-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt geriausių šių metų knygų pagal „Amazon“

Metams artėjant į pabaigą įvairūs leidiniai ir žiniasklaidos kanalai pradeda skelbti geriausių šių metų knygų sąrašus. Dešimtuką geriausių kūrinių paskelbė ir didžiausios pasaulyje elektroninės parduotuvės „Amazon“ redaktoriai.
„Amazon“ knygynas
„Amazon“ knygynas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar metų pradžioje „Amazon“ skelbė knygų, kurios potencialiai gali tapti geriausiomis šiemet, dešimtuką. O štai metų pabaigoje galima išvysti, ką „Amazon“ redaktoriai rekomenduoja skaitytojams.

Šiame sąraše rasime ne tik grožinės literatūros kūrinius, tačiau ir negrožinės literatūros pasakojimus bei vieną grafinį kūrinį. Iš šių knygų viena šiemet pasirodė ir lietuvių kalba, o dar bent viena lietuvių skaitytojus pasieks kitais metais.

Kviečiame susipažinti su šiuo knygų dešimtuku.

VIDEO: Ką skaityti šį mėnesį: spalio knygų TOP 11

„The Testaments“

Knyga, apie kurią šiemet daug ir garsiai kalbėta. Tai Kanados rašytojos Margaret Atwood romano „Tarnaitės pasakojimas“ tęsinys „The Testaments“. Knyga gavo prestižinę „Booker“ premiją, kurią pasidalijo kartu su Bernardine Evaristo knyga „Girl, Woman, Other“. M.Atwood tapo vyriausia „Booker“ laimėtoja – jai dabar 80-imt – ir tik ketvirta laimėtoja istorijoje, kuri sugebėjo šį prizą laimėti du kartus. Prieš tai rašytoja „Booker“ premiją buvo laimėjusi 2000-aisiais su knyga „Aklasis žudikas“ („The Blind Assassin“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaret Atwood su knyga „The Testaments“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Margaret Atwood su knyga „The Testaments“

Įdomu yra tai, kad knyga sėkmingai link apdovanojimo brovėsi nepaisant to, kad kūrinių vertinimo metu ji dar net nebuvo oficialiai išleista – „Booker“ premijos trumpasis knygų sąrašas buvo paskelbtas pirmomis rugsėjo dienomis, o „The Testaments“ skaitytojus pasiekė rugsėjo 10 dieną. Knyga lietuvių kalba turėtų pasirodyti kitais metais.

„The Nickel Boys“

Tikrais įvykiais paremtame pasakojime Pulitzerio premijos laureatas Colsonas Whiteheadas atveria skaudžias amerikiečių istorijos žaizdas – šį kartą autorius kalba apie vieną Floridoje veikusią mokymosi įstaigą.

Knygos viršelis/Knyga „The Nickel Boys“
Knygos viršelis/Knyga „The Nickel Boys“

Bestseleriu tapusi knyga pelnė „Kirkus“ literatūrinį apdovanojimą, leidinys „Times“ jį įtraukė tarp dešimt geriausių dešimtmečio grožinės literatūros kūrinių, o pats autorius pateko į JAV nacionalinės knygų premijos ilgąjį sąrašą.

„Wild Game“

Tai knyga, kuri yra tarsi prisiminimas, kaip artimieji gali sudaužyti širdis. Kartu tai priminimas apie kasdienybės melą, kuriuo dangstome savo pasirinkimus. Istorija apie tai, kad neprivalome savo vaikams būti tokiais tėvais, kokius tėvus turėjome patys – taip apibūdinamas Adrienne Brodeur kūrinys.

Knygos viršelis/Knyga „Wild Game“
Knygos viršelis/Knyga „Wild Game“

Adrienne Brodeur prisiminimų knyga „Wild games“ tarp geriausių šių metų rudens kūrinių buvo paskelbta tokių leidinių kaip „People“, „BuzzFeed“ „New York Post“, „BBC Culture“, „Entertainment Weekly“.

„Quichotte“

Moderniųjų laikų romantiškojo riterio Don Kichoto interpretacija – taip pristatomas naujas Salmano Rushdie kūrinys „Quichotte“. Išties šią knygą parašyti S.Rushdie įkvėpė Miguelio de Cervanteso garsusis kūrinys apie riterį Don Kichotą iš Lamančos. Knyga greitai tapo „The New York Times“ bestseleriu, pretendavo į „Booker“ apdovanojimą – pateko į premijos trumpąjį sąrašą. Leidinys „Time“ šį kūrinį taip pat išskyrė tarp geriausių šiais metais išleistų knygų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Salmanas Rushdie su knyga „Quichotte“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Salmanas Rushdie su knyga „Quichotte“

Magiškojo realizmo atstovu vadinamas indų kilmės rašytojas S.Rushdie išgarsėjo su 1981 metais pasirodžiusiu romanu „Vidurnakčio vaikai“, už kurį gavo „Booker“ apdovanojimą. Į lietuvių kalbą yra išverstas ne vienas autoriaus kūrinys.

„The Starless Sea“

Romanas, skaitytojams atveriantis dar neregėtą pasaulį. Tai knyga, kurioje romantika persipina su fantastika. Tokia yra amerikiečių rašytojos Erin Morgenstern knyga „The Starless Sea“, skaitytojus dar kartą nukelianti į neribotos fantazijos pasaulį.

Knygos viršelis/Knyga „The Starless Sea“
Knygos viršelis/Knyga „The Starless Sea“

Rašytoja į save dėmesį atkreipė 2011 metais, kai buvo išleista jos debiutinė knyga „The Night Circus“, sulaukusi ne tik teigiamo skaitytojų įvertinimo, tačiau ir literatūrinių prizų. Šis fantastinis romanas yra išverstas į kelias dešimtis užsienio kalbų.

„Super Pumped: The Battle for Uber“

Bestseleriu tapusi knyga, leidžianti iš arčiau pažvelgti į vieną garsiausių pasaulio startuolių – pavėžėjimo paslaugas teikiantį „Uber“. Knygos autorius – leidinio „The New York Times“ technologijų korespondentas Mike'as Isaacas, kuris ilgą laiką rašė apie šį startuolį ir domėjosi jo situacija rinkoje.

Knygos viršelis/Knyga „Super Pumped The Battle for Uber“
Knygos viršelis/Knyga „Super Pumped The Battle for Uber“

Knyga paremta pokalbiais su esamais ir buvusiais „Uber“ darbuotojais, papildyta dar niekur nepublikuotais su įmone susijusiais dokumentais. Tai istorija, kurioje atsiskleidžia „Uber“ sėkmė Silicio slėnyje, į JAV verslo istoriją įėję nuopuoliai ir konkurencinė kova šiame technologijų amžiuje.

„City of Girls“

Knyga, kuri greičiausiai pateks ir tarp geriausių visų 2019 metų „Amazon“ redaktorių atrinktų knygų, mat ji kol kas įvardijama kaip geriausia per pirmąjį metų pusmetį pasirodžiusi knyga. Kaip nurodoma jos anotacijoje, tai bestseleris apie jaunos moteris gyvenimo atradimus, skaitytojus nukeliantis į 1940-ųjų Niujorką, teatro bendruomenę.

Knygos viršelis/Knyga „City of Girls“
Knygos viršelis/Knyga „City of Girls“

Romano autorė Elizabeth Gilbert yra žinoma kaip bestselerio „Valgyk, melskis, mylėk“ („Eat Pray Love“) autorė. Ši pirmą kartą 2006 metais išleista atsiminimų knyga „The New York Times“ bestselerių sąraše išsilaikė net 199 savaites, o 2010 metais pagal knygą sukurtas ir kino filmas. Rašytoja 2009 metais leidinio „Times“ buvo išrinkta tarp 100 labiausiai įkvepiančių pasaulio žmonių, o ji pati vienu iš savo literatūrinių įkvėpėjų yra įvardijusi garsųjį Charlesą Dickensą.

„They Called Us Enemy“

„The New York Times“ bestseleris šiame sąraše yra išskirtinis ne tik tuo, kad jo autoriais yra net keturi kūrėjai, tačiau ir dėl to, jog šis kūrinys – grafinis biografinis pasakojimas. Knyga skaitytojus nukelia į Antrąjį pasaulinį karą, koncentracijos stovyklą, kurioje tam tikrą gyvenimo etapą praleido vienas iš knygų bendraautorių George'as Takei.

Knygos viršelis/Knyga „They Called Us Enemy“
Knygos viršelis/Knyga „They Called Us Enemy“

Ką reiškia būti amerikiečiu? Ką gali padaryti žmogus, kai prieš jį kovoja visas pasaulis? Tai tik keli klausimai, į kuriuos grafiniame romane atsako jų autoriai George'as Takei, Justinas Eisingeris, Stevenas Scottas ir Harmony Becker.

„Tylioji pacientė“

„The New York Times“ bestseleris, vadinamas šokiruojančiu trileriu – šis romanas pasakoja apie, regis, tobulą gyvenimą gyvenančią Aliciją, kuri yra ištekėjusi už garsaus fotografo. Vieną vakarą ji nieko nesakiusi nušauna savo vyrą ir atsitveria nuo viso pasaulio, nieko apie incidentą nekalba. Kokia paslaptis gaubia šiuos tobulai atrodžiusius namus? Knyga šiemet pasirodė ir Lietuvoje – ją į lietuvių kalbą vertė Regina Šeškuvienė, o išleido leidykla „Alma littera“. Beje, romaną dar metų pradžioje „Amazon“ įtraukė tarp potencialiai geriausių metų knygų.

Knygos viršelis/Knyga „Tylioji pacientė“
Knygos viršelis/Knyga „Tylioji pacientė“

Knygos autorius Alexas Michaelidesas – filmo „Tobuli aferistai“ („The Con is On“) scenarijaus bendraautorius. Jis studijavo psichoterapiją, dirbo psichiatrijos ligoninėje, o ši patirtis jį įkvėpė imtis psichologinio romano „Tylioji pacientė“ („The Silent Patient“).

„Maybe You Should Talk to Someone“

Revoliucinga ir asmeniška – tokie apibūdinimai lydi amerikiečių rašytojos ir psichoterapeutės Lori Gottlieb knygą „Maybe You Should Talk to Someone“. Ir neatsitiktinai, nes knygoje žvelgiama į tai, ką išgyvena psichoterapeutas, bendraudamas su savo pacientais – skaitytojams pasiūloma unikali gydytojų kasdienybės išgyvenimų paletė.

Knygos viršelis/Knyga „Maybe You Should Talk to Someone“
Knygos viršelis/Knyga „Maybe You Should Talk to Someone“

Amerikiečių rašytoja yra parašiusi tris knygas, ji – bestselerių autorė. O šiemet į „Amazon“ dešimtuką patekusią knygą gyrė tiek tokie leidiniai kaip „People“ ir „Time“, tiek ir amerikiečių mėgstama Oprah Winfrey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius