Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Garsiausios kalėjimuose parašytos knygos: nuo Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ iki Don Kichoto nuotykių

Kuomet pagalvojame apie garsius rašytojus ir jų sukurtas knygas, dažnai nesusimastome, kad jos galėjo būti parašyti kalėjime. „Silicon India News“ siūlo susipažinti su garsiausiomis knygomis, kurios buvo parašytos kalėjimuose.
Adolfas Hitleris ir ir jo knyga „Mein Kampf“
Adolfas Hitleris ir ir jo knyga „Mein Kampf“ / Wkimedia org nuotr./15min.lt montažas

Prie „15min knygų lentnos“ gerbėjų tinkle „Facebook“ prisijungė daugiau nei 3800 knygų mylėtojų. Spausk čia ir prisijunk!

„The Consolation of Philosophy“ („Filosofijos paguoda“)

Viduramžių muzikos teoretiko ir filosofo Boecijaus kūrinys „The Consolation of Philosophy“ („Filosofijos paguoda“) yra laikomas vienu svarbiausių filosofinių darbų Viduramžių ir ankstyvojo Renesanso epochose. Tuo pačiu ši knyga laikoma vienu paskutinių Vakarų filosofų darbu, kuris nusipelnė būti vadinamas klasikiniu kūriniu. Ši knyga buvo parašytas apie 524 metus.

Kūrinį „The Consolation of Philosophy“ filosofas parašė kalėjime – knygoje jis mėgino iš naujo grįsti savą būvį gresiančios mirties akivaizdoje.

„Mein kampf“ („Mano kova“)

Ši knyga yra gerai žinoma visame pasaulyje. Kai kuriose šalyse ji yra draudžiama, o jos autorius Adolfas Hitleris į pasaulio istoriją įrašytas kaip vienas žiauriausių diktatorių.

Klasika tapęs Miguelio de Cervanteso kūrinys „Don Kichotas“ taip pat buvo parašytas kalėjime.

Pirma „Mein kampf“ („Mano kova“) dalis buvo publikuota 1925 metais, antra – 1926 metais. Knygą A.Hitleris parašė kalėdamas Landsbergo kalėjime. Prieš 88-erius metus išleistas leidinys yra prieštaringai vertinamas ir kelia daug diskusijų. Šioje knygoje A.Hitleris pasakoja apie savo gyvenimą, šlovina ir propaguoja nacizmą, niekina komunizmą, dėsto teorijas apie arijų rasę, reiškia neapykantą žydams.

Greit baigs galioti autorinės teisės A.Hitlerio knygai. Vokietijoje vieni skatina neleisti, kad ši knyga vėl būtų spausdinama, o istorikai nori publikuoti mokslinius komentarus šiam nacistų lyderio kūriniui.

„De Profundis“ („Iš gilybės“)

1895 metais Oscaras Wilde'as buvo apkaltintas įvykdęs ypatingo nepadorumo veiksmus su kitais vyriškos lyties asmenimis ir nuteistas 2 metams sunkiųjų darbų kalėjimo.

Paskutiniais mėnesiais kelėjime O.Wilde'as rašė išpažintį. 1897 metais rankraštis įteiktas O.Wilde'o draugui Robertui Rossui, kad šis jį perduotų Alfredui Douglasui, kuriam jis ir buvo skirtas. 1905 metais Berlyno žurnalas „Die neue Rundschau Ross“ paskelbė sutrumpintą šios išpažinties variantą. Visas tekstas pasirodė tik 1962 metais.

„Le Morte d'Arthur“

Britų rašytojo Thomaso Malory'aus knygoje pasakojama apie legenda tapusį karalių Artūrą, Apvaliojo stalo riterius, prancūzų ir anglų kovas.

Knygą rašytojas pradėjo kurti 1450 metais, kuomet buvo pasodintas į kalėjimą, o ją baigė 1470 metais. Kūrinys „Le Morte d'Arthur“ pirmą kartą buvo publikuotas 1485 metais ir laikomas vienu geriausiai žinomų anglų kalba parašytų kūrinių apie karalių Artūrą.

„Memoirs of a Woman of Pleasure“

Šis Johno Clelando erotinis romanas dar žinomas „Fanny Hill“ pavadinimu. Knyga pirmą kartą buvo išleista 1748 metais, o parašyta, kuomet J.Clelandas laiką leido skolininkų kalėjime Londone.

Ši knyga laikoma pirmu Anglijos prozos kūriniu, kuris sukurtas remiantis pornografija. „Memoirs of a Woman of Pleasure“ knyga kėlė daug diskusijų, daug kur buvo draudžiama ją leisti. 

„Don Quixote“ („Don Kichotas“)

Klasika tapęs Miguelio de Cervanteso kūrinys „Don Kichotas“ taip pat buvo parašytas kalėjime. Pirma pasakojimo apie riterį Don Kichotą ir jo ginklanešį Sančą Pansą dalis buvo išleista 1605 metais, o antra – 1615 metais.

Ispanų rašytojas negalėdamas pragyventi iš literatūrinio darbo dirbo mokesčių surinkėju, tačiau buvo apkaltintas išeikvojimu ir kelis kartus sėdėjo kalėjime.

Martinas Lutheris Kingas
Martinas Lutheris Kingas

Šis kūrinys stipriai paveikė pasaulio literatūrą ir yra laikomas vienu įtakingiausių ispanų literatūros knygų.

„On the Duty of Civil Disobedience“ („Apie pilietinio nepaklusnumo pareigą“)

Henry Davidas Thoreau – amerikiečių rašytojas, poetas, natūralistas, industrinės plėtros ir globalizacijos kritikas. Vienas iš kūrinų, atnešusių jam pasaulinę šlovę, buvo „Apie pilietinio nepaklusnumo pareigą“ (On the Duty of Civil Disobedience).

1846 metais liepos mėnesį H.D.Thoreau buvo paragintas sumokėti šešerių metų mokesčius. Jis atsisakė tai padaryti dėl pasipriešinimo Amerikos–Meksikos karui ir vergijai. Dėl to naktį praleido kalėjime. Nors kalėjime jis praleido mažai laiko, tačiau atliekant bausmę jam gimė knygos idėja.

Kūrinyje „On the Duty of Civil Disobedience“ („Apie pilietinio nepaklusnumo pareigą“) JAV rašytojas atskleidė savo požiūrį į valstybei mokamus mokesčius, vergovę.

„To Althea, from Prison“

Šios romantiškos poemos, parašytos 1642 metais, autorius yra britų poetas Richardas Lovelace'as. Tai yra vienas garsiausių šio rašytojo kūrinių.

R.Lovelace'as šią romantišką poemą parašė įkalintas kalėjime, į kurį buvo pasiųstas, nes 1640 metais bandė panaikinti dvasininkijos įstatymą. Moters, kuriai ir skirta ši poema, tapatybė taip ir liko paslaptimi.

„Letter From Birmingham Jail“

Šis laiškas parašytas 1963 metų balandžio 16 dieną ir dar žinomas kaip „Letter from Birmingham City Jail“ arba „The Negro Is Your Brother“, o autorius yra garsus kovotojas už žmogaus teisės Martinas Lutheris Kingas Jaunesnysis. M.L.Kingas šį laišką parašė kalėdamas Birmingemo kalėjime.

Šis laiškas tapo pagrindiniu tekstu, kuriuo rėmėsi amerikiečių kovotojai už pilietines teises. Laiške M.L.Kingas teigė, kad reikia priešintis rasizmui, o žmonės, kaip rašė jis, turi moralinę atsakomybę laužyti neteisingus įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius