Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andrius Tapinas: „Karalių kova“ – tarsi sporto varžybos, kuriose sergi už vieną komandą“

Lygiai metus laukta gera žinia maginės fantastikos mėgėjams – Lietuvos knygynuose pasirodė antroji George R. R. Martin sagos „Ledo ir ugnies giesmė“ knyga „Karalių kova“, kurią išleido leidykla „Alma littera“. Kritikai vieningai sutaria, kad amerikietiškuoju J. R. R. Tolkien tituluojamas rašytojas šia milžiniško populiarumo visame pasaulyje sulaukusios istorijos tąsa laužo literatūrinius stereotipus – pirma sagos dalis nebūtinai yra pati geriausia.
Andrius Tapinas
Andrius Tapinas / Luko Balandžio nuotr.

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia. 

Knygoje „Karalių kova“ George R. R. Martin pasakoja tikrovišką, jaudinančią, vaizduotę pranokstančią istoriją apie sunkią ir kruviną kovą dėl Geležinio sosto. Pasak serijos gerbėjo, žurnalisto ir rašytojo Andriaus Tapino, būtent ši sagos dalis yra geriausia knyga, atskleidžianti ir įtvirtinanti George R. R. Martin rašymo stilių.

„Antroji sagos knyga išplečia istorijos siužetinę liniją, atsiranda daugiau personažų, o pirmos dalies vienaplaniai veikėjai, kuriems buvo lengva uždėti geriečio ar blogiuko etiketę, pradeda vystytis, keisti spalvas. Skaitant šią knygą, neįmanoma drąsiai besti pirštu į vieną ar kitą veikėją ir nusakyti jo ketinimų. Be to, būtent antrojoje dalyje atsiranda vidinių intrigų – karas nebevyksta tik tarp Šiaurės ir Pietų, intrigomis apsipina pats Karaliaus uostas. Siužetą dar labiau išplečia krūvos pretendentų į Geležinį sostą, tad šią knygą galima skaityti tarsi žiūrint sporto varžybas, kuriose išsirenki mėgstamą komandą ir sergi už ją“, - sako A. Tapinas.

Leidyklos nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos nuotr./Knygos viršelis

Rašytojas ir žurnalistas prie knygos „Karalių kova“ pataria sėsti tik perskaičius pirmąją ciklo „Ledo ir ugnies giesmė“ knygą „Sostų žaidimas“, kurią į lietuvių kalbą vertė jo žmona žurnalistė ir TV laidų vedėja Rasa Tapinienė. Fantastikos mėgėjas tikina, kad pats, vos pasirodžius naujai sagos knygai, perskaito visas ankstesnes dalis. Pasak jo, kai kalbama apie sudėtingas ir daugiasluoksnes George R. R. Martin knygas, atsiminimų „atšviežinimas“ padeda geriau „įsijungti į knygą“.

Knyga „Karalių kova“ (kaip ir jos pirmtakė pirmoji dalis „Sostų žaidimas“) buvo apdovanota „Locus“ premija bei nominuota „Nebula“ premijai gauti kaip geriausias metų romanas. 2004-aisiais knyga įvertinta ir Ignotus apdovanojimu. Pirmoji serijos dalis tapo bestseleriu per itin trumpą laiką ir, laikraščio „New York Times“ duomenimis, 2011 metais per septynis mėnesius iš dvidešimt penktos vietos pakilo į pirmąją. 

„Ledo ir ugnies giesmės“ serijos knygų pro akis nepraleido ir didžiosios Holivudo kino kompanijos. G. R. R. Martin ilgai prieštaravo norintiems ekranizuoti jo kūrinius, nes netikėjo, kad įmanoma viską parodyti taip, kaip jis sugalvojo. Jį įtikinti pavyko tik televizijai HBO, vien pirmojo šio serialo sezono biudžetui nepagailėjusiai net 60 mln. JAV dolerių. Įdomu tai, kad būtent antrasis serialo sezonas buvo nominuotas net 12 „Emmy“ apdovanojimų.

Šiuo metu sagos gerbėjai nekantriai laukia jau šeštosios knygos, kurią George R. R. Martin yra užsiminęs išleisti dar kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius