Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 11

Žygimantas Kudirka-Mesijus apie filmą „Zomša“ – savito humoro ir intelektualumo dozė

Elektroninės muzikos kūrėjui, tekstų autoriui Žygimantui Kudirkai-Mesijui režisieriaus ir elektroninės muzikos atlikėjo Quentino Dupieux (Mr. Oizo) pavardė puikiai pažįstama. Ji ir patraukė kūrybininko dėmėsį į naujausią prancūzų autoriaus juodojo humoro komediją „Zomša“ („Deerskin“).
Kadras iš filmo „Zomša“
Kadras iš filmo „Zomša“

Kanų kino festivalyje pristatyta „Zomša“ – juodoji komedija apie Žoržą (Jeanas Dujardinas), kuris turi fetišą zomšai. Vyro manija šiai medžiagai tokia stipri, kad po skyrybų jis visas santaupas išleidžia vintažiniam zomšiniam švarkui, kuris jį apsėda. Vieną vakarą pakelės užeigoje Žoržas sutinka barmenę Denisę (Adèle Haenel) ir, apsimetęs režisieriumi, įkalbina remti jo kuriamą kino filmą. Šis melas tik tam, kad gautų dar daugiau odinių drabužių. Jei įmanoma – visus pasaulyje.

Absurdo nestokojančią komediją Lietuvoje bus galima pamatyti festivalio „Kino pavasaris“ metu, o taip pat ir specialiame vidurnakčio seanse Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Šių seansų (angl. midnight screenings) metu rodomi itin originalūs, į žanrinio kino rėmus netelpantys filmai. Nors Lietuvoje tai nauja, vidurnakčio seansų fenomenas prasidėjo 8-ajame dešimtmetyje Niujorke, kai kino teatre buvo parodytas Alejandro Jodorowsky siurrealistinis vesternas „Kurmis“ (El Topo, 1970). Šventinis „Zomšos“ seansas LNOBT vyks kovo 21 d. Tikimasi, kad vidurnakčio seansai „Kino pavasaryje“ taps tradicija.

Roberto Daškevičiaus ir Audriaus Solomino nuotr./Žygimantas Kudirka
Roberto Daškevičiaus ir Audriaus Solomino nuotr./Žygimantas Kudirka

Anot Ž. Kudirkos-Mesijaus, skaitant filmo aprašymą svarbu nesuklysti – nors „Zomšos“ siužetas skamba beprotiškai, tačiau septintasis režisieriaus darbas yra intelektualus ir ironiškas.

„Zomša? Net nebūčiau pagalvojęs. Deerskin? Koks skirtumas! Iš tiesų, ne filmo pavadinimas, o režisieriaus pavardė yra tas magnetas, kuris mane kaip mat pristatys į kiekvieną Quentino Dupieux premjerą.

Šis režisierius labiausiai žavi gebėjimu labai savitą humorą derinti su intelektualumu. Nepasimaukite! Filmas apie padangą žudikę yra so meta, kad labiau turėtų sudominti McLuhano, o ne b-movies gerbėjus. Jau pirmas režisieriaus filmas pavadintas „Ne filmas“, taigi galite įsivaizduoti, kad kiekvienas jo filmas žiūrovą nukelia į keistą postironišką poziciją.

VIDEO: Zomša I KINO PAVASARIS 2020

Laikais, kai juokiamės nebe balsu, o skyrybos ženklais, reikia iš esmės kitokio priėjimo prie humoro, kad šis mus vis dar jaudintų. Reikia Quentino Dupieux.

Zomša ⎯ puikus, kad ir netikėtas pavadinimo vertimas. Ir net neabejoju, puikiam ir netikėtumų kupinam filmui.“

Interviu su „Zomšos“ režisieriumi Q. Dupieux skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius