Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eilės prie bibliotekų: „Skaitytojams jūs reikalingos kaip vaistinės“

„Tai, kad mūsų neuždarė antrojo karantino metu – didelė laimė!“ – teigė ilgametė Klaipėdos I.Kanto bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė. Per dieną šioje bibliotekoje išduodama apie 2000 leidinių. Skaitytojų susidomėjimą jaučia ir kitos Klaipėdos – I.Simonaitytės – bibliotekos darbuotojos, neretai pro langą matančios besidriekiančią žmonių eilę.
I.Simonaitytės bibliotekos darbuotoja vaizduoja, kiek per dieną gauna elektroninių užsakymų knygoms iš ištikimų skaitytojų.
I.Simonaitytės bibliotekos darbuotoja vaizduoja, kiek per dieną gauna elektroninių užsakymų knygoms iš ištikimų skaitytojų. / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

B.Lauciuvienė, peržiūrėdama bibliotekos savaitės duomenis, vis stebisi: skaitytojų aktyvumas šio karantino metu vis auga. „Mes galime teikti tik vieną paslaugą: knygų išdavimą. Dažniausiai žmonės užsisako knygas iš anksto, internetu. Ateina čia tik pasiimti. Pastebime, kad vienu metu paimama daugiau knygų – penkias šešias. Paimama sau, vaikams, vyresnio amžiaus tėvams ar kaimynams“, – pasakojo bibliotekos vadovė.

Anot jos, Vyriausybės sprendimas leisti per karantiną dirbti bibliotekoms – sveikintinas. Žmonės bibliotekininkėms kaskart dėkoja už paliktą džiaugsmą skaityti. „Žinoma, beveik viskas persikėlė į elektroninę erdvę. Tik vyresnio amžiaus žmonėms kartais sudėtinga susigaudyti bibliotekos sistemoje, tenka padėti“, – pridūrė bibliotekos vadovė.

Bibliotekos archyvo nuotr./Bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė
Bibliotekos archyvo nuotr./Bibliotekos vadovė Bronislava Lauciuvienė

Skaitytojams neleidžiama patiems vaikščioti po fondą ir rinktis knygas, uždarytos skaityklos. Tiesa, yra paliktos kelios lentynos su naujausiais ir populiariausiais leidiniais.

Skaitytojų grąžinami leidiniai sudedami į maišus ir, kaip juokauja bibliotekininkės, mažiausiai 72 valandas karantinuojami.

Eilėje prie knygos – pusšimtis skaitytojų

I.Simonaitytės bibliotekos direktorės pavaduotoja Kristina Kundrotienė teigė, kad antrajam karantinui buvo pasiruošta stipriau. Bibliotekoje atsirado vadinamasis biblioterminalas, kuris leidžia skaitytojams išvengti bet kokio kontakto su darbuotojais. Naujiena gana greit išpopuliarėjo, neretai terminalas būna tiesiog perpildytas.

„Panašiai kaip su paštomatais – mes taip pat prašome paimti knygas kaip įmanoma greičiau, nes laukia ir kiti skaitytojai“, – teigė pašnekovė.
Ji teigė, kad kartais tenka stebėti per bibliotekos kiemelį besidriekiančia skaitytojų eilę.

15min nuotr./Delios Owens knyga „Ten, kur gieda vėžiai“. Šios knygos laukia beveik pusšimtis I.Simonaitytės bibliotekos skaitytojų.
15min nuotr./Delios Owens knyga „Ten, kur gieda vėžiai“. Šios knygos laukia beveik pusšimtis I.Simonaitytės bibliotekos skaitytojų.

„Tie žmonės, kurie skaitė, jie ir toliau skaito. Tik pastebime, kad dabar populiaresnė grožinė literatūra“, – pasakojo K.Kundrotienė.

Ji pastebėjo, kad eilėje vis dėl to neretai galima išvysti vyresnio amžiaus skaitytojus. „Jie pasiilgę akių kontakto, žmonių. Neretai mūsų klausia, kodėl vaistinės dirba, o bibliotekos, kurios gydo žodžiu, negali dirbt pilnu pajėgumu“, – pastebėjo bibliotekos darbuotoja.

I.Simonaitytės bibliotekos darbuotojai sudarė sąrašą knygų, kurių eilėje laukia 30-50 žmonių. Tai J.Cummins „Amerikos purvas“, K.Sabaliauskaitės „Petro Imperatorė“, D.Owens „Ten, kur gieda vėžiai“, J.Gaižausko „Dievas su šlepetėmis“, R.Hausmann „Numylėtinė“, visi A.Marsons detektyvai.

Pastebima, kad skaitytojai seka Nobelio literatūros premijų laureatų skelbimą. Po to išauga susidomėjimas šiais autoriais ir jų knygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius