-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiasi pirmasis „Vilnius skaito“ sezonas

Penktadienį baigiasi 100 dienų trukęs didelio visuomenės dėmesio sulaukęs skaityklos „Vilnius skaito“ pirmasis sezonas. Projekto iniciatoriai, renginių agentūra UAB „Gera pramoga“, vakar sukvietė svečius į paskutinį skaityklos renginį, kuriame sostinės meras Remigijus Šimašius įteikė padėkas labiausiai prisidėjusiems prie šios unikalios dovanos miestui.
Renginio akimirka
Projekto „Vilnius skaito“ pirmo sezono uždarymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skaitykla „Vilnius skaito” startavo gegužės 24 d. ir veikė visą vasarą Lukiškių aikštėje. Lauko skaitykloje kiekvienas miesto gyventojas ar svečias nemokamai galėjo skaityti naujausią, įvairaus žanro literatūrą specialiai tam pritaikytoje erdvėje. Didžiąją dalį knygų skaityklai skolino pagrindinis projekto partneris – Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, naujausių knygų taip pat dovanojo leidyklos. Geriausių, iškiliausių Šiaurės šalių rašytojų knygas pristatė Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje, Afrikos žemyno rašytojų lentyną dovanojo VšĮ „AfriKo”. Į užsienio kalbas išverstų lietuvių autorių kūrinių ir leidinių apie Lietuvos kultūrą parūpino Lietuvos kultūros institutas. Visą vasarą skaityklai knygas teikė ir lietuvių autoriai.

Skaityklą miestui padovanojo privačių iniciatyvų grupė. Organizatoriai džiaugiasi, kad skaitykla startavo su 1000-iu knygų, o pirmąjį sezoną baigė su 1101-a knyga. Kasdien skaityklą aplankydavo nuo 400 iki 800 žmonių. Skaityklą pamėgo ne tik šeimos su vaikais, jaunimas, senjorai, bet ir aplinkinėse įstaigose dirbantys knygų mylėtojai, kurie pietų pertrauką mielai leisdavo knygų draugijoje, taip pat miesto svečiai iš užsienio.

Skaityklos erdvė buvo naudojama įvairiems viešiems miesto renginiams: susitikimams su rašytojais, literatūros, poezijos skaitymams, knygų pristatymams, diskusijoms.


Beveik visos lentynos atrado savo skaitytojus, tačiau kai kurios knygos sulaukė milžiniško populiarumo. Iš vaikiškų knygelių dažniausiai buvo skaitoma Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės iliustruota knyga „Laimė yra lapė“. Tarp paauglių pasisekimą turėjo Jeff Kinney „Nevykėlio dienoraščio" knygų serija, taip pat Tomo Dirgėlos knygos. Iš knygų gurmanams skirtos „15min knygos rekomenduoja” lentynos daug dėmesio sulaukė Yuval Noah Harari, Leilos Slimani knygos, iš Šiaurės šalių – Karlo Ove Knausgardo „Mano kova“.

Tarp užsieniečių dažnai skaitoma Laimono Briedžio knyga „Vilnius – city of strangers“. Na, o iš vasaros naujienų, tikrai didelio dėmesio sulaukė „Terra publika“ leidyklos knygos skirtos organizuoti keliones po Lietuvą, kurių sudarytojas yra Vytautas Kandrotas. Simboliška, kad būtent su Vytautu Kandrotu, skaitykloje vyko paskutinė diskusija apie kelionių literatūrą, kartu su kitų knygų apie keliones autoriumi Robertu Pogorėliu. Diskusiją moderavo kelioninių knygų ekspertas, apžvalgininkas Audrius Ožalas (15min.).

Projekto „Vilnius skaito“ idėjos sumanytojai ir organizatoriai – renginių agentūra UAB „Gera pramoga", kuri pasitelkdama partnerius ir rėmėjus, bei globojant Vilniaus miesto savivaldybei, tęsia gražių darbų miestui tradiciją ir šiais metais dovanojo sostinei skaityklą, kurios tikslas skatinti miestiečius prasmingai leisti laiką skaitant kokybišką literatūrą. Projekto informacinis partneris – portalas „15min”. Skaityklą įrengti padėjo įmonės: UAB „Komandor“, UAB „DEXTERA“, „AVON“, „Senukai“, „Magrės baldai“. Daugiausiai knygų skaityklai dovanojo leidykla „Alma Littera“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius