šis sprendimas buvo spontaniškas. Aš norėjau išbandyti save įvairiose pozicijose: tiek už kameros, tiek prieš ją. Man buvo smalsu, norėjau suprasti, ką reiškia vaidinti, išreikšti save kitaip. Norėjau išbandyti, ar jausiuosi geriau nei būdama režisiere.

Kodėl nuogumas toks svarbus jūsų filme?

Mes niekada neplanavome, kad filme būsiu nuolatos nuoga. Toks buvo mano kuriamas charakteris ir aš jaučiausi taip, kad turėčiau nusirengti. Nuogumas yra tai, ką mes matome kiekvieną dieną prieš veidrodį ar duše. Žmones tai veikė, jie sakė, kad aš siekiu provokuoti nuogumu. Tačiau aš to nesiekiau. Mes laužėm tabu, kurių neturėtų būti. Tad, jei tai jus provokuoja, turite savęs klausti, kodėl taip yra, o ne manęs.

Filmo „Nežiūrėk į mane taip“ plakatas
Filmo „Nežiūrėk į mane taip“ plakatas

Jūsų filme daug sekso scenų. Kodėl?

Tai natūralu – kaip plauti indus. Kai esi susijaudinęs, tiesiog tai darai. Kartais tai intymiau, kartais tai apie meilę. Nereikia to sureikšminti.

Kaip suprasti jūsų filmo pabaigą, neatskleidžiant nemačiusiems, kas bus?

Mes turime būti savimi, būti atviri su savimi ir kitais. Svarbu, kaip elgiamės su kitais žmonėmis. Mes turime galvoti apie kitus žmones, apie kitas moteris. Šių laikų visuomenėje žmonės yra užvaldyti nesaugumo jausmo, tačiau to neparodo.

Pagrindinės filmo veikėjos yra labai skirtingos. Kaip tai žaidžia jūsų lyties suvokime? Ar tai buvo sąmoningas sprendimas?

Taip, šiame filme yra sukuriamas kontrastas, kurį formuoja dvi moterys. Tačiau tai realybė. Katrina pasakojo man apie vieną savo draugę, kuri buvo kaip filmo veikėja Heidi. Aš pažįstų daug moterų, kurios yra kaip Heidi. Taip tiesiog vystėsi istorija. Aš nieko neplanavau. Taip įvyko natūraliai.

Kiek žinau, buvo labai sunku gauti finansavimą filmui?

Vokietijoje mes turime baigiamųjų darbų finansavimo fondą. Aš tikėjausi iš jo gauti pinigų savo filmui. Tačiau didžiąją dalį komiteto sudaro vyrai. Jie teigė, kad 90 min. filmas apie moteris yra per daug – tai neveiks. Jie tvirtino, kad tai nėra realistiška. Tačiau tai – ne fantazija. Aš manau, kad tai labai realistiška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius