-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alfredo Nobelio gyvenimo ir premijos istorija: išradėjas, siekęs keisti pasaulį, gyvenęs įvykių kupiną ir labai vienišą gyvenimą

„Kas turi laiko skaityti biografijas? Kas gali būti toks naivus ar mielas, kad tuo domėtųsi? Klausiu savęs visiškai rimtai“ Šie žodžiai priklauso Alfredui Nobeliui, dinamito išradėjui, o taip pat daugeliui žinomam dėl jo vardu pavadintų kasmet teikiamų premijų. Nors pats A.Nobelis buvo skeptiškas biografijų atžvilgiu, jam skirta Ingrid Carlberg knyga „Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“ atskleidžia tiek jo asmenybę, tiek visą XIX amžių. Apie šią knygą kalbasi 15min vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas ir Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

„Knyga, kurią rašau, yra ne tik apie tave, dramatišką tavo gyvenimą ir plačią tavo giminę. Joje nė kiek ne mažiau rašoma ir apie laikmetį, kuriame gyvenai, ir viską, kuo žavėjaisi. Turiu galvoje telegrafą, elektros apšvietimą ir bakterijų atradimą, atomus ir magnetizmą, karus ir svajones apie taiką“, sako knygos autorė, rašytoja ir žurnalistė Ingrid Carlberg.

Knyga „Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“ (į lietuvių kalbą vertė Mantas Karvelis, išleido leidykla „Alma Littera“) – istorija apie Alfredo Nobelio kelią nuo nepritekliaus paženklintos vaikystės Stokholme iki aršios dramos, kurią sukėlė turtingojo dinamito magnato testamentas.

Su ja susipažinti kviečia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras.

Ar Alfredui Nobeliui pavyko įgyvendinti savo gyvenimo tikslus? Ar Nobelio literatūros premija vis dar gali būti vienas kertinių kokybės ženklų skaitytojams? Dažnai Nobelio premijų teikimas neapsieina be skandalų. Kaip dabar steigėjas vertintų kelią, kurį nuėjo šie apdovanojimai? Visus šiuos klausimus ir dar daugiau vaizdo įraše aptaria 15min vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas ir Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro vadovas Matas Baltrukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius