Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 faktų, kurių jūs galbūt nežinojote apie Williamą Shakespeare'ą

Nors Williamas Shakespeare'as yra vienas garsiausių visų laikų anglų poetų, dramaturgų, kai kurie faktai apie jį nėra plačiai žinomi. Juos pateikia portalas huffingtonpost.com.
Williamas Shakespeare'as
Williamas Shakespeare'as / Nuotr. iš „Wikipedia“
Temos: 2 Knygos Literatūra

Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“ puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ ir sekite naujienas apie literatūras bei dalyvaukite knygų konkursuose.  

1.Shakespeare'as nebuvo vienintelis Shakespeare'as teatre

16 metų už W.Shakespeare'ą jaunesnis jo brolis Londone tapo teatro aktoriumi, tačiau jo karjera nebuvo itin sėkminga. Jis mirė 27-erių, taip ir nepalikęs ryškesnio ženklo teatro istorijoje. 

2.Shakespeare'as buvo itin turtingas žmogus

W.Shakespeare'as susikrovė didelius turtus – jau būdamas 33-ejų jis galėjo sau leisti nusipirkti antrą pagal dydį namą Stratforde prie Eivono. Vėliau jis pirkosi nekilnojamojo turto Londone, Stratforde. Savo antrajai dukteriai Judith jis paliko apie tris šimtus svarų sterlingų, kas šių laikų vertinimu būtų apie 50 000 svarų sterlingų. Palyginus, jo bičiulis dramaturgas Thomas Dekkeris buvo įkalintas ilgiems metams dėl skolų. 

3. Shakespeare'as bendradarbiavo kuriant kitus darbus

Tais laikais buvo įprasta, kai dramaturgai prisidėdavo prie kitų autorių kūrybos. Pavyzdžiui, trys ar keturi kūrėjai kurdavo vieną pjesę. Nors W.Shakespeare'as mėgdavo dirbti vienas, jo kūrybos galima rasti ir kitų dramaturgų kūriniuose. Jis dirbo kartu su Thomasu Middletonu, Johnu Fletcheriu ir kitais. 

4. Jis daug prisidėjo kurdamas modernią anglų kalbą

W.Shakespeare'as garsėjo įmantria kalba ir daug prisidėjo prie anglų kalbos, kokia mes kalbama dabar, kūrimo. Būtent jam turime būti dėkingi dėl daugybės anglų kalbos žodžių sukūrimo, jau nekalbant apie vaizdingus posakius, kuriuos daugelis naudoja, net ir nežinodami, kad juos sukūrė būtent W.Shakespeare'as. 

5. Shakespeare'o sonetai nėra autobiografiniai 

Šis faktas nėra iki galo patvirtintas. Tačiau tuo metu sonetų rašymas buvo labai madingas dalykas. Sonetų rašymas buvo stilizuotas rašymo technikos sugebėjimų demonstravimas. Nors kai kurių sonetų pagrindas galbūt ir buvo autobiografinis, visgi realiausia, kad kuriant juos įsijungdavo dramaturgo vaizduotė. 

6. Shakespeare'o duktė buvo neraštinga

Iš trijų Williamo ir Anne dukterų išgyveno dvi: Susannah ir Judith. Susannah sugebėdavo užrašyti savo vardą, tačiau Judith nesugebėjo ir to. Tiesa, reikia pastebėti, kad raštingumas tuomet buvo reikalingas tik tam tikrų profesijų žmonėms, dažniausiai vyrams. Moterų raštingumas tuomet nebuvo vertinamas. 

7. Shakespeare'as nesirūpino savo kūrinių išlikimu

W.Shakespeare'as nekreipė didelės reikšmės tam, kad jo pjesės būtų išsaugotos, išskyrus „Venera ir Adonis“ bei „Lukrecijos išniekinimas“, nes tai šios poemos buvo parašytos įtakingiems globėjams, ir tai buvo gana prestižo reikalas. Tik praėjus septyneriems metams po jo mirties pasirodė pirmasis jo poemų rinkinys. Iš dalies tai aiškinama tuo, kad tuo laiku pjesės nebuvo laikomos gerai vertinamais literatūros kūriniais. Kuomet Benas Jonsonas savo pjeses išleido pavadinęs „Works“, žmonės juokėsi: kaip galima pjeses vadinti „Works“?

8. Shakespeare'as neturėjo įpėdinių

Jo sūnus Hamnetas mirė sulaukęs 11-os, jo duktė Susannah neturėjo vaikų, o dukters Judith vaikai mirė vaikystėje. Nė vienas iš jo trijų brolių nevedė. W.Shakespeare'o giminės linija nutrūko praėjus 25 metams po poeto mirties. 

9. Shakespeare'o pjesės buvo perdirbamos

W.Shakespeare'o pjeses įvairūs teatrai perdirbdavo kaip tik panorėję. Jie paversdavo jas pantomimomis, miuziklais, o kai kurie tragiškas pabaigas perdirbdavo ir jų pabaigos būdavo paliekamos laimingos. 

10. Buvo nekenčiančių Shakespeare'o kūrybos

Toli gražu ne visi vertino W.Shakespeare'o talentą. Voltaire'as manė, kad „Hamletas“ yra „girto barbaro“ kūrinys, o George'as Bernardas Shaw laikraštyje rašė, kad jam būtų palengvėjimas, jei galėtų iškasti W.Shakespeare'o kūną ir apmėtyti jį akmenimis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius