Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 11 18

Talino „Juodosiose naktyse“ debiutavo Gruzijos filmas su dviem lietuviais

19-ojo Talino tarptautinio kino festivalio oficialioje programoje neatsirado vietos nė vienam pilnametražiam lietuviškam filmui. Populiarus lietuvių aktorius Andrius Paulavičius ir užsienyje atsiskleidusi filmų dailininkė Ramunė Čekuolytė yra vieninteliai Lietuvos kino pramonės atstovai, paminėti „Juodųjų naktų“ pagrindinės konkursinės programos filmo titruose.
16_11_2015_press_conference_the_summer_of_frozen_fountains_a_urb_a72a8031_22654313428_o
16_11_2015_press_conference_the_summer_of_frozen_fountains_a_urb_a72a8031_22654313428_o

Taline vykstančiame ir aukščiausiai lygai priskiriamo A klasės tarptautinio kino festivalio pagrindinėje konkursinėje programoje pasaulinę premjerą atšventė Gruzijos ir Rusijos bendros gamybos drama „Užšąlusių fontanų vasara“ (Summer of Frozen Fountains). Joje reikšmingai sudalyvavo du lietuviai - Maskvoje kartu su režisieriumi Vano Burduli studijavusi stilistė, režisierė Ramunė Čekuolytė meniškai išpildė rimtą iššūkį filmo dailininkės pareigomis, o beprotiškais ir komiškais pasirodymais Emilio Vėlyvio trileriuose „Zero“, „Zero 2“ ir „Už Lietuvą! / Redirected“ pasižymėjęs aktorius Andrius Paulavičius atliko įsimintiną vaidmenį.  

Lietuvių aktoriaus apmaudas

„Man liūdna ir apmaudu, kad Lietuva atmetė Gruzijos prodiuserių pasiūlymą bendradarbiauti. Jei mūsų ekspertai dabar pamatytų šį gražų filmą, tai tikrai pasigailėtų dėl neteisingo sprendimo“, - pasiguodė Taline žinomas lietuvių aktorius Andrius Paulavičius. Jis yra vienas iš 68 aktorių, vaidinančių gruzinų režisieriaus Vano Burduli jautrioje dramoje „Užšalusių fontanų vasara“ kartu su biglių veislės šunimi vardu Bono, katinais ir kačiukais. 

Man liūdna ir apmaudu, kad Lietuva atmetė Gruzijos prodiuserių pasiūlymą bendradarbiauti



Pabaigos titruose aktoriai išvardinti pagal abecėlę, tad lietuvis nurodytas pačiu pirmuoju. Jis įkūnyja absoliučiai kitokį personažą negu esame įpratę matyti Lietuvoje. Vienišas, tylus, žingeidus, melancholiškas, romantiškas fotografas iš Airijos atvyksta į Tbilisį nupaveiksluoti neturistines gatves ir paprastų žmonių kasdienybę, bet širdies gilumoje ieško meilės. Per paskutines tris vasaros dienas jaunas vyras nuolat patenka į skirtingų, jausmingų, komiškų nutikimų sūkurį ir atsitiktinai įsipina liudininku į nepažįstamų žmonių likimus.

Radikalus Andriaus atsivertimas

„Patikrinau visus ankstesnius Andriaus vaidmenis ir neišsigandau. Mūsų filmas tikriausiai nustebins Lietuvos žiūrovus, nes jie tokio pasikeitusio Andriaus dar niekuomet nematė. Pamėginkite įsivaizduoti Jasoną Stathamą, vaidinantį „Įsimylėjusį Šekspyrą“. Lietuvis pilnai patenkino mano lūkesčius, atidavė daugiau nei tikėjausi, organiškai išpildė sudėtingiausias užduotis. Jis suvaidino airį žymiai natūraliau, tikroviškiau ir geriau nei tą būtų padaręs koks nors airių aktorius“, - pagyrė Lietuvos aktorių režisierius, scenarijaus autorius ir prodiuseris Vano Burduli.

Žiūrovo dėmesingumo, pastabumo ir atidumo reikalaujantis ambicingas scenarijus buvo filmuojamas 42 skirtingose lokacijose, kad atskleistų nepastebimus, magiškus, užburiančius Gruzijos sostinės atspalvius. Nuostabusis Tbilisio miestas tampa filme tampa svarbiu personažu.

Nieko nedavė


 

Nuo 2009 metų įvairiuose kino industrijos renginiuose pristatinėtą kūrinį pavyko finansuoti tik su geranoriška draugų pagalba. Sunku patikėti, kad sudėtingo sumanymo išpildymui užteko prodiuserių surinkto 200 tūkst. eurų biudžeto.

Gruzinai mėgino prašyti finansinės paramas iš Lietuvos kino centro prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudami su lietuvių prodiuseriu Stasiu Baltakiu ir motyvuodami dviejų Lietuvos piliečių dalyvavimu. Buvo planuojama post-produkcijos darbus atlikti Lietuvoje ir įtraukti daugiau lietuvių. Tačiau „Užšąlusių fontanų vasaros“ paraiška nesužavėjo ekspertų ir dabar A klasės kino festivaliuose spindintis filmas negavo jokių lietuviškų pinigų. Lietuva neapdairiai atmetė realią galimybę įsirašyti Gruzijos filmo partnere. 

Dailininkė Ramunė

Režisieriaus vizija ir raginimais patikėjęs aktorius Andrius Paulavičius dirbo be atlygio ir netgi atsisakė finansiškai patrauklaus pasiūlymo vaidinti rusiškame TV seriale. Principingą lietuvį su Vano Burduli suvedė režisierė ir dailininkė Ramunė Čekuolytė (jos pačios sukurti filmai epizodiškai buvo rodomi Lietuvoje), kuri kūrybiškai prisidėjo prie gruzinų dramos įvaizdžio.

„Ramunės nėra čia Taline, bet noriu jai nuoširdžiai padėkoti. Ji negalėjo dalyvauti filmavime visas 30 dienų dėl įsipareigojimų kitam projektui. Tik tuomet, kai Ramunė išvyko, realiai supratome, kiek daug iš tiesų ji nuveikė. Jaučiuosi maloniai nustebęs, kaip neįtikėtinai Ramunė perprato gruzinų mentalitetą ir sukūrė tikrovišką stilių“, - žavėjosi naudinga pažintimi su lietuve režisierius Vano Burduli.

Po viešnagės Taline jis įjungs gruziniškus fontanus dar viename A klasę turinčiame Goa kino festivalyje Indijoje ir pakvies visus aktorius į nacionalinę premjerą Tbilisio kino festivalyje.     

Taline daug nematytų kino atradimų

„Užšąlusių fontanų vasara“ yra įtraukta į 18 filmų pagrindinę konkursinę programą 19-ajame Talino tarptautiniame kino festivalyje, kuris dažnai prisistato populiariuoju slapyvardžiu „Juodosios naktys“. 2014 metais tarptautinė kino prodiuserių asociacija FIAPF suteikė Talinui A klasę ir priėmė Estijos renginį į reikšmingiausių pasaulio kino festivalių penkioliktuką (jam priklauso Kanai, Berlynas, Venecija, San Sebastianas, Lokarnas, Karlovi Varai, Tokijas, Mar del Plata, Kairas, Varšuva, Monrealis, Šanchajus, Goa, Maskva).

„Juodųjų naktų“ programos sudarytojai užsibrėžė ambicingą tikslą susirinkti į konkursines programas naujausius ir mažai kur rodytus filmus. Pagrindiniame konkurse varžosi 7 pasaulinės, 6 europinės (dalyvusios tik Azijos arba Amerikos festivaliuose) ir 5 tarptautinės (pirmieji seansai už atstovaujamos šalies ribų) premjeros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius