Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

J.Wegeliuso „Žudiko beždžionė“ – A.Lindgren premijos laureato detektyvas vaikams lietuvių kalba

Šią savaitę pasirodo antroji knygų serijos „Keliautojai laiku“ knyga – švedų rašytojo ir dailininko Jakobo Wegeliuso detektyvas vaikams „Žudiko beždžionė“ („Aukso žuvys“). Kūrinys pelnė daugybę tarptautinių literatūros apdovanojimų, o jo autorius 2020 m. buvo įvertintas prestižine Astridos Lindgren premija. Knyga išleidžiama originaliu viršeliu, su daugybe įspūdingų iliustracijų. Romaną iš švedų kalbos išvertė Raimonda Jonkutė Sandberg, rašoma pranešime spaudai.
„Žudiko beždžionė“
„Žudiko beždžionė“ / Leidyklos nuotr.

„Žudiko beždžionė“ („Mördarens apa“, 2014) – viena iš Jakobo Wegeliuso sukurtų serijos apie beždžionę Salę Džouns knygų, užkariavusių tūkstančių vaikų ir suaugusiųjų širdis. Knygos istoriją pasakoja gorila Salė Džouns, krovininio laivo mašinistė, kurios geriausią draugą, visų vadinamą Šefu, apkaltina įvykdžius žmogžudystę. Salė Džouns pasiryžta žūtbūt nuplauti gėdą nuo jo vardo ir taip įsisuka į nuotykių verpetą, kuris neša ją audringomis vandenyno bangomis, gena Lisabonos skersgatviais, nukelia į indų maharadžos rūmus, pareikalaudamas tiek miklumo ir ištvermės, tiek užsispyrimo ir aštraus proto. Tai pasakojimas apie visas kliūtis įveikiančią draugystę ir įspūdingą kelionę jūromis bei vandenynais nuo Portugalijos iki Indijos krantų. Knyga teneišgąsdina savo storiu ir puslapių skaičiumi – ji iš tų nuotykių dvasia alsuojančių knygų, nuo kurių sunku atsitraukti.

Rašytojas ir dailininkas Jakobas Wegeliusas gyvena ir kuria mažoje Mörtfors saloje Švedijoje. Paklaustas, kodėl jo sekamą pasaką taip lengva skaitytojui priimti kaip tikrovę, J. Wegeliusas atsako: „Jei jau tavo pagrindinė herojė – mąstanti ir rašanti beždžionė, tai nebus blogiau, jei kontrastą jai atstos ryški aplinkos autentika. Jei užsimojai rašyti išgalvotas istorijas, svarbiausia įteigti klausytojui, skaitytojui ar stebėtojui, kad viskas iš tikrųjų. Antraip publikai bus sunku įsitraukti“.

Nuotykinis detektyvas sulaukė didelio populiarumo Švedijoje. 2014 m. jis buvo įvertintas Augusto premija kaip geriausia Metų knyga vaikams, pelnė Deutscher Jugendliteraturpreis kaip geriausia knyga vaikams Vokietijoje ir daugybę kitų literatūrinių apdovanojimų. Žiuri komisijos, įteikusios J. Wegeliusui Astridos Lindgren premiją, vertinimu, autorius apdovanojamas už tai, kad „su beribe fantazija ir pasakojimo aistra sukūrė atskirą visatą iš tų laikų, kai pasaulis tebebuvo didžiulis ir nepažįstamas <...>. Tai nei daugiau, nei mažiau kaip klasikinio nuotykių romano atnaujinimas ir atgimimas“.

Jakob Wegelius (g. 1966 m.) – garsus švedų vaikų knygų autorius ir iliustratorius. Studijavo literatūrą ir filosofiją. 1996 m. baigė Dailės, amatų ir dizaino universitetą. Dirba grafikos dizaineriu, iliustruoja ir rašo knygas. Knygos išverstos į daugiau nei 20 kalbų, apdovanotos įvairiomis premijomis.

Kitais metais rengiamos dar 5 literatūrinės kelionės. Visoms joms skirtas tinklalapis www.keliautojailaiku.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius