Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje mirė COVID-19 sirgęs Čilės rašytojas Luisas Sepulveda

Šiaurės Ispanijos ligoninėje mirė populiarus Čilės rašytojas Luisas Sepulveda. Prieš maždaug šešias savaites jam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.
Luisas Sepulveda
Luisas Sepulveda / Scanpix / ZUMAPRESS.com nuotr.
Temos: 1 Literatūra

Apie 70-mečio rašytojo mirtį ketvirtadienį pranešė jo leidykla.

„Ovjede mirė rašytojas Luisas Sepulveda“, – sakoma Barselonoje įsikūrusios leidyklos „Tusquets“ pranešime, priduriant, kad leidykla „giliai apgailestauja dėl jo netekties“.

L. Sepulveda, skaitytojams geriausiai pažįstamas iš knygos „Senis, kuris mėgo skaityti meilės romanus“ (Un viejo que leía novelas de amor), diktatoriaus Augusto Pinocheto (Augusto Pinočeto) režimo laikais 1977 metais buvo ištremtas iš Čilės. Jis daug keliavo po pasaulį, kol 9-ajame dešimtmetyje apsistojo Europoje.

Pirmieji koronaviruso simptomai jam pasireiškė vasario 25 dieną, sugrįžus iš festivalio šiaurės Portugalijoje. Rašytojas buvo paguldytas į Ovjedo ligoninę šiauriniame Astūrijos regione, kur gyveno ilgiau nei 20 pastarųjų metų.

Vietos laikraščiai anksčiau rašė, kad J. Sepulveda yra kritinės būklės, tačiau nuo kovo 10 dienos, šeimos prašymu, informacija apie rašytoją nebuvo skelbiama.

„Sveikatos apsaugos darbuotojai padarė viską, kad išgelbėtų jo gyvybę, bet jis taip ir neįveikė ligos. Reiškiu užuojautą jo žmonai ir šeimai“, – parašė Astūrijos regiono prezidentas Adrianas Barbonas.

L. Sepulveda gimė 1949 metų spalį Ovaljės mieste Čilėje. Jaunystėje jis aktyviai dalyvavo politikoje, priklausė Čilės komunistiniam jaunimui, o vėliau – Socialistų partijai.

1973 metais jis buvo suimtas ir įkalintas A. Pinocheto režimo už išdavystę, tačiau įsikišus organizacijai „Amnesty International“, buvo paleistas, neatlikęs viso jam skirto 2,5 metų įkalinimo bausmės termino. Po to rašytojas slapstėsi ir 1977 metais buvo ištremtas iš šalies.

L. Sepulveda parašė maždaug 20 romanų, kronikų, apysakų ir vaikams skirtų knygų, vaizduojančių Lotynų Amerikos gyvenimo ypatumus ir išsiskiriančių savo paprastu humoru. Jo darbai yra išversti į daug užsienio kalbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius