-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geležinkelio stoties skaitykloje savo lentyną atidarę autoriai atskleidė, kodėl juos žavi stoties rajonas

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus stoties rajone gyvenantys ir kuriantys rašytojai bei poetai Geležinkelio stotyje, „Vilnius Connect“ skaitykloje, atidarė savo kūrybos lentyną bei diskutavo apie gyvenimą šiame rajone.
Susitikimas su Naujininkų rašytojais
Susitikimas su Naujininkų rašytojais / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tokią lentyną inicijavo Vilniaus stoties rajone gyvenantys rašytojai ir poetai: Marius Burokas, Giedra Radvilavičiūtė, Aidas Marčėnas, Jurgita Jasponytė, Aušra Kaziliūnaitė ir Sara Poisson.

Autorių lentynoje bus galima rasti ne tik minėtų autorių knygas su specialiomis dedikacijomis skaitytojams, bet ir kitų rašytojų knygas, kurias šie rekomenduoja kaip įkvepiančius, kokybiškus skaitinius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais

Geležinkelis – gyvenimo palydovas

Giedra Radvilavičiūtė pasakojo, kad traukiniai, stotys ją lydi nuo gimimo, bet ne tik dėl to jai ir kitiems rašytojams šios transporto priemonės kelia mistinį jausmą. Giedra prisiminė menininkus, savo kūrinių veiksmą vystančius traukiniuose – tai ir Agathos Christie romanai, ir rusų režisieriaus Eldaro Riazanovo filmas „Dviese stotyje“, ir Weso Andersono filmas „Viešbutis „Didysis Budapešas“, ir Edwardo Hopperio paveikslą „Namas šalia geležinkelio.“

Giedra Radvilavičiūtė pasakojo, kad traukiniai, stotys ją lydi nuo gimimo, bet ne tik dėl to jai ir kitiems rašytojams šios transporto priemonės kelia mistinį jausmą.

Iš prestižinės rašytojų rezidencijos JAV grįžusi Aušra Kaziliūnaitė prieš kelis mėnesius iš Vilniaus Senamiesčio persikėlė į Naujininkus. Ji teigia, kad pažinti miestą iš „šios pusės“ yra labai įdomu ir rekomendavo tai padaryti visiems, norintiems miestą pažintį įvairiais rakursais. Poetė prisipažino, kad turėjo visokių stereotipų ir nuostatų apie Naujininkų rajoną, o draugai, sužinoję, kad mergina ruošiasi keltis čia gyventi, netgi padovanojo jai dujų balionėlį ir džiaugiasi, kad iki šiol jo neprireikė.

Aušra Kaziliūnaitė sutiko su rašytojos Saros Poisson mintimi, kad šio rajono privalumais galima įvardyti bendruomeniškumą, kad čia nėra didelio susvetimėjimo tarp kaimynų, nespėta apsistatyti aukštomis tvoromis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais

Aušra tikisi, kad atnaujinant stoties rajono infrastruktūrą, bus atsižvelgta į vietinius gyventojus, pokyčiai padės spręsti socialinės atskirties problemas. „Vilnius Connect“ skaitykla stotyje ir Naujininkų bibliotekos išlaikymas – puikus to pavyzdys.

Prisiminė, kaip gamino šaltibarščius bibliotekoje

Poetė Jurgita Jasponytė papasakojo apie gyvenimą su šeima Naujininkuose, kur jai labai patinka šlaitinė namų architektūra bei apie darbą Dzūkų g. įsikūrusioje Naujininkų bibliotekoje, kurioje kasdien apsilanko poetas Ramūnas Kasparavičius, kartais sugalvojantis bibliotekoje pasigaminti šaltibarščių. Moteris prisipažino, kad važinėtis traukiniais jų šeimai labai patinka, tai daro kone kiekvieną savaitę, o traukiniuose sutinkamos vis tos pačios traukinių palydovės per laiką tapo jų dukrelių draugėmis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais

Rašytojai po diskusijos pristatė kelias kitų autorių knygas, kurios juos įkvėpė, kurias norėtų rekomenduoti kitiems.

Sara Poisson išskyrė Italo Calvino „Nematomi miestai“, Milorado Pavičiaus „Chazarų žodyną“, Roberto Seethalerio „Visą gyvenimą“ ir Karlo Ove Knausgårdo „Mano kovą“. Rašytoja sakė, kad nors visos šios knygos yra labai skirtingos, bet tam tikra prasme jas visas jungia kelio simbolis, todėl jos bus tinkamos skaityti stotyje prieš keliones.

Autoriai rekomendavo mėgstamas knygas

Jurgita Jasponytė rekomendavo ir gyrė poeto Mindaugo Nastaravičiaus naujausią knygą „Bendratis“, Kotrynos Zylės knygą paaugliams „Sukeistas“ ir Ed Yong negrožinės literatūros kūrinį „Manyje gyvena milijonai“. Jurgita juokavo, kad paskaitę pastarąją niekada nesijausite vieniši.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Susitikimas su Naujininkų rašytojais

Poetas, vertėjas Marius Burokas džiaugėsi, kad iš Naujininkų į Senamiestį kas rytą gali iškilmingai praeiti pro Aušros, o kartu – „miesto vartus“, ir patikino, kad iš šio rajono tikrai kitur nesikels. Stoties skaityklos lankytojams Marius rekomenduoja egzotiškąją Eka Kurniawan knygą „Grožis lyg žaizda“, latvių rašytojos Noros Ikstenos romaną „Motinos pienas“ ir poečių Giedrės Kazlauskaitės bei Gretos Ambrazaitės poeziją.

Rašytoja, eseistė Giedrė Radvilavičiūtė vietoj savo knygos skaityklai padovanojo jai patikusį Marisha'os Pessl romaną „Naktinis filmas“, rekomendavo perskaityti Nancy Huston kūrinį „Dolce agonia“, jauno autoriaus Povilo Elijaus Martynenko „Be penkių pasaulio pradžia“ bei grupės G & G Sindikatas nario Kastyčio Sarnicko knygą „Turnė“. Autorė pabrėžė, kad tokioje vietoje kaip stotis, knygos turi būti lengvai skaitomos.

Aušra Kaziliūnaitė pristatė, padovanojo ir prie jau skaitykloje buvusios jos knygos „Esu aptrupėjusios sienos“ pastatė savo knygą „20% koncentracijos stovykla“ bei praėjusiais metais anglų kalba pasirodžiusį eilėraščių rinkinį „The Moon is a Pill“. O greitam, bet neprastam skaitymui stotyje parekomendavo Y. N. Harari'o „21 pamoka XXI amžiui“, Johno Bergerio „Kaip menas moko matyti„ bei Virginijos Kulvinskaitės knygą „Kai aš buvau malalietka“.

Visas šias stoties rajone gyvenančių rašytojų knygas jau galima rasti Vilniaus geležinkelio stotyje įsikūrusioje „Vilnius skaito“ ir „Vilnius Connect“ skaitykloje.

Nuo šių metų sausio pradžios veikianti „Lietuvos geležinkelių“ įgyvendinamo modernaus verslo ir mobilumo centro „Vilnius Connect“ skaitykla kviečia vilniečius ir miesto svečius prasmingai leisti laiką ir mėgautis kruopščiai atrinktomis įdomiomis knygomis. Skaitykloje rasite poezijos, kelionių, negrožinės, grožinės literatūros, lietuvių rašytojų, anglų, rusų, lenkų kalbų, vaikų ir paauglių, „15min Knygos” literatūros gurmanų lentynas. Skaitykloje yra dainininkės Dovilės Filmanavičiūtės rekomenduojamų, bendruomenės „Aš esu“ knygų lentynos, nuo šios ir stoties raj. gyvenančių rašytojų kūrybos bei jų rekomendacijų lentyna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius