Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Volodymyras Zelenskis nusprendė tapti prezidentu?

Knyga „Zelenskis“ – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos prezidento biografija. Žurnalistas Serhijus Rudenka pasakoja apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos-Ukrainos karu. Pranešime spaudai leidykla „Alma Littera“ dalinasi pasakojimu, kaip V.Zelenskis nusprendė tapti Ukrainos prezidentu.
Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe
Volodymyras Zelenskis rinkimų štabe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento kampanija

2018-ųjų gruodžio 31-oji. Penkios minutės iki vidurnakčio.

Su taurėmis šampano rankose ukrainiečiai laukia Naujųjų metų. Laikrodis mažėjančia tvarka skaičiuoja minutes, tuoj kalbės prezidentas. Petro Porošenkai, kaip valstybės vadovui, šis naujametis sveikinimas bus paskutinis.

Sociologinių tyrimų rezultatai nenuginčijami. Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto duomenimis, tik 11,6 procento gyventojų ketina balsuoti už dabartinį prezidentą. Šių rinkimų favoritė yra daugiametė Porošenkos varžovė Julija Tymošenko su 21,2 procento. Trečias tikėtinas kandidatas į prezidentus – studijos „95-asis kvartalas“ meno vadovas Volodymyras Zelenskis, turintis 14,6 procento ir dar nė žodžiu neužsiminęs apie ketinimą siekti valstybės vadovo posto.

Bet ekrane pasirodo ne Porošenka, o Volodymyras Zelenskis.

Ir štai tradicinis per televizijos kanalą „1+1“ transliuojamas naujametis „Kvartalo“ pasirodymas nutraukiamas ir eteris užleidžiamas prezidento sveikinimui. Bet ekrane pasirodo ne Porošenka, o Volodymyras Zelenskis. Vilkėdamas baltus marškinius paraitotomis rankovėmis jis išeina iš užkulisių. „Labas vakaras, draugai...“ – rusiškai prabyla jis ir jau po penkiolikos sekundžių pereina prie ukrainiečių kalbos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Zelenskis kalba apie tris kelius, kuriuos turi ukrainiečiai.

Pirmas – gyventi kaip iki šiol.

Antras – susikrauti mantą ir išvykti į užsienį.

Ir trečiasis – pamėginti Ukrainoje ką nors pakeisti patiems.

„Aš pasirinkau būtent trečią kelią. Manęs seniai visi klausia: „Eini ar neini?“ Žinote, kitaip nei didieji mūsų politikai, nenorėjau jums žarstyti tuščių pažadų. Ir dabar, likus kelioms minutėms iki Naujųjų, kai ką jums pažadėsiu ir iš karto ištesėsiu. Aš einu į prezidentus“, – pasakė Zelenskis.

Tikriausiai toli gražu ne visi sėdėjusieji prie naujamečių stalų suprato, kas tuomet įvyko.

Tikriausiai toli gražu ne visi sėdėjusieji prie naujamečių stalų suprato, kas tuomet įvyko. Žvelgiant iš šalies, visa tai atrodė kaip „Kvartalo“ pasirodymo dalis.

Koncerto užkulisiai. Prislopinta šviesa. Besišypsantis Zelenskis. Balsas, kuriuo animaciniame filme kalba meškiukas Pedingtonas. Po galais, koks dar kandidatas į prezidentus? Kur kaklaraištis? Kur kostiumas? Kur tradiciniai, iškilmingi žodžiai? Kur visa tai? Beje, o kur Petro Porošenka? Savo televizorių ekranuose vietoje Petro išvydę Volodymyrą, penktojo prezidento šalininkai socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą pasipiktinimo audrą. „Kas? Šis klounas?“, „O kas jis toks, kad eitų į prezidentus?!“, „Koks įžūlumas!“ Žurnalistai nesivaržydami pliekė Zelenskį, oligarchą Ihorį Kolomoiskį, kontroliuojantį televizijos kanalą „1+1“, ir šio televizijos kanalo generalinį direktorių Oleksandrą Tkačenką, kuris netrukus taps partijos „Tautos tarnas“ deleguotu liaudies deputatu, o dar vėliau – Ukrainos kultūros ministru.

Be abejonės, daugumoje rinkimų būstinių šis studijos „Kvartal 95“ meno vadovo pareiškimas taip pat buvo sutiktas kaip nevykęs pokštas.

Bet tą naujametę naktį Zelenskis kalbėjo visiškai rimtai.

Visą 2018-ųjų vasarą Volodymyras kūrė intrigą, palaikydamas populiarios grupės „Okean Elzi“ lyderį Sviatoslavą Vakarčuką.

Tie, kurie šią aktoriaus kalbą suprato kaip dar vieną garsaus komiko pasirodymą, nė nenumanė, kad kandidatuoti į prezidento postą Zelenskis nutarė jau seniai. Ir jo komanda jau senokai pradėjo ruoštis rinkimams. Visą 2018-ųjų vasarą Volodymyras kūrė intrigą, palaikydamas populiarios grupės „Okean Elzi“ lyderį Sviatoslavą Vakarčuką: „Slava, tu eini ar neini? Nes jei tu, tai ir aš. Nes jei tu sakai tvirtą „taip“ arba užtikrintą „ne“, tai tada ir aš. O tai visi klausinėja, na, ką aš. O ką aš? Aš tai... aišku. O ką tu? Tiesiog jei tu ir aš – tai jau mes. Supranti? O jei mes, tai – visi.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kyjive balsavo populiariausias kandidatas į Ukrainos prezidentus komikas Volodymyras Zelenskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kyjive balsavo populiariausias kandidatas į Ukrainos prezidentus komikas Volodymyras Zelenskis

Politikas Romanas Bezsmertnas prisimena, kad dar prieš prasidedant rinkimų kampanijai jis susitiko su Sviatoslavu Vakarčuku ir prašė jo ne tik nekelti savo kandidatūros į prezidentus, bet ir įtikinti to nedaryti Volodymyrą Zelenskį.

„Aš pasakiau: „Slava, gerbiu jus kaip menininką, bet prašau, būkite geras, susitikite su Zelenskiu ir susitarkite, kad nei jūs, nei jis nekelsite savo kandidatūros į prezidento postą. Nes jei abu tai padarysite, suskaldysite Ukrainą ir paskui kalbėti apie visus kitus dalykus bus labai sunku.“ Nežinau, ar Vakarčukas paklausė manęs, ar ko nors kito, bet jis pasielgė labai protingai ir savo kandidatūros nekėlė. Užtat stačia galva nėrė į parlamento rinkimų kampaniją. Ir aš tai suprantu, nes Vakarčukas puikiai žinojo: nei jis, nei Zelenskis nebuvo pasiruošę užsikrauti ant pečių tų problemų, su kuriomis susidūrė Ukraina ir iš kurių svarbiausia buvo karas“, – pasakojo man Romanas Bezsmertnas.

Radijuje ir gatvėse sumontuotuose didžiuliuose stenduose jie nupirko 2018–2019 metų žiemai skirtą reklamą su šūkiu „Aš nejuokauju“.

Nepaisant to, 2018-ųjų rudenį buvo suformuotas kandidato į prezidentus štabas, prie kurio prisidėjo ir politinių kampanijų specialistas Dmytro Razumkovas – tuo metu kone vienintelis žiniasklaidos atstovas (išskyrus, žinoma, patį „95-ojo kvartalo“ lyderį).

Zelenskio komanda ruošėsi rinkimams. Radijuje ir gatvėse sumontuotuose didžiuliuose stenduose jie nupirko 2018–2019 metų žiemai skirtą reklamą su šūkiu „Aš nejuokauju“. Būtent į tą laikotarpį buvo nukelta ir serialo „Tautos tarnas“ trečiojo sezono premjera – serialo, kuriame dabartinis Ukrainos prezidentas vaidino mokytoją Vasylį Holoborodką, netikėtai pačiam sau tapusį prezidentu.

Tik tada vargu ar kas nors iš Zelenskio komandos tikėjosi laimėti. Juolab kad ir pats Volodymyras, kaip sako buvęs Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Bohdanas, galutinį sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose priėmė tik 2018 metų gruodžio 31 dieną.

Suprantama, kad Zelenskiui ir jo bendražygiams tai buvo puiki galimybė prieš būsimus parlamento rinkimus padidinti dar 2016 metų balandį įkurtos savo partijos „Tautos tarnas“ populiarumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ihoriui Kolomoiskiui, kurio santykiai su Petro Porošenka buvo įtempti, Zelenskis tapo savotišku įrankiu derantis tiek su penktuoju Ukrainos prezidentu, tiek su amžina pastarojo varžove Julija Tymošenko.

Nors, kaip tvirtina politinių kampanijų specialistas Serhijus Haidajus, Zelenskio komandos nariai į prezidento rinkimus žiūrėjo kaip į savotišką žaidimą.

„Kalbėjausi su žmonėmis, kurie bendravo su broliais Šefirais, Zelenskio verslo partneriais. Šie, net ir vykstant prezidento rinkimų kampanijai, netikėjo jo pergale, manė, kad tai neįmanoma. Girdi, Volodymyrui tiesiog kažkas užėjo, tai tegul sau pažaidžia. O kai jis laimėjo, jiedu dar labiau sumišo. Nežinojo, ką daryti, nes suprato, kokia tai atsakomybė ir kad ankstesnis gyvenimas baigėsi. Kad daugiau nebus nei „95-ojo kvartalo“, nei visų kitų jų televizijos projektų. Jie suvokė atsidūrę visiškai kitoje tikrovėje, kurioje teks būti visai kitokiais žmonėmis. Ir jautėsi sutrikę, mėgino su kuo nors pasitarti. Bet tik jie. Mat pats Zelenskis jautėsi kitaip. Manau, šalia jo jau buvo Bohdanas, ir jis Zelenskiui pasakė: „Gerai, nesijaudink, aš žinau, ką ir kaip daryti, reikia judėti į priekį.“ Tuo metu Bohdano visi labai nemėgo, nes jis išsiskyrė šalia prezidento ir buvo aiškiai matyti, kad būtent šis žmogus vadovauja visam procesui“, – papasakojo man Serhijus Haidajus.

Kad ir kaip būtų, naujametę naktį Volodymyro Zelenskio žengtas žingsnis pakeis ne tik įprastą jo, garsaus aktoriaus, gyvenimą. Tas žingsnis pakeis Ukrainos politikos žaidimo taisykles.

Beje, 2019 metų kovo 22 dieną vienas iš prezidento rinkimų kampanijos dalyvių, politikas Romanas Bezsmertnas, pamėgins Zelenskį sustabdyti ir viešai jį paragins trauktis iš prezidento rinkimų. „Atsiimkite iš VRK dokumentus, nes darote gėdą tautai ir ją žeminate“, – pasakys jis.

Tačiau šis raginimas taip ir liks neišgirstas.

Kuo viskas baigsis?

Petro Porošenka sulauks skambaus rinkėjų antausio.

Julija Tymošenko taip ir nesulauks savo eilės tapti prezidente.

Olegas Liaško politinėje arenoje sulauks stipraus konkurento ir po kelių mėnesių su savo Radikaliąja partija pralaimės rinkimus į parlamentą.

Pulkininkas Anatolijus Gricenka išeis į politinę pensiją.

Ukraina gaus tai, ko norėjo, – Volodymyrą Zelenskį.

Nors vienas iš tuomečių jo bendražygių Ruslanas Riabošapka vėliau sakys, kad šalis balsavo už vieną prezidentą, o gavo visai kitą valstybės vadovą. Girdi, vykstant rinkimų kampanijai Zelenskis buvo vienoks, o jai pasibaigus virto visai kitokiu žmogumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius