Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 renginių ir knygų, kurių vertėtų nepraleisti „Paviljono“ knygų savaitgalio metu

Artėjantis savaitgalis knygų mėgėjams Vilniuje bus intensyvus ir turiningas – vyks „Paviljono“ knygų savaitgalis, kuriame bus ne tik daug renginių, bet ir pristatomos knygos, daug kurių dar net nebus pasiekusios knygynų. Spėti aprėpti viską turbūt bus sudėtinga, tad čia – 15 subjektyvių rekomendacijų, ko derėtų nepraleisti šiame renginyje.
„Paviljono“ knygų savaitgalis
„Paviljono“ knygų savaitgalis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žinoma, tai tik asmeninės rekomendacijos – „Paviljono“ knygų savaitgalis tapo literatūriniu renginiu, svariai užpildančiu mūsų kultūrinį lauką, pateikiantis daugybę pasirinkimų, apie knygas pasakojantis skirtingomis formomis. Galima mėginti dėliotis, kas programoje svarbiausia, o juk galima ir tiesiog bandyti panirti į tą knyginę atmosferą.

Marina Abramovič „Eiti kiaurai sienas“
Marina Abramovič „Eiti kiaurai sienas“

Praėjusiais metais didžiulio entuziazmo sulaukė Patti Smith knygos „Tiesiog vaikai“ vertimas, o šiemet į tokį patį įvertinimą pretenduoja ir Marinos Abramovič knyga „Eiti kiaurai sienas“ (į lietuvių kalbą vertė Emilija Ferdmanaitė, išleido leidykla „Kitos knygos“). Tai ir memuarai, ir meilės istorija, ir pasakojimas apie menininkės kelią, siekį vis iš naujo atrasti, perkurti save. Daug kas jau šią knygą skaitė anglų kalba, tačiau lietuviškąjį vertimą verta rinktis dar ir dėl puikaus dizaino. Na, o šeštadienį „Paviljone“ 20–21 val. vyks ir šios knygos pristatymas.

Vida Press nuotr./Witold Gombrowicz
Vida Press nuotr./Witold Gombrowicz

„Paviljono“ knygų savaitgalyje praėjusiais metais nemažo dėmesio sulaukė ir Witoldo Gombrowicziaus knyga „Lenkiški prisiminimai“. Šiais metais šio autoriaus kūrybos gerbėjai galės džiaugtis – išleidžiama nauja jo knyga „Filosofijos kursas per šešias ir ketvirtį valandos“ (į lietuvių kalbą vertė Greta Štikelytė, išleido leidykla „Odilė“), kurioje autorius interpretuoja svarbiausias filosofines idėjas, kartu atskleisdamas ir savo požiūrį į pasaulį. Norintys daugiau sužinoti apie šią knygą ir patį autorių turėtų nepraleisti „Paviljono“ renginio penktadienį 16–17 val. Susitikime apie šį autorių diskutuos Mykolas Sauka, Vytenis Burokas, Bartė Kuolytė.

Rasa Aškinytė „Istorija kaip upė”
Rasa Aškinytė „Istorija kaip upė”

Rasa Aškinytė – viena įdomiausių lietuvių rašytojų, savo kūryboje jungianti taiklius apibūdinimus, humorą, netikėtus diskursus, istorines interpretacijas, kiekvieną kartą pateikianti vis naujus literatūrinius potėpius, žanrų susikirtimus. Prieš pat šį renginį išleidžiama nauja jos knyga „Istorija kaip upė“ (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), net neabejotina, kad ji sulauks didelio dėmesio. Na, o šiame renginyje bus galima pirmiesiems sužinoti, ką apie šį naują kūrinį sako autorė – susitikimas su ja sekmadienį 18–19 val.

Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Škėma (dešinėje)
Asmeninio archyvo nuotr./Antanas Škėma (dešinėje)

Keista, kad iki šiol Lietuvoje nebuvo išleistas Antano Škėmos kūrinys „Izaokas“. Dabar šią spragą užpildo leidykla „Odilė“, o knyga bus pristatyta šeštadienį 17–18 val. Tai vienas paskutinių rašytojo kūrinių, kuriame paliečiamos kaltės, keršto, laisvės, prasmės temos. Įdomi turėtų būti ir diskusija apie šią knygą, kurioje dalyvaus Corinna Škėma Snyder, Nerijus Milerius, Jurgis Matulevičius, Darius Kuolys, Bartė Kuolytė.

Mindaugas Valiukas
Mindaugas Valiukas

Ribas ir erdves turėtų kirsti Mindaugo Valiuko knygos „Mokytojas mirti ir kitos poemos“ (išleido leidykla „Apostrofa“) pristatymas, vyksiantis penktadienį 18–19 val. Apie šią knygą teigiama, kad joje esminę poziciją tebeužima paradokso poetika, čia poetinė mintis tebėra stipriai „įvaizdinta“, suskaidyta talpiomis prasmės pauzėmis. Knygą autorius žada pristatyti įvairiais kampais, o tai jam padaryti padės Rimantas Kmita, Antanas Jonynas, Mykolas Katkus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Poetas, eseistas, dramaturgas Rolandas Rastauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Poetas, eseistas, dramaturgas Rolandas Rastauskas

Nevertėtų praleisti ir dviejų labai ryškių asmenybių pokalbio – Igorį Pomerancevą (disidentą, poetą, radijo žurnalistą – „Radio Svoboda“, Praha) kalbins Rolandas Rastauskas. Pokalbis pavadintas „Apie viską (ne)rimtai“, ir galime tikėtis tiek humoro, tiek intelektinių įžvalgų, tiek visko, ko net negalime tikėtis. Šis pokalbis – šeštadienį 15–16 val.

Stasys Eidrigevičius
Stasys Eidrigevičius

Stasys Eidrigevičius į šį renginį atvyksta iš Lenkijos, jį kalbins Jūratė Čerškutė. Pokalbis, kaip galima tikėtis, suksis apie literatūrą ir tapybą, apie kūrybą ir knygas, šiam renginiui leidykla „Apostrofa“ išleidžia jo du sieninius 2019 dvikalbius kalendorius, kurie gali būti puiki šventinė dovana – juolab kad bus galimybė gauti šio autoriaus autografą. Susitikimas su juo – šeštadienį 14–15 val.

Nikolajus Krainskis „Nakties Tamsybėse“
Nikolajus Krainskis „Nakties Tamsybėse“

Nemažai kam šiame renginyje atradimu gali būti Nikolajaus Krainskio knyga „Nakties tamsybėse“ (leidykla „Odilė“). N.Krainskis buvo pirmasis Vilniaus apygardos psichiatrinės ligoninės Naujojoje Vilnioje direktorius, o šioje dramoje svarstomos tiesos, maišto, asmenybės laisvės, humanizmo vertybių temos – knyga, kaip galėsime įsitikinti, nepraradusi savo įtaigos ir aktualumo. Apie šį autorių renginyje kalbės Mindaugas Kvietkauskas, Darius Kuolys, Arūnas Germanavičius. Pokalbis – sekmadienį 16–17 val.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vaiseta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Vaiseta

Iš dalies tematiškai su šio autoriaus specialybe siejasi ir kita diskusija, vyksianti sekmadienį 15–16 val. Tai Tomo Vaisetos knygos „Vasarnamis: Vilniaus psichiatrijos ligoninės socialinė istorija 1944–1990“ pristatymas – autorius šiame renginyje kalbėsis su Dovydu Pancerovu.

Jared Diamond „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimas“
Jared Diamond „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimas“

Jaredo Diamondo knyga „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimas“ (į lietuvių kalbą vertė Vytautas Grenda, išleido leidykla „Kitos knygos“) daug kam susidomėjimą sukels jau vien dėl to, kad būtent šį autorių kaip vieną iš savo įkvėpimų įvardino populiariosios knygos „Sapiens“ autorius Yuvalas Noah Harari. Šiame kūrinyje autorius irgi nagrinėja civilizacijų istoriją, keldamas įdomias, provokuojančias hipotezes, sukeldamas diskusijas ir keisdamas mąstymą apie tai, kaip įsivaizduojame istoriją. Apie tai penktadienį 17–18 val. kalbės istorikai Tomas Balkelis, Aurelijus Gieda, Titas Krutulys.

Karolio Malinausko nuotr./Marijus Gailius
Karolio Malinausko nuotr./Marijus Gailius

Norite knygos pristatymo kitaip? Tuomet derėtų nepraleisti renginio šeštadienį 21.30 val., kuomet savo naują knygą pristatys Marijus Gailius. Kūrinyje „Oro“ (leidykla „Odilė“) susiejami šie laikai su postapokaliptinėmis ateities vizijomis, na, o pristatymo renginyje prozą papildys agresyvi šokių muzika, kurią atliks DJ Red1, MC Joyce.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skaitymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skaitymas

Tie, kas domisi aplinkknygine veikla, turėtų nepraleisti penktadienį 15 val. įvyksiančios diskusijos apie naujas literatūrines erdves arba tą pačią dieną 19 val. įvyksiančio Jurgos Tumasonytės užrašytų „Knygyno istorijų“ pristatymo.

Kas liečia knygų naujienas, „Paviljono“ knygų savaitgalyje jų bus itin daug ir skirtingų žanrų.

Johnas Le Carre „Šnipų palikimas”
Johnas Le Carre „Šnipų palikimas”

Bent jau man viena iš laukiamiausių šių metų knygų naujienų buvo Johno le Carre knyga „Šnipų palikimas“ (į lietuvių kalbą vertė Gediminas Pulokas, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

„Šnipų romanų“ klasikas, neabejotinai vienas talentingiausių šio žanro rašytojų, savo knygose sugebantis labai realistiškai (darbo patirtis specialiosiose tarnybose, žinoma, prie to smarkiai prisidėjo) pasakoti apie žvalgybų darbą – nors jo knygos yra romanai, visai nesudėtinga įsivaizduoti, kad tai yra negrožinė literatūra. Lietuvoje šis rašytojas nepelnytai leidėjų buvo apleistas – turime tik vieno garsiausių jo romanų „Šnipas, kuris sugrįžo iš šalčio“ ir „Bastūnas, Siuvėjas, Kareivis, Šnipas“ (deja, šis kūrinys nėra itin gerai išverstas) vertimus. Tad džiugu, kad Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla sugrįžo prie šio autoriaus, – reikia tikėtis, ne vien tik šiam romanui. Na, o šiame kūrinyje rašytojas įrodo, kad jo rašymo įgūdžiai toli gražu nesunyko, ir tai vienas iš geresnių autoriaus romanų.

Ali Smith „Ruduo”
Ali Smith „Ruduo”

Literatūros gurmanams nevertėtų praleisti ir visame pasaulyje didžiulio atgarsio sulaukusio Ali Smith romano „Ruduo“ (į lietuvių kalbą vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Tai turtinga – tiek kalba, tiek paliečiamomis temomis knyga, apgaulinga savo nedidele apimtimi, tačiau iš tiesų labai gilių prasminių erdvių. Pasakojimas apie neramius šiuos laikus, o kartu ir apie amžinąsias vertybes, apie tai, kas praeina, ir tai, kas lieka. Puikus romanas, ne veltui gavęs daugybę įvertinimų.

„Grožis lyg žaizda”
„Grožis lyg žaizda”

Dar vienas kūrinys, į kurį derėtų atkreipti dėmesį – Indonezijos rašytojas Aka Kurniawanas, kurio knyga „Grožis yra žaizda“ (į lietuvių kalbą vertė Vaida Kelerienė, išleido leidykla „Kitos knygos“) pasirodo lietuvių kalba. Tai magiškas, fantazija žaižaruojantis, archetipais žaidžiantis, įvairius politinio, socialinio gyvenimo aspektus apžaidžiantis kūrinys. Tamsus, gilus, emociškai labai paveikus kūrinys, kuris, esu tikras, suras prisiekusių gerbėjų.

Tai tik keli rekomenduojami renginiai. Norintys ne tik paklausyti diskusijų, bet ir pakeliauti, galės leistis į ekskursiją su Darium Pocevičiumi arba pasivaikščiojimą po Žydų gatvę. Norintiems muzikos – Vytauto Stankaus „Skruzdžių gaivinimas“, kur autoriaus eiles palydės Domanto Razausko, Simo Butavičiaus ir Pauliaus Ruko instrumentais skleidžiamos harmonijos ir disonansai.

Ir dar nemažai kitko vyks visas tas tris dienas – nuo penktadienio iki sekmadienio. Visi renginiai nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius