Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Andriy Liubko ir jo knyga „Karbidas“: trys priežastys šią knygą perskaityti arba bent ateiti į susitikimą su autoriumi

Ukraina šiomis dienomis yra ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio dėmesio centre. Dabartinės paaštrėjusios situacijos kontekste daugeliui kyla klausimas, kodėl šiandien yra visiškai reali Rusijos karinė invazija į Ukrainą, kur yra šios krizės atskaitos taškas.
Andriy Liubka
Andriy Liubko / Asmeninio archyvo („Facebook“) nuotr.

Į šį svarbų klausimą Lietuvos ekspertams yra nelengva atsakyti, tačiau dabartinės situacijos ištakas atrodo galima suprasti perskaičius ukrainiečių rašytojo Andrijaus Liubko romaną „Karbidas“.

Šią knygą reikėtų perskaityti bent jau dėl trijų priežasčių:

  1. Knyga pasirašyta labai lengvai ir ji labai patiks skaitytojui, kuris turi humoro jausmą net ir kalbant apie be galo rimtus reikalus. Knygoje aprašomos ukrainiečių svajonės patekti į išsvajotą Europą, aiškiai išreikštos Ukrainoje kilusio Euromaidano 2014 m. metu. Pagrindinis romano herojus suranda būdą kaip šį norą realizuoti, iškasant nelegalų tunelį per Karpatų tunelį į Europą, o šiam tikslui realizuoti pasitelkia vietinius Užkarpatės kontrabandininkus. Taigi romano fabula kuriama aplink amžiną ir visoms visuomenėms nesvetimą idealistų ir materialistų konfliktą. Linksmas pasakojimas, labai įdomūs romanai herojai tiesiog prikausto skaitytojo dėmesį iki pat paskutinio romano puslapio. Galima pasakyti, kad tai tikrai puiki lektūra ir netgi gaila, kad ji tokios nedidelės apimties.
  2. Romanuose jų pagrindiniai herojai neretai turi daug paties kūrinio autoriaus savybių. Ne išimtis pagrindinis romano herojus, kuriame galima atpažinti nemažai savybių, būdingų Andrijui Liubko. Visų pirma romano autoriaus ir knygos pagrindinio herojaus idealizmas. Andrijus Liubko yra ukrainiečių jaunesniosios kartos atstovas, tačiau jau būdamas studentu, aktyviai dalyvavo visuose svarbiausiuose XXI a. Ukrainos įvykiuose. 2006 m. jis buvo baltarusių kandidato į prezidentus Aleksandro Milinkievičiaus rinkimų štabo nariu, turėjęs išmokyti baltarusius ukrainietiškos revoliucijos organizavimo meno. Už šią veiklą jis buvo baltarusių režimo pasodintas į kalėjimą ir paskelbtas Baltarusijoje nepageidaujamu asmeniu. Andriy Liubko ne tik ukrainiečių idealistas tačiau ir vienas iš geriausių, Ukrainos rašytojų, o kartu vienas iš nedaugelio kūrėjų, galintis pragyventi vien iš savo kūrybos. Jau vien dėl to verta ateiti į jo knygos pristatymus Vilniuje ir pamatyti galbūt būsimą Nobelio premijos laureatą.
  3. Linksmai parašyta knyga duoda atsakymus į sunkius klausimus, paaiškinančius šiandienos situaciją. Ukrainą reikia ne tik palaikyti, bet ir suprasti.

Dėl to nepraleiskite knygos pristatymų:

  • Vasario 24 d. 18.00 Vilniuje restorane „Paviljonas“ (Pylimo 21B);
  • Vasario 26 d. 11.00 Knygų mugėje.{relatedarticles|Taip pat skaitykite:|right

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius