Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 30

Tarpušvenčiu pasirodęs „Don‘t Look Up“: nesąmonė ar šedevras?

Nors prieš rašydamas apie filmą paprastai stengiuosi recenzijų neskaityti, soc. tinkluose ir naujienų portaluose dalis antraščių ir kritikų vertinimų žvaigždutėmis visgi prasprūsta. „Don‘t Look Up“ (liet. „Nežiūrėk aukštyn“) atgarsiai buvo labai jau plataus diapazono: ir šedevras, ir visiška nesėkmė.
Filmo „Don't Look Up“ premjera Niujorke
Filmo „Don't Look Up“ premjera Niujorke / „Scanpix“ nuotr.

Pamačius filmą toks nuomonių išsiskyrimas pasidarė aiškesnis. Kaip politinė satyra, čiuopianti šiandienos JAV pulsą, ji atrodo neregėtai drąsi vien dėl to, kad satyros žanras sutinkamas retai. Sunku tyčiotis iš mūsų tikrovės, kai ji skamba keisčiau už fikciją. „Nežiūrėk aukštyn“ randa būdą šaipytis. Ir dėl to galbūt magėtų jame įžvelgti daugiau, nei iš tiesų yra viduje. Užsimerkti prieš trūkumus ir džiaugtis, kad kažkas rado, kaip padaryti politinės virtuvės, kuriai vienodai, kaip ją kritikuoji, parodiją.

Filmo „Nežiūrėk aukštyn“ stiprybė tikrai nėra subtilumas. Metafora akivaizdi: į Žemę atskrieja kometa, kuri sunaikins visą gyvybę. Mokslininkai dėl jos visiškai tikri, tik, žinoma, ne šimtu procentų, nes moksle taip nutinka retai. Na, o kadangi yra krislas abejonės, tai ir daryti nieko nereikia – politikai gali tuščiai pliurpti, žiniasklaida vaikytis skandalų, soc. tinklai gaminti memus ir visa žmonija kolektyviškai nusispjauti. Visai kaip su klimato kaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius