Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt dėmesio vertų knygų apie Šaltąjį karą

Beveik pusę amžiaus trukusi politinė konfrontacija tarp JAV ir Sovietų Sąjungos buvo arši – nedaug trūko, kad šaukštas deguto įpliekstų dviejų didžiųjų valstybių karo konfliktą. Besidominties šiuo laikotarpiu „The Guardian“ apžvalgininkė Francesca Kay siūlo atkreipti dėmesį į šį knygų dešimtuką.
George'as Orwellas
George'as Orwellas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Į šį sąrašą galėjo patekti dešimtys kitų knygų. Aš pasirinkau tas, kurios man suteikė stipriausius jausmus ir parodė, ką reiškė gyventi šiuo istoriniu laikotarpiu bei kokią baimę žmonės tuomet išgyveno“, – rašo F.Kay.

Jūsų dėmesiui – jos siūlomų knygų dešimtukas, kuriame ne tik istoriniais faktais paremtos knygos, bet ir istoriniai romanai bei vienas komiksas.

„1984“

Viena žymiausių parašytų utopijų buvo išleista 1949 metais. Jos autorius – Anglijos rašytojas George'as Orwellas.

Knygoje pasakojama apie Tiesos ministerijoje dirbantį Vinstoną Smitą, kurio darbas – perrašyti istoriją taip, kad ji būtų palanki valdžiai. O valdžia – tai Didysis Brolis, kuris viską stebi ir mato. „1984“ tapo viena geriausių gyvenimo Sovietų Sąjungoje iliustracijų. Būtent Šaltojo karo metu šioje valstybėje siekta kiek įmanoma daugiau kontroliuoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello knyga „1984“

„The Cold War“

Remdamasis naujais istoriniais šaltiniais ir to meto liudytojų pasakojimais, Johnas Lewisas Gaddis skaitytoją kelią į laikotarpį, kuris prasideda nuo 1945 metų. Autorius detaliai aprašo, kaip JAV ir sovietai iš sąjungininkų tapo priešais, nagrinėja Kubos krizę, JAV, Kinijos ir SSRS vadovų taktinius veiksmus.

Knygos viršelis/Knyga „The Cold War“
Knygos viršelis/Knyga „The Cold War“

„Civil Defence Handbook“

„Civilinės gynybos vadovas“ – tai 1963 metais išleista knyga, kurioje pateikiami patarimai, kaip išgyventi branduolinės atakos atveju. Leidinyje galima rasti ne tik iliustruotų patarimų apie tai, kaip atakos atveju atsirinkti išgyvenimui reikalingus daiktus, bet ir kaip pasistatyti laikiną pastogę. Knyga puikiai atskleidžia ne tik to meto nuotaikas, tačiau ir žvilgsnį į grafiką bei iliustravimą.

Knygos viršelis/Knyga „Civil Defence Handbook“
Knygos viršelis/Knyga „Civil Defence Handbook“

„When the Wind Blows“

Komiksų knygų lentynose galima rasti įvairiosiomis temomis. Tai dar kartą patvirtina Raymondas Briggsas ir jo bestseleriu tapęs kosmiksas, kuriame kalbama apie vyresnio amžiaus porą ir kokį poveikį šiems senoliams turi įvykusi branduolinė ataka. Čia ne trūksta ne tik kasdienio humoro, bet ir charakterių – senoliai yra nepaprastai blogo būdo.

Knygos viršelis/Knyga „When the Wind Blow“
Knygos viršelis/Knyga „When the Wind Blow“

„Secret State“

Knygoje Peteris Hennessy nagrinėja Didžiosios Britanijos politinę 1945–2010 metų laikotarpio situaciją. Autorius knygoje remiasi įvairiais šaltiniais ir bando atsakyti į tokius klausimus kaip: kokį planą turėjo Didžioji Britanija, jei būtų prasidėjęs Trečiasis pasaulinis karas? Kada apie tai būtų pranešta karalienei ir kaip būtų stengiamasi ją apsaugoti?

Knygos viršelis/Knyga „Secret State“
Knygos viršelis/Knyga „Secret State“

„The Spy Who Came in from the Cold“

Johnas le Carre knygoje pasakoja apie britų žvalgybos pareigūną Alecą Leamasą, kuris yra priverstas nutraukti savo žvalgybines misijas Vakarų Berlyne ir grįžti į Londoną. Vyras galvoja, kad jo karjera jau baigėsi, tačiau valdžia mano kitaip – jis siunčiamas į paskutinę slaptą šnipų misiją.

Johnas le Carre'as yra garsus savo šnipų novelėmis, tačiau, pasak F.Kay, šis autoriaus kūrinys yra vienas geriausių ir į jį šio žanro gerbėjai turėtų atkreipti dėmesį.

Knygos viršelis/Knyga „The Spy Who Came in from the Cold“
Knygos viršelis/Knyga „The Spy Who Came in from the Cold“

„The Book of Daniel“

Knygoje E.L.Doctorowas pasakoja apie Šaltojo karo metu JAV tvyrojusią komunizmo baimę. Kūrinio epicentre – Niujorke gyvenanti šeima, kurią aplanko Federalinio tyrimų biuro agentai, o teismas ją pasiunčia į elektros kėdę. Pora apkaltinama komunizmo skleidimu ir siunčiama myriop, gyvas lieka tik sūnus Danielius. Užaugęs jis stengiasi rasti atsakymą į klausimą, kas vyksta su šalimi, kurioje jis gyvena, ir kodėl jo šeima buvo nuteista myriop.

Knygos viršelis/Knyga „The Book of Daniel“
Knygos viršelis/Knyga „The Book of Daniel“

„The Crucible“

Arthuras Mileris pasakoja apie vieną juodžiausių Amerikos istorijos laikotarpių. Tai 1692 metais vykusi vadinamoji Salemo raganų medžioklė. Jos metu mažame miestelyje buvo sukelta didelė panika, kad kiekvienas įtarimo šešėlis virsdavo suėmimais ir įtarimais raganavimu. Autorius knygoje brėžia paralelę tarp žmonių baimės šiame laikotarpyje ir Šaltojo karo meto, kuomet 1950 metais JAV vyko aktyvūs komunistų partijos persekiojimai ir suėmimai.

Knygos viršelis/Knyga „The Crucible“
Knygos viršelis/Knyga „The Crucible“

„Our Man in Havana“

Grahamas Greene'as siūlo į Šaltąjį Karą pažvelgti kaip į komediją. Jo knygoje pasakojama apie dulkių siurblius pardavinėjantį vyrą, kuris gyvena nuolat elektros pritrūkstančiame mieste. Trukdamas pajamų, vyras sutinka padėti paslaptingam anglui – parengti kelias ataskaitas. Jis neįtaria, kad atsitiktinai tampa šnipu, tačiau pradėjus pildytis jo ataskaitose aprašomiems dalykams, viskas tampa gerokai sudėtingiau.

Knygos viršelis/Knyga „Our Man in Havana“
Knygos viršelis/Knyga „Our Man in Havana“

Tai knyga, kuri leidžia prisiminti, kad Šaltasis karas buvo ne tik didžiųjų valstybių politinio karo laikotarpis. Tuo metu aktyviai veikė ir mažos valstybės.

„On The Beach“

Anglų rašytojų Nevilo Shute romanas siūlo pažvelgti į pasaulį, kuris išgyvena ne pačias geriausias dienas – po branduolinio karo per pasaulį slenka radioaktyvus debesis, kuris po savęs nepalieka gyvybės. Istorijos centre – Australija ir amerikiečių povandeninio laivo kapitonas, laukiantis, kada iki šio žemyno atskries viską naikinantis debesis.

Tai knyga, kuri žvelgia į paprastų žmonių išgyvenimus. Ji parašyta, žinoma, Šaltojo karo metu, kuomet branduolinis karas galėjo bet kuriuo metu virsti realia idėja idėja.

Knygos viršelis/Knyga „On The Beach“
Knygos viršelis/Knyga „On The Beach“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius