Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodąją tvirtovę užims poetai

Po penkerių metų pertraukos prie jūros sugrįžta poetų sambūris „Placdarmas“. Neformalus literatūros festivalis į vadinamąją Juodąją tvirtovę, esančią pajūryje netoli Girulių, sukvies geros poezijos gerbėjus. Renginys vyks buvusiuose kariniuose įtvirtinimuose už Girulių, Pajūrio regioniniame parke. Šioje neįprastoje, tačiau festivalio buveine jau seniai tapusioje vietoje poezijos skaitymai prasidės penktadienį 18 valandą.
Poezijos skaitymai vyksta intymioje erdvėje.
Poezijos skaitymai vyksta intymioje erdvėje. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Apsieis be rėmėjų

Poetų sambūris „Placdarmas“ gimė 2000-aisiais kaip alternatyva „Poezijos pavasariui“ bei „Poetiniam Druskininkų rudeniui“, kurie ilgainiui daliai kūrėjų ėmė atrodyti valdiški, pompastiški.

„Norėjosi intymesnės erdvės, kurios tuo metu trūko. O ir jaunieji vis prasitardavo neturintys galimybės pristatyti savo kūrybą. Gynybiniai įtvirtinimai tokiam susibėgimui net labai tiko, nes mes, poetai, visada buvome šiek tiek desantininkai“, – festivalio pradžią prisiminė vienas idėjos autorių ir organizatorių klaipėdietis poetas, eseistas, dramaturgas Gintaras Grajauskas.

Jis su bičiuliais poetais Rimantu Kmita ir Mindaugu Valiuku septynerius metus kvietė geriausius šalies poezijos autorius. Šiemet į rengėjų būrį įsiliejo ir poetas bei vertėjas Vytas Dekšnys.

Atgaivinti legendiniu tapusį festivalį ėmėsi socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrusi iniciatyvinė grupė. Idėja į „dzotus“ vėl sukviesti poezijos mylėtojus sulaukė didžiulio palaikymo.

Šiemet renginys pirmąkart organizuojamas be rėmėjų, dalyvių lėšomis, talkinant ilgamečiam partneriui – Pajūrio regioniniam parkui. „Organizuoti festivalį be rėmimo sudėtinga, be buvusių dalyvių, klausytojų, žiūrovų palaikymo, jų entuziazmo renginys nebūtų atgimęs“, – pripažino V.Dekšnys.

Vakaros prie laužo

Dalyviai, kaip ir ankstesniais metais, gyvens palapinėse, maitinsis kareiviška koše, o savo kūrybą skaitys Juodojoje tvirtovėje. Kaip ir kasmet, renginio žiūrovai kviečiami pasistatyti palapinę nakvynei bei vakaroti kartu su poetais prie laužo.

„Placdarme“ yra dalyvavę daugelis žinomiausių Lietuvos poetų – Vytautas Bložė, Vladas Braziūnas, Antanas A.Jonynas, Donaldas Kajokas, Aidas Marčėnas ir daugybė kitų. Jų laukiama ir šiemet. Festivalyje yra koncertavęs poetas ir muzikantas Domantas Razauskas, Remigijus Audiejaitis-Tanaka, grupė „Rokfeleriai“, ne kartą pasirodymus rengė klaipėdietis performansininkas Benas Šarka, bunkeryje spektaklį „Urvinis žmogus“ vaidino aktorius Darius Meškauskas.

Viena „Placdarmo“ tradicijų – kasmet vis naujai išrenkamas „Placdarmo“ kapelionas, perskaitantis komunikatą, šmaikščiai oficialų sambūrio atidarymo tekstą. Šiemet „Placdarmo“ kapelionu išrinktas klaipėdietis literatūrologas, literatūros kritikas Marijus Šidlauskas. Kapelionais anksčiau yra buvę Jurgis Kunčinas, Gintaras Beresnevičius, Leonidas Donskis, G.Grajauskas, Nida Vasiliauskaitė, A. Marčėnas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius