Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Grybauskaitė ragino didžiuotis knygų muge: skaitantys žmonės geba pažinti Lietuvą kaip pasaulio dalį

Ketvirtadienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasidėjo keturias dienas truksianti Vilniaus knygų mugė, šiemet vykstanti jau 19-ąjį kartą. Šiemetinis jos šūkis – „Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį“. Mugės globėja prezidentė Dalia Grybauskaitė atidarydama renginį ir sveikindama jo dalyvius teigė, kad knygų mugė – reiškinys, kuris kelia pasididžiavimą ir parodo, ką sugeba lietuviai.
Vilniaus knygų mugė 2018
Vilniaus knygų mugė 2018 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visi švenčiame mūsų regiono atsikūrimo šimtmetį. Lietuva atšventė ką tik. Ir turbūt ne be reikalo pavadinimas tiek susietas su Lietuva ir pasauliu. Nes jeigu skaitai ir pažįsti Lietuvą, vadinasi, skaitai ir pasaulį. Sugebi pažinti Lietuvą kaip pasaulio dalį. Ir tai labai svarbu, besikeičiant visam pasauliui, inovacijoms, atsirandant elektroninėms knygoms ir taip toliau. Manėme, kad po 2009–2011 m. krizės mums bus sunku atsistoti. Bet atsistojome ir šiandien iškelta ir išdidžia galva eisiu per šventę“, – kalbėjo Prezidentė.

D.Grybauskaitė teigė, kad esame regiono lyderiai, europinės reikšmės lyderiai ne tik rašydami knygas, bet ir jas iliustruodami.

Ji džiaugėsi, kad mugę aplankys svečiai iš 80 valstybių, vyks apie 600 renginių.

„Tai reiškinys, kuris kelia pasididžiavimą ir rodo, ką mes sugebame. Dėl to visi esame verti didžiuotis savimi. Todėl skelbiu šią mugę atidaryta“, – baigė savo sveikinimą D.Grybauskaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus knygų mugė 2018
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus knygų mugė 2018

Svečius atidarymo proga sveikino ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson. Ji sakė išgirdusi taiklų pajuokavimą – kad Vilniaus knygų mugę galima vadinti Lietuvos skaitymo atlaidais. Pasak ministrės, knygų mugė pamažu tapo Lietuvos skaitymo kultūros metų įvykiu.

„Ir ne tik. Jis yra vienas iškiliausių, reikšmingiausių kultūros renginių Lietuvoje. Šie metai Lietuvai yra labai ypatingi. Šimtas metų atkurtai Lietuvai – tai didelis nueitas kelias. Šimtas metų Lietuvai dėka kultūros žmonių. Mes puikiai žinome, kad Lietuvą prieš 100 metų atkūrė būtent kultūros žmonės. Mes žinome, kad literatūra ir kalba užtikrino, kad Lietuva pakiltų kaip feniksas iš pelenų naujam gyvenimui“, – sakė ministrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus knygų mugė 2018
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus knygų mugė 2018

L.Ruokytė-Jonsson pabrėžė, kad ir ateinančiame šimtmetyje kultūra kalba ir literatūra privalo išlikti Lietuvos pamatu, ir džiaugėsi organizatorių pasirinkta mugės tema, kuri, pasak jos, tai puikiai įprasmina.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius atidarymo ceremonijoje irgi pažymėjo esąs įsitikinęs, kad ateinančiame šimtmetyje rašytinis žodis išliks reikšmingas, esminis dalykas Lietuvai.

„Tas žodis turės įvairias formas. Kartais – storų, ilgų knygų, kurių taip norime ir geidžiame mes visi, kartais – labai trumpų tekstų, kartais – tekstų, peraugusių su technologijomis. Visa tai bus žodis ir ves į ateitį, nė kiek neabejoju“, – sakė R.Šimašius.

Meras džiaugėsi, kad knygų mugė vyksta atsinaujinusiame „Litexpo“, kurį Vilniaus gyventojams ir svečiams pasiekti dabar lengviau, ir pripažino, kad viena priežasčių, kodėl mugė jam svarbi – tai, kad jo žmona psichologė dr. Agnė Matulaitė parašė puikią knygą, kurią pristatys šeštadienį.

R.Šimašius užsiminė ir apie praėjusiais metais išsikeltą tikslą, kad Vilnius 2022 m. taptų Pasaulio knygų sostine. Pasak jo, siekiant šio tikslo suburta iniciatyvinė grupė, kuri šiuo metu jau dėlioja koncepciją ir teiks paraišką.

„Nė kiek neabejoju, kad bus sudėliota puiki koncepcija, puiki paraiška, ir tikiuosi, kad 2022 m., likus metams iki Vilniaus 700 metų jubiliejaus, mes turėsime ypatingai įstabią šventę, Pasaulio knygų sostinės šventę čia, ir natūralu, kad Knygų mugė turės būti tos šventės vinis“, – sakė R.Šimašius.

Paskutinė atidarymo ceremonijos metu susirinkusius sveikino Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė rašytoja Danutė Kalinauskaitė. Ji sveikinimą pradėjo cituodama Jorge Louiso Borgeso kūrinį „Babelio biblioteka“.

„Kiekvienais metais vasario pabaigoje šie rūmai irgi virsta milžiniška biblioteka su savo labirintais, užkaboriais, lentynomis, tomais, žodžių kombinacijomis, taškais, kableliais ir milijardais raidžių. Ir keliauninkais“. – sakė D.Kalinauskaitė.

Ji pažymėjo, kad nors dažnai kalbama, kad lietuviai moka tik kentėti ir viskuo skųstis, knygų mugės populiarumas parodo, kad taip nėra.

„Kai pamatai, kaip jie suvažiavę iš visų pasviečių, niekieno neverčiami ir neraginami suplūsta į „Litexpo“ parodų rūmus kaip į kokius Šiluvos atlaidus, procesiją prie bilietų kasų pradėdami jau Lazdynų miškelyje, supranti, kad tai – viltis ir tikėjimas knygos galia“, – teigė D.Kalinauskaitė.

Atidarymo ceremonijos metu taip pat skambėjo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, skambant jo muzikai poeziją deklamavo Žygimantas Kudirka-MC Messiah.

Šiemet jau 19 kartą vykstanti Vilniaus knygų mugė tradiciškai vyks keturias dienas – nuo ketvirtadienio iki sekmadienio.

„2018 m. Vilniaus knygų mugė ir atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetis bus puiki proga įvertinti ir pajausti kaip keitėmės, kuo gyvenome, kokie Lietuvos ir pasaulio autoriai, asmenybės ir tekstai labiausiai paveikė mus per visą šimtą metų, ir tuo pačiu diskutuoti, ieškoti ir kalbėtis apie tai, kaip ir kokią Lietuvą bei pasaulį skaitydami kursime ateinantį“, – knygų mugės puslapyje teigia organizatoriai.

Devynioliktą kartą rengiama mugė pirmą kartą užpildys visas „Litexpo“ erdves – penkias ekspozicijų sales su jų galerijomis ir konferencijų salėmis, įskaitant ir tris naujas pirmųjų rūmų konferencijų erdves.

Mugės lankytojų, kaip ir kasmet, laukia keli šimtai renginių, susitikimų su rašytojais, poetais, knygų leidėjais, diskusijų, koncertų ir filmų peržiūrų. Mugėje laukiama 53 užsienio delegacijų iš 21 šalies, tarp jų – Kanados, JAV, Irano, Omano, Izraelio.

Tarp svečių – savo knygas pristatysiantys lenkų kino režisierius Krzysztofas Zanussis, buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius