Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 06

Septyniais „Oskarais“ įvertintas „Arabijos Lorensas“ – Lietuvos kino teatruose

Išskirtinių seansų serijos „Pamatyk kine“ sezoną gegužės 15 d. vainikuos septyniais „Oskarų“ apdovanojimais įvertintas Davido Leano „Arabijos Lorensas“ (1962). Šiuo sezono uždarymo seansu pasirinkta tikra istorija apie išsigimstantį valdžios troškimą, žmoguje netelpančio dieviškumo idėją ir laiku nepažabotos didybės pasekmes, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Arabijos Lorensas“
Kadras iš filmo „Arabijos Lorensas“ / „Park Circus“ archyvo nuotr.
Temos: 1 Kinas

Kas buvo tikrasis T. E. Lawrence‘as?

Keliautojas, archeologas, lakūnas, diplomatas, idealistas, rašytojas ar žvalgas? Istorikų ginčai dėl ekscentriškosios Pirmojo pasaulinio karo asmenybės – pulkininko Tomo Edwardo Lawrence‘o, išgarsėjusio savo prieštaringai vertinamais veiksmais arabų kraštuose, netyla iki šiol.

Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui pašauktas tarnauti į britų karinę žvalgybą Kaire, T. E. Lawrence‘as vėliau faktiškai vadovavo arabų sukilimui, kurio metu ir gavo Arabijos Lorenso pravardę. Tačiau nėra sutariama, kieno interesai jam buvo svarbiausi – britų, arabų ar paties Lawrence‘o.

Savo karo žygius per Pirmąjį pasaulinį karą T. E. Lawrence‘as aprašė knygoje „Septyni išminties stulpai“ (Seven Pillars of Wisdom, 1926), ši knyga vėliau tapo partizaninio karo vadovu.

Nelaimės filmavimo aikštelėje

„Arabijos Lorenso“ filmavimo darbai užtruko ilgiau, nei planuota, o kūrėjus persekiojo nelaimės.

„Iš pradžių mums buvo pranešta, kad filmavimo darbai dykumoje užtrūks penkis, tačiau galiausiai praleidome ten ištisus devynis mėnesius. Visi gyvenome palapinėse, bet buvome entuziastingai nusiteikę. Jautėme, kad filmuojame kažką neįprasto“, – savo įspūdžius apibūdiną Lorensą įkūnijęs aktorius Peteris O'Toole‘as.

Jis filmavimo metu pasitempė kojų raiščius, susilaužė kelį ir rankos nykštį, išsinarino kaklą bei patyrė du smegenų sukrėtimus.

VIDEO: Filmo „Arabijos Lorensas“ anonsas

Režisūrinė filmo versija ir restauravimo darbai

Praėjus mėnesiui po 1962 m. gruodį įvykusios filmo premjeros, buvo nuspręsta jį sutrumpinti 20 minučių. Neilgai trukus dar 15 minučių buvo iškirpta ruošiantis televizinei premjerai „ABC“ kanale.

Juosta iš viso sutrumpėjo daugiau nei pusvalandžiu. Tuo metu niekas nesitikėjo, kad „Arabijos Lorensas“ pelnys net septynis „Oskarus“ ir visiems laikams liks kino istorijoje.

Galimybė pamatyti režisūrinę filmo versiją su anksčiau išimtomis scenomis atsirado tik 1989 metais. Iniciatyvos ėmėsi filmus restauruojančios įmonės „Film Preserve“ prezidentas Robertas Harrisas, netyčia radęs šimtus konteinerių su filmo juostomis. Garsas didžiojoje dalyje aptiktos medžiagos buvo visiškai prarastas, todėl Harrisui teko praleisti daug laiko tam, kad iš naujo galėtų surinkti visus aktorius, įskaitant Peterį O'Toole‘ą, Anthony Quinną ir Alexą Guinnessą. Prarasti dialogai buvo įrašyti iš naujo. Režisūrinės versijos restauravimo darbai iš viso užtruko 26 mėnesius – net 10 mėnesių daugiau negu pats filmo kūrimas.

Specialiai 50 metų filmo jubiliejui kino studija „Sony Pictures“ nusprendė pristatyti atnaujintą 4K raiškos filmo versiją. Juostos atkūrimui buvo naudojamas specialus „Imagica EX“ įrenginys, galintis nuskaityti negatyvo kadrus, kartu sukurdamas jų skaitmenines kopijas. Ypatingai didelės raiškos kopijos leido perteikti net mažiausias detales, parodyti visą spalvų spektrą ir šviesos diapazoną nuo šviesiausio iki tamsiausio taško kadre. Vien negatyvų analizė užtruko vienerius metus, o galutinė 4K raiškos versija pirmą kartą buvo parodyta 2012 metais Tarptautiniame Kanų kino festivalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius