-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 Žygimanto Kudirkos eilėraščiai: „Fake news“ bei „Čipsai ir avokadai“

Šį kartą su URBAN˙/ Poetry skaitytojais savo naujausia kūryba dalinasi žinomas Lietuvos poetas Žygimantas Kudirka. Pirmasis tekstas „Fake news“ 2018 metais buvo specialiai parašytas eksperimentiniam leidiniui „Video kaukės – kaukės nematomo žmogaus kinotekai“. „Tai buvo laikas, kai „fake news“ terminą girdėjome kone kasdien, dažniausiai – iš to paties žmogaus lūpų. Paradoksalu, kad dažnai melagienomis (visai gražus lietuviškas atitikmuo!) yra apšaukiamos visai ne „fake“ naujienos. Tad sumaniau bent dalinai atstatyti teisybę ir sukonstruoti tikrų tikriausias melagienas“, – sakė jis. Anot jo, „Fake news“ yra sukonstruotas iš tikrų lietuvių spaudos straipsnių publikuotų dešimtajame dešimtmetyje: „Būtent tuo metu per LTV buvo rodomas „Videokaukas“ – laida, skirta siaubo ir mokslinės fantastikos mėgėjams. Taigi mano tekste šios dvi realybės persimaišo tarpusavy – tikri žiniasklaidos straipsniai apsijungia su fiktyviais filmų siužetų motyvais.“ Antrasis eilėraštis „Čipsai ir avokadai“ yra kur kas labiau asmeniškas tekstas, nes jį poetas sukonstravo iš neišsiųstų laiškų ištraukų, skirtų brangiems žmonėms. Rašydamas poezija Ž.Kudirka siekia atrasti naujų formų, išplėsti žanro ribas, bando atrasti unikalų kalbos būdą. „Stengiuosi nesikartoti, o jei kartojuosi – tai darau sąmoningai, kad pasikartojimai įvestų į transą tarsi techno muzika“, – pasakojo jis.
Žygimantas Kudirka
Žygimantas Kudirka / 15min nuotr./ Asmeninio archyvo nuotr.

-Žygimantas Kudirka

FAKE NEWS

Tris savaites policijos komisariato nuovada ieškojo pareigūno. Nepagydomai sužeistas, jis atgijo kaip kiborgas, kurį persekioja giliai slypintys prisiminimai.

***

Gyvenamųjų namų kvartalo nuomininkai kreipėsi pagalbos į mechanines gyvybės formas, kad išgelbėtų jų pastatus nuo sugriovimo.

***

Kaimynė papasakojo istoriją, nutikusią jos kaimynei – Ši senovinių rūmų katakombose aptiko slaptą kultą rezgantį siaubingą planą.

***

Kuomet valdininkas paniro į virtualių atostogų prisiminimus, juodos spalvos kaspinais pasipuošę žmonės nebyliai protestavo prieš blogėjančią žmonių socialinę padėtį, prieš nuolat kylančias kainas ir mokesčius, prieš jau užgriuvusią nedarbo problemą.

***

Septyniolikmetis mokinys, atsitiktinai nusiųstas trisdešimt metų į praeitį, garsiu kvatojimu sutiko Lietuvos geležinkelių direktoriaus komercijai pareiškimą, kad Lietuvos ir Rusijos santykiai – labai geri.

***

Atkakliam neūžaugai tenka svarbi užduotis – apsaugoti ypatingų gebėjimų turinčią mergaitę nuo blogio karalienės. Pastaroji jau dvi dienas guli lovoje ir aimanuoja: „ką aš padariau".

***

Pyko, barėsi ir verkė 22-osios kirpyklos moterys gavusios atleidimo iš darbo lapelius. Įmonė reorganizavosi – trys buvę parapsichologijos profesoriai ėmė teikti unikalias vaiduoklių pašalinimo paslaugas.

***

Gruodžio 1-oji įeis į istoriją. Ir ne tik todėl, kad pabrango degtinė, ryšių ir muitinės paslaugos. Žmonija atrado paslaptingą, akivaizdžiai dirbtinį objektą giliai po žemės paviršiumi su integruotu kompiuteriu.

***

Liūdnai pagarsėjusio amerikiečių mokslininko anūkas norėdamas įrodyti, kad jo senelis nėra, kaip buvo manoma, išprotėjęs – atvyko į mažą Lietuvos miestelį aiškintis prikėlimo iš mirties paslapčių. Vakarop, kai svečiai pradėjo skirstytis, jis pastebėjo, kad iš palto dingo piniginė.

***

Nusipirko mergina du buteliukus tualetinio vandens „Anais Anais" ir „Opium". Grįžo į darbą, atidarė dėžutes ir... pastėro. Suprato, kad su savimi atsinešė nelauktą svečią.

***

Kaime, vasariško pikniko metu, mokytoja ir kelios studentės iš mergaičių mokyklos dingo be pėdsakų. Tai kapitalizmo šmėkla klaidžioja po Lietuvą.

***

Kukli, vieniša paauglė mergaitė globojama despotiškos religingos motinos, ėmė švaistytis savo telekinetinėmis galiomis. Tačiau negalima sakyti, kad policija nieko nedirba – 7 žmogžudystės atskleistos.

***

Klaipėdos autobusų stotyje atvykėliams iš užsienio eurus į nebegaliojančius rublius mielai keičia ūsuotas policininkas, neseniai pabudintas po 57 metus trukusio hiper-miego.

***

Mokslininkai mėgina išgelbėti miestą nuo pomidorų žudikų. Politikų pažadai, kad greitai gyvensime kaip Amsterdame, gali išsipildyti.

***

Nenustatytų nusikaltėlių ir lenkų muitininko susirėmimas baigėsi pastarojo pergale, pasitelkus gigantišką žmonėmis mintantį augalą.

***

Prie dramos teatro išdygo keisti ženklai: švytinčios žalios sferos, kurios pasakoja jaunoms mergaitėms istorijas apie tamsiausias fantazijas, erotiką ir siaubą.

***

Jaunas vyras sumušė moterį, mat, jo nuomone, ji per ilgai kalbėjusi telefonu. Jis buvo sulaikytas ir pristatytas į Niujorką kaip parodos eksponatas.

Čipsai ir avokadai

Ačiū, kad sušildei.

Nors speigas mano šarvas.

Taip, širdis

kupina, perpildyta net,

taškosi nefokusuotai

visomis kryptimis.

Svaiginuosi ne dėl to, kad nemoku kitaip.

Aš tiesiog nebegaliu žiūrėti filmų

pats sau, skaityti knygų

pats sau.

Todėl ir einu į požemius

Tikiuosi, kad praleisi pro ausis

šneku nesąmones

kai susijaudinu.

Aš galiu.

Judam toliau.

Nepaisant visko.

Suprantu, kaip miglota ir nepamatuojama.

Visą gyvenimą gyvenimą jaučiu.

Stengiuos nepamest galvos.

Viskas yra čipsai ir avokadai.

Viskas yra čipsai ir avokadai.

Viskas yra čipsai ir avokadai.

Viskas yra labai trapu ir laikina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Užsisakykite 15min naujienlaiškius