Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

15min geriausių metų knygų rinkimai prasidėjo: balsuokite už mėgstamiausius kūrinius

Jau septintus metus iš eilės 15min skelbia geriausių metų knygų rinkimus, kurie tampa kelrodžiu skaitytojams, ieškantiems kokybiškos literatūros, taip pat galimybe pažymėti originalius, išliekamąją vertę turinčius kūrinius.
15min metų knygų rinkimai
15min metų knygų rinkimai / 15min nuotr.

BALSUOTI RINKIMUOSE GALITE ČIA

„Jau septintus metu rengiami 15min metų knygų rinkimai tapo Lietuvos literatūrinio gyvenimo tradicija, jie padeda apibendrinti, kas svarbaus, reikšmingo per metus įvyko tiek lietuvių rašytojų kūryboje, tiek verstinės literatūros srityje. Šie rinkimai vis plečiasi – pirmaisiais metais buvo išskirtos tik dvi kategorijos – lietuvių autorių ir verstinės knygos, vėliau, matant, kiek leidžiama įdomios dokumentinės literatūros, išskirtos ir negrožinės knygos, o praėjusiais metais pirmą kartą balsuota buvo ir lietuvių autorių bei verstinės poezijos kategorijose. Tad dabar jau skaitytojai balsuoja šešiose kategorijose, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. – Tiesa, šiais metais lietuvių autorių grožinės literatūros srityje ekspertai atrinko ne 15, o 11 kūrinių. Nė viena iš kitų knygų nesulaukė didesnio komisijos palaikymo, kad ją būtų galima įtraukti į penkioliktuką.“

Gedmanto Kropio nuotr./Audrius Ožalas
Gedmanto Kropio nuotr./Audrius Ožalas

Kaip teigia A.Ožalas, šie rinkimai taip pat apibendrina tai, kas per metus sukuriama knygų srityje portale 15min. „Portale mes įvairiais formatais apžvelgiame pasirodančias naujas knygas, kalbiname rašytojus, kitus literatūros srities atstovus, rengiame reportažus ne tik iš renginių Lietuvoje, bet ir iš kitų šalių – pavyzdžiui, ruošiame detalius reportažus iš Frankfurto knygų mugės. Jau kelerius metus knygų aptarimams skiriame tinklalaides „Perskaitymai“, su žinomais žmonėmis rengiame pokalbius apie knygas „Gyvenimo knygos“. Šiais metais Vilniaus knygų mugei parengėme specialų leidinį „Penkiolika“, sulaukusį itin teigiamų įvertinimų, jį rengsime ir kitiems metams. Kultūra, literatūra yra svarbi, ir esu tikras, kad mūsų skaitytojai tai pastebi. Dabar ir patys skaitytojai gali išreikšti savo nuomonę apie per metus išleistas knygas, balsuodami knygų rinkimuose.“

Ekspertai atrinko 11 geriausių lietuvių autorių grožinių knygų, po 15 lietuvių autorių negrožinių ir poezijos knygų bei po 15 verstinių autorių grožinių, negrožinių ir poezijos knygų.

Savo sąrašą balsavimui pateikė ir šių rinkimų rėmėjai – internetinė knygų parduotuvė patogupirkti.lt, paskelbusi perkamiausių metų knygų sąrašą. Už mėgstamiausias knygas čia balsuos tik skaitytojai. Nugalėtojai šioje kategorijoje irgi bus paskelbti gruodžio 19 dieną.

Knygas į balsavimui pateiktus sąrašus atrenka literatūros ekspertai: šiemet komisijas sudarė Audrius Ožalas, Jūratė Čerškutė, Marius Burokas, Jurga Mandrijauskaitė, Lina Buividavičiūtė, Mažvydas Karalius, Neringa Butnoriūtė, Ieva Rudžianskaitė.

15min metų knygų rinkimai vyksta trimis etapais. Dabar iki gruodžio 13 dienos skaitytojai gali balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, vertingiausias per metus išleistas knygas. Paskui ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 19 dieną.

Daugiau informacijos apie 15min metų knygų rinkimus galite rasti čia.

Nuo rinkimų pradžios buvo įvertinti lietuvių autoriai Miglė Anušauskaitė, Marius Burokas, Giedra Radvilavičiūtė, Kristina Sabaliauskaitė, Tomas Venclova, Gediminas Kajėnas, Undinė Radzevičiūtė, Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė, Rimantas Kmita, Norbertas Černiauskas, Akvilina Cicėnaitė, Greta Ambrazaitė.

Taip pat vertėjai Laimantas Jonušys, Emilija Ferdmanaitė, Irena Aleksaitė, Vyturys Jarutis, Alma Naujokaitienė, Alma Lapinskienė, Rūta Jonynaitė, Matas Geležauskas, Aurelija Bivainytė, Miglė Anušauskaitė, Marius Burokas, kurie lietuviškai prakalbino tokių autorių kaip Virginia Woolf, Witoldas Gombrowiczius, Olga Tokarczuk, Marina Abramovič, Roberto Bolaño, Svetlana Aleksijevič, W.G.Sebaldas, Laurence'as Reesas, Tove Ditlevsen, Israelio Coheno, Tedo Hugheso kūrinius.

Esminis kriterijus vertinant kūrinius – knygos turėtų turėti išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinės knygos atveju vertinama ir jos vertimo kokybė. Taip pat knygos turi būti pirmą kartą išleistos lietuvių kalba (arba tai turi būti naujas knygos vertimas į lietuvių kalbą). Vertinamos knygos, išleistos nuo 2022 m. lapkričio 1 dienos iki 2023 m. lapkričio 1 dienos. Lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygų vertėjams – tuo pabrėžiant vertėjų, kurie lietuvių kalba prakalbina užsienio kūrinius ir neretai lieka šešėlyje, svarbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius