Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 03 18 /23:46

Ukrainos kino akademija paskelbė šalinanti režisierių Sergejų Loznicą

Ukrainos kino akademija paskelbė iš savo gretų šalinanti režisierių Sergejų Loznicą. „Neseniai Sergejaus Loznicos filmai buvo įtraukti į Rusijos kino festivalio Prancūzijos Nanto mieste programą, pavadintą „Nuo Lvivo iki Uralo“, – nurodė kino akademija ir pridūrė, kad Rusijos pradėto karo kontekste tai visiškai nepriimtina.
Sergejus Loznica dokumentinio filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ premjera
Sergejus Loznica dokumentinio filmo „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ premjera / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Ukraina ginama visais frontais, ypač kultūros srityje. Europos šalys ir visas likęs pasaulis turi turėti išsamų ir nedviprasmišką vaizdą apie tai, ką šalis agresorė daro Ukrainoje“, – feisbuke rašo Ukrainos kino akademija.

Pranešime pabrėžiama, kad šaliai sunkiu metu ypatinga atsakomybė tenka užsienyje gerai žinomiems kūrėjams. Jų pozicija neturėtų būti dviprasmiška.

„Režisierius Sergejus Loznica ne kartą sakė, kad laiko save kosmopolitu, „pasaulio žmogumi“. Tačiau dabar, kai Ukraina visomis išgalėmis kovoja už savo nepriklausomybę, pagrindinė kiekvieno ukrainiečio retorikos sąvoka turi būti jo nacionalinė tapatybė. Negali būti jokių kompromisų ir jokių privatumų. Be to, neseniai Sergejaus Loznicos filmai buvo įtraukti į Rusijos kino festivalio Prancūzijos Nanto mieste programą, pavadintą „Nuo Lvivo iki Uralo“, – argumentavo akademija ir pabrėžė, kad Rusijos pradėto karo kontekste režisieriaus pozicija yra nepriimtina.

Kino akademija kreipėsi į pasaulio kultūros bendruomenę ir paragino nelaikyti S.Loznicos Ukrainos kultūros atstovu.

15min primena, kad režisierius S.Loznica neseniai pristatė filmą apie Vytautą Landsbergį „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

Kiek anksčiau, kovo pradžioje, S.Loznica sukritikavo Europos kino akademiją dėl požiūrio į Rusijos pradėtą karą.

„Ar tikrai įmanoma, kad jūs – humanistai, žmogaus teisių ir orumo gynėjai, laisvės ir demokratijos šalininkai – bijote pavadinti karą karu, pasmerkti barbariškumą ir pareikšti savo protestą?“ – į Rusijos agresiją vangiai reagavusios kino akademijos bendruomenę kreipėsi režisierius.

Po šio pareiškimo Europos kino akademija pasmerkė Rusijos pradėtą karą ir paskelbė, kad prisijungia prie Rusijos kino pramonės boikoto, rašė dienraštis „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius