Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsusis Charlesas Dickensas: penkios knygos, kurias verta perskaityti

Vasarį minimas anglų rašytojo Charleso Dickenso gimtadienis – būtent 1812 metų vasario 7 dieną gimė šis garsus knygų autorius. „The Independent“ siūlo prisiminti geriausias rašytojo knygas. Kokios jos?

Ch.Dickensas yra vienas garsiausių Viktorijos laikų romanų rašytojų, jo vardas literatūroje skamba ir dabar.

Autoriaus knygos eilę metų ir kartų yra adaptuotos – virto kino filmais, teatro spektakliais, radijo vaidinimais, serialais.

Ch.Dickensas savo kūryboje išsiskiria skvarbiu žvilgsniu – kūriniuose jis pateikia ne tik jautrias istorijas, tačiau jose gilinasi į bendruomeninių klasių susidarymo, vaikų darbo ir išnaudojimo, socialines temas. Jis tarsi suteikia balsą tiems, kurie kovoja dėl vietos visuomenėje, bei, žinoma, piešia tuometinės Anglijos paveikslą. Tad nenuostabu, kad jo kūrinai skaitytojus verčia sustoti ir iš naujo įvertinti visuomenėje vykstančius procesus.

Štai kelios garsios šio anglų rašytojo knygas, kurias verta perskaityti, jei to dar nespėjote padaryti.

„Deividas Koperfildas“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai žymaus XIX amžiaus anglų rašytojo romanas, turintis autobiografinių motyvų, paties autoriaus mylimiausias kūrinys. Čia pagrindinio herojaus Deivido Koperfildo lūpomis pasakojamas jo gyvenimas nuo gimimo iki brandos metų.

Knygos viršelis/Pirmasis „Deivido Koperfildo“ viršelis
Knygos viršelis/Pirmasis „Deivido Koperfildo“ viršelis

Knyga iš pradžių buvo išleista atskiromis dalimis, o jos skaitytojus pasiekė 1849-1850 metais, o 1850 metais visa istorija išleista kaip vientisa knyga. Tai kūrinys, kuris yra daug kartų adaptuotas ne tik kino ekranui, tačiau ir radijo vaidinimams.

„Pasakojimas apie du miestus“

Didžioji Prancūzijos revoliucija. Paryžiaus gatvėse įtūžusi minia. Visur aplinkui pavojai. Pusiau anglė pusiau prancūzė Liusė Manet su savo šeima ramiai gyvena Londone. Kadaise išgelbėjusi savo tėvą, ji jaučiasi saugi. Bet ilga kruvina minios ranka pasiekia ir ją bei jos artimuosius. Taip knygos anotacijoje pristatomas kūrinys, kuriame pasakojama apie meilę, ištikimybę, draugystę ir gyvybei kylančią grėsmę.

Knygos viršelis/1895 metais išleistos knygos „Pasakojimas apie du miestus“ viršelis
Knygos viršelis/1895 metais išleistos knygos „Pasakojimas apie du miestus“ viršelis

Knyga pirmą kartą išleista 1859 metais, o 2003 metais BBC surengtoje skaitytojų apklausoje „The Big Read“ ji užėmė 63 vietą tarp mėgstamiausių skaitytojų kūrinių. Šis romanas ne tik adaptuotas kino ekranams, tačiau yra skambėjęs ir kaip radijo vaidinimas bei kaip spektaklis.

„Didieji lūkesčiai“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, šis romanas laikomas geriausiu ir labiausiai žinomu autoriaus kūriniu, kuriame pasakojama našlaičio Pipo brendimo istorija. Auklėjamas griežtos sesers ir geraširdžio jos vyro, nelinksmą vaikystę berniukas leidžia pelkėtose Kento apylinkėse. Ten vieną dieną jis sutinka nuo katorgos bėgantį Magvičą ir grasinamas padeda jam pasislėpti. Berniukas nė neįtaria, kad šis susitikimas bus lemtingas visam jo gyvenimui.

Knygos viršelis/„Didieji lūkesčiai“. Pirmasis leidimas 1861 metais
Knygos viršelis/„Didieji lūkesčiai“. Pirmasis leidimas 1861 metais

Knyga pirmą kartą išleista 1861 metais, jau minėtoje BBC rengtoje skaitytojų apklausoje romanas užėmė 17 vietą.

„Oliveris Tvistas“

Kaip rašoma anotacijoje, Oliveris Tvistas yra vargšas našlaitis. Vargšų prieglaudoje jis patiria daug žiaurumų. Alkanas ir be pinigų jis pabėga į Londoną. Ten Oliveris papuola į baisaus nusikaltėlio Feigano vadovaujamos vagių gaujos nagus. Susidraugavęs su tos gaujos apiplėštu vyriškiu, Oliveris ilgainiui atgauna savigarbą, suranda namus, šeimą ir savo laimę.

Wikipedia nuotr./„Oliveris Tvistas“. 1838 metų leidimo iliustracija
Wikipedia nuotr./„Oliveris Tvistas“. 1838 metų leidimo iliustracija

Tai antrasis romanas, kurį parašė anglų rašytojas. Knyga pirmą kartą išleista 1838 metais ir yra tarsi skvarbus žvilgsnis į to meto visuomenę. Romanas daug kartų ekranizuotas.

„Kalėdų giesmė“

Bene garsiausia knyga apie Kalėdas. Kaip rašoma anotacijoje, Ebinizeris Skrudžas nemato jokios prasmės džiaugtis Kalėdomis. Jis verčia savo raštininką Bobą Krečitą dirbti žvarbioje kamarėlėje gailėdamas kelių anglies gabalėlių ir tik paskutinę minutę sutinka duoti vargšui vieną laisvą dieną. Krečitas grįžta į kuklius, bet laimingus namus. O tą ypatingą Kūčių vakarą kietaširdis turtuolis gauna nepaprastą ir šiurpią dovaną: beprotišką kelionę po praeities, dabarties ir ateities Kalėdas. Trys dvasios lydi apgailėtiną šykštuolį regėjimuose, kurie pakeičia jį visiems laikams – atveria akis ir širdį, padaro geresniu žmogumi.

Wikipedia nuotr./„Kalėdų giesmė“. Pirmasis knygos viršelis 1843 metais
Wikipedia nuotr./„Kalėdų giesmė“. Pirmasis knygos viršelis 1843 metais

Knyga pirmą kartą išleista 1843 metais ir yra daug kartų adaptuota kino ekranams, radijo vaidinimams.

VIDEO: Knygų TOP 10: skandinaviška melancholija, kelionės į save ir nauji žinomų rašytojų kūriniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius