-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 11

Siekiant nepriekaištingos kokybės: 7 filmai, kurių gamyba užtruko marias laiko

Bet kokio, net ir trumpametražio filmo kūrimas yra procesas, reikalaujantis daugybės žmonių darbo ir didelių investicijų. Iš tiesų, pats filmavimas net nėra ilgiausiai trunkanti dalis – vien parengiamieji darbai gali lengvai trukti keliolika mėnesių. Tačiau kai kuriems filmams užbaigti prireikė išties daug laiko net vertinant kino standartais.
Filmas „Įsikūnijimas“
Filmas „Įsikūnijimas“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 „Telia“ Kinas

Vaikystė“ / Boyhood (2014)

Kiek užtruko: 12 metų arba tris gana nejaukius augimo šuolius.

Kodėl taip ilgai: Režisierius Richardas Linklateris norėjo įamžinti vaiko augimą tokį, koks jis ir buvo. Tam jis kasmet kelioms dienoms surinkdavo visą kūrybinę grupę net 12 metų iš eilės. Taip buvo nufilmuotas Masono (vaid. Ellaras Coltraine‘as) gyvenimas nuo šešerių iki aštuoniolikos metų.

Ar vertėjo: 100% taip – tai buvo itin ambicingas, niekad lig tol tokiu mastu neįgyvendintas projektas, kuris kinematografijos standartus pakėlė į naują lygį.

VIDEO: Filmo „Vaikystė“ anonsas

„Įsikūnijimas“ / Avatar (2009)

Kiek užtruko: 10 metų arba 6 keliones iki Pandoros ir atgal.

Kodėl taip ilgai: Scenarijaus autorius ir režisierius James‘as Cameronas iš pradžių planavo pradėti filmuoti dar 1997-aisiais, iškart po „Titaniko“ premjeros. Tačiau pradėjus svarstyti, kaip šį projektą įgyvendinti, teko pripažinti, jog tuometinėmis technologijomis Camerono vizijos įgyvendinti nepavyks. Todėl metams bėgant scenarijus buvo nulolat tobulinamas, kuriama Na‘vi kalba ir specialieji efektai.

Ar vertėjo: 9 „Oskarai“ ir faktas, kad tai buvo pelningiausias visų laikų filmas kalba patys už save.

VIDEO: Avatar Movie Trailer [HD]

„Simpsonų filmas“ / The Simpsons Movie (2007)

Kiek užtruko: 9 metus, arba Barto amžius pastarąjį ketvirtį amžiaus

Kodėl taip ilgai: Televizija „Fox“ sutikimą davė dar 1997-aisiais, tačiau vien pasirašyti sutartis su įgarsinančiais aktoriais užtruko iki 2001-ųjų. Iš viso šiam filmui buvo parašyta beveik 160 scenarijaus versijų, nes jo dalys vis buvo panaudojamos televizijos serijoms, o animacijos kūrimas užtruko dar kelerius metus.

Ar vertėjo: Dauguma šį filmą vertina prasčiau už televizijos serijas, tačiau nereiktų pamiršti, kad kaip tik šiame filme buvo garsioji Kiaulė-Voras. Žinoma, paminėtina ir tai, kad pats filmas sulaukė didžiulės komercinės sėkmės.

VIDEO: THE SIMPSONS MOVIE: Homer & Bart Save Day

„Lego filmas“ / The Lego Movie (2014)

Kiek užtruko: 4 metus arba 7 žygius į piktojo „Lego“ tirono bokštą

Kodėl taip ilgai: Apskritai, animacijos kūrimas yra ilgas procesas, tačiau „Lego filmui“ jis užsitęsė ilgiau nei įprasta. Viena iš priežasčių yra tai, kad atskirai animuoti reikėjo kiekvieną lego kaladėlę, o jų šiame filme, švelniai tariant, buvo viena kita. Be to, nemaža dalis scenarijaus buvo perrašyta iš esmės.

Ar buvo verta: Neabejotinai – jei mėgstate animaciją, tai vienas tų filmų, kuriuos pažiūrėti būtina.

VIDEO: The LEGO® Movie - Official Main Trailer [HD]

„Trintukagalvis“ / Eraserhead (1977)

Kiek užtruko: 5 metus arba 4 tyrimus dėl Lauros Palmer nužudymo

Kodėl taip ilgai: Tai turėjo būti paprastas studentų projektas, tačiau Davidas Lynchas garsėja stulbinančiu dėmesiu detalėms. Pavyzdžiui, nufilmuoti sceną, kurioje Jackas Nance užeina į kambarį, užtruko visus metus. Be to, tuo metu šiam režisieriui itin trūko pinigų, tačiau jis sugebėjo didelę projekto dalį finansuoti išnešiodamas laikraščius ir padedamas draugų. Net Jacko žmona rėmė filmą, atiduodama algą, kurią gaudavo dirbdama padavėja.

Ar vertėjo: Žinoma. „Trintukagalvis“ yra vienas keisčiausių ir nepatogiausiai pasijusti priverčiančių kada nors sukurtų filmų.

VIDEO: Eraserhead Trailer

„Kronos“ / Cronos (1993)

Kiek užtruko: 8 metus arba maždaug tiek, kiek užtrunka laukimas naujos „Pragaro vaikio“ dalies

Kodėl taip ilgai: Guillermo del Toro dėmesys detalėms ir šiaip garantuoja ilgus filmavimus, o tai, kad filmui pritrūko biudžeto, privertė stabdyti visą projektą. Del Toro paskutinę trūkstamą dalį padengė imdamas paskolas, kurių dalies palūkanos siekė net 60%, o Ronas Perlmanas turėjo sutikti su mažesniu atlygiu. Vis dėlto šis gestas turbūt visam gyvenimui sutvirtino režisieriaus ir aktoriaus draugystę.

Ar vertėjo: Finansiškai – ne, tačiau palankus kritikų vertinimas leido del Toro galiausiai imtis „Pragaro vaikio“ projekto.

VIDEO: Cronos | Trailer

„Miegančioji gražuolė“ / Sleeping Beauty (1959)

Kiek užtruko: 8 metus arba laiko tarpą, per kurį pradeda veikti du Piktadarės kerai

Kodėl taip ilgai: Prieš pradedant animuoti šį filmą, jis nuo pradžių iki galo buvo įgarsintas ir nufilmuotas su gyvais aktoriais. Tai buvo padaryta tam, kad animatoriai turėtų medžiagos, pagal kurią galėtų modeliuoti animacijos veikėjus. Tada prasidėjo itin kruopštus ir sudėtingas procesas, kurio metu ranka buvo piešiama kiekviena detalė – kai kurių fono kadrų piešimas užtrukdavo iki savaitės. Waltas Disney‘us, tuo tarpu, tvirtindavo kiekvienos dienos darbą, taisydamas detales tol, kol jos atitikdavo jo lūkesčius.

Ar vertėjo: Angelina Jolie tikrai sutiktų, kad taip, o pats filmas yra nesenstanti klasika net praėjus daugiau kaip 50-mečiui.

VIDEO: Sleeping Beauty Official Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius