Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Frankfurto knygų mugė – vėl karo šešėliuose. Įvykiai Izraelyje sukėlė susipriešinimą ir tarp leidėjų

Frankfurto knygų mugė jau antrus metus stipriai veikiama pasaulio įvykių. Praėjusiais metais iš svarbiausio knygų renginio pasaulyje pašalinta Rusija, su triukšmu savo dalyvavimą atšaukė Iranas. Šiemet dėmesio centre – karas Izraelyje.
Frankfurto knygų mugė
Frankfurto knygų mugė / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusiais metais savo dalyvavimą Frankfurto knygų mugėje atšaukė Iranas, paskelbęs, kad šios šalies atstovams renginyje nėra garantuojamas saugumas. Tiesa, mugė, paskelbė solidarumą su Irano protesto judėjimais, taip pat atmetė tokius kaltinimus, sakydama, kad visiems mugės dalyviams užtikrinamas saugumas, nepriklausomai nuo to, iš kokios jie šalies. Mugėje jau praėjusiais metais nebuvo matyti ir Rusijos, kuri buvo pašalinta iš renginio dėl šios šalies pradėto karo Ukrainoje. Būtent Ukraina praėjusiais metais buvo daugybės renginių dėmesio centre.

Šiemet dėmesio centre – Izraelis ir Palestina. Karas į mugę persikėlė dar prieš prasidedant šiam knygų renginiui. Aistras sukėlė tai, kad mugėje buvo nuspręsta neapdovanoti palestinietės rašytojos Adania Shibli. Frankfurto knygų mugėje penktadienį ji turėjo būti apdovanota „LiBeraturpeis“, kuriuo įvertinamos rašytojos iš Azijos, Lotynų Amerikos, Afrikos ir arabų šalių. Šiuo metu ji gyvena Jeruzalėje ir Berlyne, jos knyga „Minor Detail“ komisijos įvertinta už tai, kad joje atskleidžiama, kaip kruvini konfliktai paveikia žmones. Tiesa, knyga sulaukė ir kritikos dėl to, kad joje palestiniečiai parodomi daugiausia šviesiomis spalvomis, o izraeliečiai – neigiamomis. Šiame kūrinyje remiamasi tikra istorija apie 1949 metus, apie Izraelio karių įvykdytą prievartą.

Nors apdovanojimus organizuojantys „Litprom“ jau pranešė, kad autorė bus įvertinta vėliau „tinkamu formatu“, tai nesutrukdė įsiplieksti aistroms, mugės organizatoriai kaltinami tuo, kad jie bando „užgniaužti palestiniečių balsus“. Socialiniuose tinkluose plinta daugybė pasipiktinimų, o 1000 rašytojų, tarp jų ir tokie garsūs kaip Olga Tokarczuk, Annie Ernaux, Ianas McEwanas, Colmas Toibinas ar Williamas Dalrymple'as, paskelbė atvirą laišką, kuriame mugės organizatoriai raginami sukurti erdvę „palestiniečių rašytojams, kurioje jie galėtų dalintis savo mintimis, jausmais, požiūriu į literatūrą šiais siaubingais, žiauriais laikais, o ne užčiaupti juos“.

Iš pradžių šį laišką buvo pasirašę tik apie 300 rašytojų, tačiau vėliau jų skaičius vis augo. Pirmadienį PEN America paskelbė, kad literatūrinės organizacijos privalo išlaikyti pliuralizmą ir teisę laisvai skelbti mintis net ir konfliktų metu.

Traukiasi dalis arabų leidėjų

Negana to, dar prieš prasidedant mugei apie pasitraukimą iš renginio paskelbė dalis arabų pasaulio leidėjų, kurių dalyvavimas Frankfurto knygų mugei yra gana svarbus. Apie tai, kad nedalyvaus šiame renginyje, paskelbė „Arab Publishers Assocation“, „Emirates Publishers Association“ ir dar keletas. Mugėje nedalyvausiantys paskelbė ir kai kurie politikai – tarkime, Malaizijos švietimo ministrė pranešė nedalyvausianti renginiuose, nes mugė užėmė „proizraelietišką poziciją“.

Frankfurto knygų mugės prezidentas Juergenas Boosas paskelbė apgailestavimą dėl šio leidėjų sprendimo, tačiau kartu pasakė ir tai, kad „milijonai nekaltų žmonių Izraelyje ir Palestinoje paveikti šio karo, ir mes užjaučiame juos visus. Mes labai tikimės, kad bus rasti keliai ištrūkti jiems iš šio smurto“.

Tiesa, dar prieš savaitę paskelbtame kitame J.Booso pareiškime buvo akcentuota tai, kad šioje mugėje norima ypatingą dėmesį skirti balsams iš Izraelio ir jie visiškai palaiko Izraelį. Šiame pranešime Frankfurto knygų mugės prezidentas sakė, kad „teroras prieš Izraelį prieštarauja visoms vertybėms, už kurias pasisako Frankfurto knygų mugė. Nors karas Izraelyje sutrukdė kai kuriems šios šalies kūrėjams atvykti į mugę, į programą įtraukta daugiau žydų autorių diskusijų, jiems skirta daugiau laiko. Manoma, kad šis pareiškimas buvo viena iš priežasčių, kodėl kai kurie arabų leidėjai nusprendė nedalyvauti mugėje.

Publishingperspectives.com cituoja „PublishHer“ atstovę Bodour Al Qasimi, kuri sako: „Karai paprastai sukelia žmonių susiskaldymą, tačiau mes tikime, kad knygos ir kultūra gali padėti įveikti šiuos nesutarimus. Šis įsitikinimas yra pagrindinė priežastis, kodėl šiemet atsisakėme dalyvauti Frankfurto knygų mugėje“.

Frankfurto knygų mugėje lankysis ir Salmanas Rushdie, praėjusiais metais pats patyręs išpuolį, jis daug metų turėjo slapstytis nuo radikaliai nusiteikusių musulmonų keršto dėl savo kūrybos. Penktadienio spaudos konferencijoje numatytos ypatingos saugumo užtikrinimo taisyklės.

15min artimiausiomis dienomis informuos, kas vyksta šiame svarbiausiame pasaulio knygų renginyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius