Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Turiu vienintelę literatūrinę ambiciją – rašyti vis geriau.“ Patricijos Gudeikaitės poezija

Šį kartą su URBAN˙/ Poetry skaitytojais savo naujausiais eilėraščiais dalijasi Patricija Gudeikaitė. Pasak jos, susidomėjimas mirtimi – natūralus dalykas. „Rašymas, yra vienas iš būdų įveikti jos baimę, suvokti jos mįslingumą. Mirtis skatina suvokti daiktų bei būsenų praeinamumą, ir būtent jas ir noriu „suklasifikuoti“ tekstais, suteikti joms simbolius, siužetus. Tam tikra prasme, rašydamas išgyveni mirtį daugybę kartų. Kosmosu domėjausi jau vaikystėje, turėjau žaislinį teleskopą ir keletą astronomijos knygų, žavėjausi ir astrofotografija. Pamenu, labai laukdavau, skaidrių naktų, kuomet galėdavau stebėti dangų. Kosmosas žavi savo sudėtingumu. Dažnai svarstau, jog Visatoje esame tik atsitiktinumas, tai padeda išbūti, – pasakojo ji. – A.Rimbaud – turbūt yra vienas svarbiausių mano paauglystės autorių bei poetas, be kurio neįsivaizduoju savo kūrybinio pasaulio. Didelį įspūdį paliko ir jo biografija. A.Rimbaud fragmentinis rašymo būdas įtakojo parašyti ir „juodąją skylę“. Pastaruoju metu itin susidomėjau fizika. Tekstus parašyti įkvėpė ir Stephenas Hawkingas bei Richardas Feynmanas, Albertas Einsteinas. Sujungti poeziją bei šią discipliną, iš pradžių, atrodė neįmanomas dalykas. Tačiau studijuojant, atradau vis daugiau pararelių Naudodamasi fizikiniais terminais, kuriuos panaudojau kaip įvaizdžius, norėjau perteikti ribinę psichologinę būseną, kuri yra, lyg Didysis Sprogimas; destruktyvi, bet kartu, ir būtina.“ Jeigu ir jūs rašote poeziją, ją galite siųsti el. paštu urbanpoetry@15min.lt. Atsiuntusieji pretenduos į geriausią 2021 metų publikaciją. Redakcija susisieks tik su atrinktais autoriais asmeniškai.
Patricija Gudeikaitė
Patricija Gudeikaitė / Simonos Rusteikaitės nuotr./ 15min nuotr.

- Patricija Gudeikaitė

konfesijos

Gali būti, kad esama ištisų antipasaulių ir antižmonių, sudarytų iš antidalelių. Ir jeigu sutiktumėte antisave, nespauskite jam rankos! Tuoj pat smarkiai blykstelėjus šviesai abu išnyktumėte.

Stephen Hawking, „Trumpa laiko istorija”

---

juodoji skylė: automatinis rašymas

(į mane sminga milijonai mirksinčių akių, jos išsunkia gyvybę manyje: lėtai siurbdamos paskutinius syvus, akys užsimerkia, ir aš tampu beforme mase, juodąja skyle, fotoaparato negatyvu: manęs negali užfiksuoti jūsų sukonstruoti detektoriai, manyje nėra jokios informacijos – aš esu, lyg iškreiptas padidinamasis stiklas: manyje nėra jokios gravitacijos, aš sutraiškau fizinius kūnus, pašalinu juos iš savo galaktikos, kol jie nustoja kraujuoti, tik tam, kad ir vėl pakartočiau mechaninę seką)

---

didysis sprogimas: Arthurui Rimbaud

I.

misterijos: savo kambaryje randu Arthur Rimbaud lavoną.

(jo liesas, paaugliškas kūnas, atrodė, lyg paaukotas majų dievams.

priėjusi arčiau, pamatau, dvi durtines žaizdas krūtinėje: vadinasi, Arthuras buvo nužudytas. negana to, žudikas atitempė jį į mano kambarį, ir dabar, dėl jo kūno skleidžiamo dvoko negaliu miegoti.

nusprendžiau suvynioti jį į celofaną ir išmesti į upę.)

II.

mirties ritualai: grimzdimas.

(stebint jo skęstantį kūną, mane apima keista nuojauta: tai aš esu tas lavonas upės dugne.

į plaučius besisunkiąs vanduo tėra teatrinė dekoracija arba nervinis tikas.

vietoj Arthuro jie pakišo mane!)

III.

mirties ritualai: sąmokslas.

(Arthuras šoka. Kiti genties nariai ploja į taktą. Arthuras, apgirtęs ir pavargęs, atsisuka į mane. jis pradeda šaižiai juoktis. ištiesęs rankas į viršų, sušunka:

„bet juk tu buvai tiktai grobis!”)

Jeigu ir jūs rašote poeziją, ją galite siųsti el. paštu urbanpoetry@15min.lt. Atsiuntusieji pretenduos į geriausią 2021 metų publikaciją. Redakcija susisieks tik su atrinktais autoriais asmeniškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Užsisakykite 15min naujienlaiškius