Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 02 04

Startuoja pirmasis Lietuvoje Flamenko filmų festivalis

Pirmasis filmų festivalis, dedikuotas ypatingajam ispaniškosios kultūros perlui – flamenkui – 2015 m. vasario 12-15 d. startuos Vilniuje, kino teatre „Pasaka“. Festivalio programoje – net aštuonios premjeros, iki šiol Lietuvos publikai nematyti vaidybiniai ir dokumentiniai filmai.
Flamenko
Flamenko / Kino teatro „Pasaka“ nuotr.

Flamenko filmų festivalio tikslas – patenkinti tiek flamenko mylėtojų, tiek juo besidominčiųjų smalsumą, pasakojant apie šio ilgaamžio meno paveldą: atskleisti jo ištakas, papasakoti apie flamenko kaitą, dabartines jo formas, šių dienų flamenko profesionalų užkulisinį gyvenimą. Filmai pateiks atsakymus į daugybę dažnai kylančių klausimų.

Garsaus filmų meistro Carlos Saura režisuotas filmas „Flamenkas šiandien“ yra įspūdingas uždegančio šokio ir sielas suvirpinančių dainų ir muzikos spektaklis. Jame flamenko tradicijos persipina su šiuolaikinėmis srovėmis. Flamenkas nėra vien šokio ir muzikos stilius – tai gyvenimo būdas ir nuolat kintanti meno forma.

Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko
Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko


„Flamenko ištakos“ atskleis tikrąją flamenko dvasią. Filme pasakojama apie slaptąjį flamenko dainininką – Malagos gatvių šlavėją, o taip pat apie repeticijas žymiausioje Madrido flamenko mokykloje „Amor de Dios“ – legendinėje vietoje, kur dirbo daugelis žymiausių flamenko šokio virtuozų.


Delikatus ir kurtinantis, rūstus ir švelnus – tai ispanų flamenko menas, kuris užvaldo jausmus ir uždega sielą.

„Apie flamenką sudėtinga rašyti, svarbiausia – tiesiog jį patirti“,– sako filmo „Flamenko moterys“ režisierius Mike Figgis. „Tokių moterų nebuvau regėjęs. Atrodė, kad jos didžiuojasi savo moteriškumu, seksualumu, jausmingumu, neketindamos nieko įrodyti vyriškajai auditorijai. Nustebau suvokęs, kad flamenkas yra apie moteris“, – toks buvo M.Figgis įspūdis, įkvėpęs jį sukurti filmą.

Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko
Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko

Filmų kūrėjos Albertinos Pisano dokumentinis filmas „Flamenko šokėjai“ yra intymus keturių žymių šiuolaikinio flamenko šokėjų – Rafaela Carrasco, Israel Galvàn, Andrés Marìn ir Belén Maya paveikslas. Kiekvienas, turėdamas savitą stilių, išreiškia juos vienijančią kūrybinę būtinybę: peržengti flamenko šokio ribas ir paversti jį universalia meno forma.

Jau daugiau nei šimtą metų flamenko menas plinta pasaulyje, pasiekdamas tolimiausias pasaulio šalis. Dokumentiniai filmai „Ant bangų“ ir „Flamenko mokykla“ pasakoja apie flamenko tradicijas, supažindina su menininkais ir atlikėjais, kurie vysto šį meną Jungtinėse Valstijose.

Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko
Kino teatro „Pasaka“ nuotr. /Flamenko

Festivalio programoje tai pat ir du režisieriaus Francisco Rovira Beleta Oskarui nominuoti vaidybiniai filmai: „Raganiška meilė“ (1967m.) ir „Los Tarantos“ (1963 m.). Abiejuose filmuose galima išvysti geriausiu XX a. Ispanijos šokėju ir choreografu pripažintą Antonio Gades, o filme „Los Tarantos“ – ir genialiąją visų laikų flamenko šokėją Carmen Amaya.

Pirmąjį Lietuvoje flamenko filmų festivalį organizuoja VšĮ „Degančios idėjos“.

Filmas startuoja Vilniuje, vėliau renginys aplankys Kauną, Klaipėdą, Anykščius, Šiaulius ir Panevėžį.

Daugiau informacijos – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius