Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje pristatomos naujausios „Libra Memelensis“ knygos

Vasario 7 d., penktadienį, 17 val. konkurse „Klaipėdos knyga 2019“ savo leidinius pristato leidykla „Libra Memelensis“. Leidyklos vadovas Kęstutis Demereckas pristatys savo ir bendraautoriaus Juliaus Kanarsko sudarytą albumą „Kretingos krašto praeities vaizdai“, o Šilutės Hugo Šojaus muziejus – Hertos Gelžus „Mano receptų knyga: Klaipėdos krašto kulinarinio paveldo atradimai“. Knygą pristatys muziejaus direktorė Indrė Skablauskaitė. Renginys vyks Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje, J.Janonio g. 9.
Knygos „Kretingos krašto praeities vaizdai“
Knygos „Kretingos krašto praeities vaizdai“ / Leidyklos „Libra Memelensis“ nuotr.

„Kretingos krašto praeities vaizdai“ - unikalus tokio pobūdžio leidinys Lietuvoje. Jame surinkti visi žinomi Kretingos krašto fotovaizdai nuo XIX a. vidurio iki XX a. vidurio: senosios Kretingos krašto fotonuotraukos iš muziejų, bibliotekų, archyvų, kolekcininkų ir privačių asmenų.

Per vietos laikraštį beveik metus buvo kviesta atnešti senųjų fotonuotraukų iš asmeninių albumų. Atsiliepė daugybė žmonių ne tik iš Kretingos krašto, bet ir iš Klaipėdos, Vilniaus. Įdomiausia albumo dalis pateikta iš iki šiol nepublikuoto Nacionalinio M. K. Čiurlionio muziejaus rinkinio, kurį sudaro 1931 m., 1936 m., 1938 m. ir 1940 m. etnografinių ekspedicijų metu užfiksuoti vaizdai. Negatyvai saugoti muziejuje pagaliau atgijo ir parodo kraštą.

Leidyklos „Libra Memelensis“ nuotr./Knyga „Klaipėdos krašto kulinarinio paveldo atradimai“
Leidyklos „Libra Memelensis“ nuotr./Knyga „Klaipėdos krašto kulinarinio paveldo atradimai“

„Mano receptų knyga: Klaipėdos krašto kulinarinio paveldo atradimai“ – iš rankraščio į knygą pavirtęs, leidinys. Šiame Otto Sekunos spaustuvėje (Šilutėje) išleistame sąsiuvinyje nuo 1892 m. šišioniškė Herta Gelžus (Herta Gelszus), gyvenusi Petreliuose, gotišku ornamentuotu smailiakampiu šriftu vokiečių kalba užrašė Klaipėdos krašte gamintų valgių receptus. Unikaliame rankraštyje užfiksuota apie 500 kulinarijos, konditerijos, gėrimų receptų. Rankraštis pusę amžiaus pragulėjo Šilutės Hugo Šojaus muziejuje.

Pasak knygą parengusio Šilutės H. Šojaus muziejaus direktorės Indrės Skablauskaitės, knyga „Klaipėdos krašto kulinarinio paveldo atradimai“ iš esmės paneigia vyravusią nuostatą, kad praeityje pajūrio ir pamario gyventojai maitinosi skurdžiai, kad vien žuvimi gyvi buvo.

Knyga yra konkurso „Klaipėdos knyga 2019“ nominantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius