Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bankrutuojančios „Versus aureus“ leidyklos autoriai gali netekti savo knygų

Žinias apie inicijuotą bankroto procedūrą spalio mėnesį patvirtinusi „Versus aureus“ leidykla šiuo metu – bankroto administratoriaus valioje. Žadama, kad su skolininkais, tarp jų ir knygų autoriais, bus atsiskaityta įstatymų numatyta tvarka.
Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas
Valdo Adamkaus knygos „Pokalbiai nesilaikant protokolo“ pristatymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kalbos apie sudėtingą „Versus aureus“ finansinę situaciją sklandė jau kurį laiką. Gandus galiausiai užbaigė bankroto inicijavimo procedūra. Apie bankroto priežastis leidyklos atstovai nekalba.

Bankroto administratorius Irmantas Malinauskas patvirtino, kad iškelta bankroto byla ir lapkričio 8-osios dienos nutartis yra įsiteisėjusi. Konkretaus leidyklos skolos skaičiaus jis negalėjo pasakyti, tačiau pabrėžė, kad nukentėjusiųjų gretose yra keli darbuotojai, prekių ir paslaugų tiekėjai bei daug žmonių su autorinėmis sutartimis.

„Visų pirma, aš tvarkau piniginius įmonės reikalus. Skolų dydžių nežiūriu. Kol kas kreditoriai gali pareikšti reikalavimus, ir sausio mėnesį aš jau matysiu“, – sakė I.Malinauskas.

„Asmenys, kurie sudarę autorines sutartis su leidykla, turi žinoti, kad tai nėra darbo sutartis. Pagal bankroto įstatymą šios visos sutartys prilyginamos paprastiems prekių ir paslaugų tiekėjams, tai reiškia, kad jie pateks į trečią kreditorių eilę, kurių reikalavimai tenkinami jau po pirmos ir antros eilės“, – pažymėjo jis.

Bankroto administratorius paaiškino, kad pirmojoje kreditorių eilėje yra darbo santykiais susijusių asmenų reikalavimai, o antrojoje – „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija, Turto bankas ir kitos su mokesčiais susijusios institucijos.

Knygas galės atsiimti tik po kreditorių reikalavimų įgyvendinimo

I.Malinauskas pabrėžė, kad pradėtų leisti ar jau išleistų knygų likimas priklausys nuo sudarytų autorinių sutarčių sąlygų. Gali nutikti ir taip, kad autoriai neteks savo knygų, teises į jas kaip į leidyklos turtą, įgaus kiti kreditoriai.

„Pagal įstatymą, jei lieka neparduoto įmonės turto, šiuo atveju, ir knygų, priklausančių leidyklai, kreditoriai turi teisę pareikšti valią ir paimti dalį turto natūra“, – teigė jis.

Pagal įstatymą, jei lieka neparduoto įmonės turto, šiuo atveju, ir knygų, priklausančių leidyklai, tai kreditoriai turi teisę pareikšti valią ir paimti dalį turto natūra, – teigė jis.

„Klausimas, kiek teisių autoriai ir kokia apimtimi buvo perdavę leidyklai. Gali būti, kad jie liks ir be knygų, jei tos knygos priklauso leidyklai. Bet jei knygų niekas nepirks, niekam jos bus neįdomios, tai autorius turės teisę jas pasiimti“, – pridūrė I.Malinauskas.

Bankroto administratoriaus teigimu, apie artimiausius veiksmus „Versus aureus“ atžvilgiu bus galima kalbėti tada, kai bus patvirtintas kreditorių sąrašas.

„Kreditorių reikalavimai bus pateikti teismui tvirtinti. Kai teismas patvirtins tuos reikalavimus ir turėsiu galutinį jų sąrašą, tada per mėnesį bus sušauktas kreditorių susirinkimas, kuriame jau bus sprendžiami turto dalybų reikalai“, – paaiškino I.Malinauskas.

Leido Valdo Adamkaus, Zygmunto Baumano, Leonido Donskio knygas

2003 metais Vilniuje įkurta leidykla daugiausia dėmesio skyrė humanitarinių mokslų literatūrai. 2006 metais buvo pasiekusi 1,37 mln. litų, o 2007 – 2,5 mln. litų apyvartą. Per penkerius metus įsitvirtino didžiausių leidyklų gretose.

2007 metais „Versus aureus“ buvo įkūrusi skaitytojų klubą, kuriame dalyvavo apie 1300 žmonių. Klubas jungė ne tik aktyvius Lietuvos, bet ir Danijos, Latvijos, Italijos skaitytojus.

„Versus aureus“ yra išleidusi prezidento Valdo Adamkaus atsiminimus „Pokalbiai nesilaikant protokolo“, istoriko Arvydo Anušausko knygą „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“, Zygmunto Baumano ir Leonido Donskio bendrai parašytą knygą „Takusis blogis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius