Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiausios knygos, kurios buvo uždraustos: nuo „Alisos stebuklų šalyje“ iki George'o Orwello romano „1984“ ar Dano Browno knygų

Buvęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas nesėkmingai bandė pasiekti, kad jį kompromituojanti Marcelos Iacub knyga „Gražuolė ir pabaisa“ („Belle et Bete“) būtų uždrausta. Knygoje pasakojamas buvusio TVF vadovo romanas su rašytoja.
A.Hitleris (kairėje), JK Rowling ir G.Orwellas
A.Hitleris (kairėje), JK Rowling ir G.Orwellas / Wikimedia.org ir „Scanpix“ nuotr.

Naujienas apie knygas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

„The Telegraph“ rašo, kad šis D.Strausso-Kahno bandymas uždrausti knygą tėra vienas iš daugybės atvejų, kuomet buvo siekiama uždrausti prieštaringai vertinamus literatūros kūrinius.

Tarp tokių autorių, kurių knygos buvo uždraustos, yra ir garsusis rašytojas George'as Orwellas, Hario Poterio sagos autorė J.K.Rowling ir net Lewisas Carrollas, kuri parašė garsiąją pasaką „Alisa stebuklų šalyje“.

15min.lt skaitytojams pateikia „The Telegraph“ sudarytą garsių knygų, kurios buvo draudžiamos, arba kurias įnirtingai buvo bandoma uždrausti, sąrašą.

Autorius Knyga Draudimo priežastis
Marcela Iacub „Gražuolė ir pabaisa“ („Belle et Bete“) Marcelos Iacub knygoje autorė aprašė jos ir buvusio Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo Dominique'o Strausso-Kahno romaną. Buvęs TVF vadovas per teismą siekė uždrausti šią knygą teigdamas, kad kūrinyje gausu melagysčių.
Peteris Wrightas „The Spycatcher“ Knygoje P.Wrightas pasakojo apie Didžiosios Britanijos specialiųjų tarnybų darbą, atskleidė žudymo sąmokslus, suokalbius su CŽV. Didžiosios Britanijos vyriausybė uždraudė šią knygą, tačiau kūrinys buvo išleistas Škotijoje, Australijoje ir buvo parduotas 2 mln. tiražu.
Jung Chang „Wild Swans“ 1991 metais išleistą kinų rašytojos knygą Kinijos vyriausybė uždraudė. Knygoje buvo atvirai pasakojama apie kinų gyvenimą, kuomet šalį „geležine ranka“ valdė Mao Dzeduno vadovaujama Komunistų partija.
D.H.Lawrence „Ledi Čaterli meilužis" (Lady Chatterley's Lover“ Knyga Didžiojoje Britanijoje buvo draudžiama nuo 1928 iki 1960 metų. Romanas „Ledi Čaterli meilužis“ pulsavo seksualumu. Kūrinyje buvo pasakojama meilės istorija tarp darbininkų klasės vyro ir aukštuomenės luomui priklausančios moters.
Erichas Maria Remarque'as „Vakarų fronte nieko naujo“ („All Quiet on the Western Front“) Pirmojo pasaulinio karo veterano knyga susilaukė didelio skaitytojų susidomėjimo, tačiau kūrinys nepatiko nacistinės Vokietijos valdžiai, kuri 1933 metais ją uždraudė. Kūrinyje atvirai pasakojami Pirmojo pasaulinio karo baisumai. Per 8 mėnesius ši knyga buvo išleista 2,5 milijono kopijų tiražu ir išverta į 25 kalbas.
Borisas Pasternakas „Daktaras Živago“ („Doctor Zhivago“) Rusijos rašytojo knyga šalyje buvo draudžiama iki 1988 metų. Kūrinyje B.Pasternakas pasakojo apie rusų gyvenimą po bolševikų revoliucijos. 1958 metais rašytojas buvo nominuotas Nobelio literatūros premijai, tačiau dėl konflikto su šalies valdžia apdovanojimo atsisakė.
Lymanas Frankas Baumas „Ozo šalies burtininkas“ („The Wonderful Wizard of Oz“) Atrodytų, tai buvo nekalta pasaka, tačiau ji 1930 ir 1950 metais buvo draudžiama daugelyje JAV bibliotekų ir mokyklų. Buvo teigiama, kad kūrinys skatina netinkamas vertybes, o knygoje vaizduojami nepageidautini personažai – raganos ir skraidančios beždžionės.
George'as Orwellas „1984“ Garsųjį G.Orwello kūrinį „1984“, kuriame pasakojama, kad ateityje visi žmonės bus sekami, o laisva mintis ir laisvas žodis – draudžiamas, uždraudė JAV Bibliotekų asociacija. Knyga taip pat buvo uždrausta ir Sovietų Sąjungoje, įžvelgiant netiesioginę sovietinio režimo kritiką.
Jamesas Joyce'as „Ulisas“ („Ulysses“) Vienas garsiausių Airijos rašytojo kūrinių, išleistas 1922 metais, JAV buvo draudžiamas iki 1933 metų.
Anne Frank „Dienoraštis“ („The Diary of Anne Frank“) Žydų paauglės dienoraštis išverstas į 60 užsienio kalbų. A.Frank kartu su šeima slėpėsi nuo nacių, kurie persekiojo žydus. Vėliau mergaitė su šeima pateko į koncentracijos stovyklą, o visus savo išgyvenimus aprašė dienoraštyje, kuris buvo išleistas daugiau 30 mln. kopijų tiražu. 1952 metais išleista knyga iki šiol yra draudžiama Libane.
Salmanas Rushdie'as „Šėtoniškos eilės“ („The Satanic Verses“) 1989 metais išleistas romanas sukėlė protesto bangą musulmoniškame pasaulyje. Už tariamą islamo išniekinimą Irano dvasinis lyderis per Teherano radiją rašytojui paskelbė mirties nuosprendį, buvo uždrausta pardavinėti šią knygą. Dėl rašytojo slėpimo Iranas beveik dešimtmečiui buvo nutraukęs diplomatinius santykius su Didžiąja Britanija.
Lawrence'as Wrightas „Going Clear“ Knyga, kurioje pasakojama apie Scientologijos bažnyčią, pasaulyje sukėlė didelį šurmulį. Didžiosios Britanijos knygų leidėjas „Transworld“ atsisakė publikuoti knygą šalyje, motyvuodamas tuo, kad bažnyčios atstovai teigia, jog knygoje pateikiami faktai yra melagingi.
Anthony Shaffer „Operation Dark Heart“ Knygoje publikuojami JAV karinės žvalgybos pareigūno memuarai, kuriuose pasakojama apie penkis tarnybos mėnesius, praleistus Afganistane. Knygoje karininkas atskleidžia JAV specialiųjų tarnybų darbą. Pentagonui nepatiko ši itin atvira knyga, kurios pirmas 10 tūkst. kopijų jis sunaikino.
Danas Brownas „Da Vinčio kodas“ („The Da Vinci Code“) D.Browno bestseleris, kuriame kontroversiškai pasakojamas Kristaus gyvenimas, itin papiktino bažnyčią. 2004 metais knyga buvo uždrausta Libane. Kūrinys susilaukė įvairių religinių judėjimų kritikos. Be to, Katalikų bažnyčia uždraudė filmuoti kino juostas pagal šio rašytojo knygas Romos bažnyčiose. Bažnyčios atstovai teigė, kad paprastai prieš duodant sutikimą filmuoti perskaitomas scenarijus, tačiau šįkart to net nereikėjo, užteko vien jau Dano Browno pavardės.
Vladimiras Nabokovas „Lolita“ („Lolita“) Romane, kuris išleistas 1955 metais, pasakojama apie vyro ir 12-metės paauglės seksualinius santykius. Dabar šis romanas laikomas vienu geriausių romanų, parašytų XX amžiuje, tačiau iki 1959 metų Didžiojoje Britanijoje jis buvo uždraustas. Valdžios įsakymu buvo atimama ir sunaikinama kiekviena rasta ar į šalį mėginama įvežti knygos kopija.
Adolfas Hitleris „Mano kova“ („Mein Kampf“) Nacių valdymo metais Vokietijoje parduota milijonai A.Hitlerio autobiografijos „Mano kova“ kopijų, tačiau 1945 metais šalyje knyga buvo uždrausta. Iki 1992 metų Lenkijoje ši knyga buvo draudžiama, o Argentinoje dauguma kopijų yra išleistos nelegaliai. Vokietija žada 2015 metais išleisti šią knygą, nes tuomet baigsis kūrinio autorinių teisių galiojimas, kuris iki to laiko priklauso Bavarijos valdžiai.
J.K.Rowling  Hario Poterio knygų serija Nors J.K.Rowling gali džiaugtis, kad jos knygų saga apie Harį Poterį yra viena populiariausių pasaulyje, tačiau pirmas keturias serijos knygas JAV nuolat bandyta uždrausti ir deginti. Knygos buvo draudžiamos teigiant, kad jose skaitytojai skatinami imtis kerų ir okultizmo.
Radclyffe Hall  „The Well of Loneliness“ Britų rašytojos romanas pasirodė dar 1928 metais. Romane pasakojama apie dviejų moterų meilę ir, nepaisant to, kad kūrinyje aprašomas tik jų bučinys, knyga buvo priskirta prie nešvankių ir draudžiama Didžiojoje Britanijoje. Romanas iš naujo pradėtas spausdinti 1949 metais.
Lewisas Carrollas „Alisa Stebuklų šalyje“ („Alice's Adventures in Wonderland“) Visame pasaulyje populiari pasaka, išleista 1865 metais, atrodo negalinti mokyti nieko blogo. Tačiau viena Kinijos provincija 1931 metais ją uždraudė todėl, kad joje pasakojama apie kalbančius gyvūnus. Buvo teigiama, kad gyvūnus ir žmones vaizduoti kaip lygius – pražūtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius