-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Atradęs slam poeziją Marius Povilas Elijas Martynenko sužibėjo kaip kūrėjas, savo tekstais ciniškai žvelgiantis į gyvenimą bei primenantis mums, skaitytojams, kad kasdienybė yra nenuspėjama, o nenorėdami joje paskęsti, turime tapti atviresni sau ir aplinkai. Būtent atvirumo, asmeniško pokalbio su skaitytoju siekia M.P.E.Martynenko knygoje „Be penkių pasaulio pradžia“, kurią išleido leidykla „Tyto alba“.
Knyga „Be penkių pasaulio pradžia“
Knyga „Be penkių pasaulio pradžia“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Knygos autorius – slam poezijos konkursų dalyvis, šiuo metu studijuoja aktorystę
  • 2016 metais M.P.E.Martynenko Europos slam poezijos konkurse laimėjo trečią vietą
  • „Be penkių pasaulio pradžia“ – debiutinė M.P.E.Martynenko knyga
  • Kūrinys išleistas 2018 metais, leidėjas – leidykla „Tyto alba“
  • Knygoje publikuojama per penkiasdešimt M.P.E.Martynenko slam poezijos tekstų

Kaip sako pats knygos autorius, šie kūrinyje publikuojami tekstai yra geriau žinomi kaip slam poezijos kūriniai, o jam pačiam jie yra pasirodę kaip vienadieniai – kartą atlikti viešumoje ir pasmerkti nugrimzti į užmarštį. Visgi šiuos tekstus surinkti į vieną vietą M.P.E.Martynenko paskatino jo kūrybos gerbėjai, kuriems pradėjus klausinėti, kur galima atrasti ir dar kartą paskaityti šiuos ciniškus ir tragikomiškus pasakojimus apie gyvenimą, iš pradžių internetinėje erdvėje atsirado autoriaus tinklaraštis, o vėliau ir šiuos kūrinius apibendrinanti knyga.

Tad kuo ypatinga M.P.E.Martynenko debiutinė knyga „Be penkių pasaulio pradžia“?

Kaip jau minėjau pradžioje, M.P.E.Martynenko siekia atvirumo. Jis pats sako, kad tie atvirumo momentai, kai žmonės nusimeta kaukes ir parodo savo tikruosius AŠ, yra gražiausi. Būtent jų metu gimsta nuoširdžiausi ir daugiausia malonumo teikiantys pokalbiai. Tarsi norėdamas skaitytojui parodyti, apie kokį atvirumą kalba, M.P.E.Martynenko knygoje publikuojamais tekstais atsiveria pats. Jis nevengia kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą – nepavykusį ar nuvylusį darbą, seksualines patirtis – tačiau ir apie savo šeimą, neslepia net tokių detalių, kaip kad, pavyzdžiui, jo senelė buvo nacių gerbėja ar kad jis pats yra sukėlęs gaisrą, koks buvojo tėvas: „Aš pasakiau, kad esu alkanas, trečią kartą. Tada mano tėvas kirto man per nugarą geležine liniuote, Staiga tapau sotus“.

Ir viską autorius įpina į tragikomišką cinizmą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Povilas Elijas Martynenko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Povilas Elijas Martynenko

Ciniškai žvelgdamas į savo patirtis, autorius tampa savotiškai nepatogiu kūrėju – jis garsiai prisipažįsta ir kalba mintimis, kurias, tikiu, kiekvienas iš mūsų esame vartę savose galvose, bet garsiai taip ir nedrįsę ištarti ar pripažinti jų egzistavimą. M.P.E.Martynenko tampa savotišku skaitytojo sąžinės balsu, kuris tekstu skverbdamasis į vidų jį skatina į savo gyvenimą ir save patį pažvelgti iš šalies. Pavyzdžiui, štai beprasmybę ir laiko švaistymą iliustruojanti citata iš kūrino „Nepripratau“: „Mano endokrinologas klausia, ką daryčiau sužinojęs, kad gyvensiu pusmetį. Aš reaguočiau į tai kaip į visus kitus terminus ir deadline'us – penkis mėnesius žiūrėčiau katinukų vaizdelius per „YouTube“, o atėjus šeštajam pradėčiau panikuoti“.

Pats M.P.E.Martynenko savo patirtimi yra įvairialypis – jis studijavo vertimą, filosofiją. Dirbo keliolika skirtingų darbų – nuo tekstų įgarsintojo iki veganiško šokolado pardavėjo ar laiškanešio – gyveno su vienuoliais, trylika kartų atsibudo po hipoglikeminių ir hiperglikeminių komų. Visa ši įvairovė atsispindi autoriaus tekstuose, kurių nuotaiką knygoje perteikia ir papildo fotografo Mariaus Krivičiaus darytos M.P.E.Martynenko nuotraukos.

Visgi imantis skaityti knygą „Be penkių pasaulio pradžia“ reikia įsidėmėti vieną faktą – tai tekstai, kurie iš pradžių buvo slam poezijos kūriniai, kuriuos E.P.E.Martynenko įsivaizdavo kaip vienadienius. Ir juos sudėjus greta, gauname visumą, kuri neretai yra kartojama, kaip ką tik pasibaigusi groti plokštelė.

Jei šiuos tekstus skaitytume ir vertintume kiekvieną atskirai, galėtume mėgautis autoriaus gebėjimu įtaigiai, bet tuo pačiu ir labai paprastai įsiskverbti į skaitytojo vidų, ir kitais šių tekstų teikiamais malonumais. Tačiau skaitant iš eilės bent kelis tekstus susiduriame su situacija, kai knygoje publikuojami tekstai praranda savo unikalumą – neretai jie atkartoja jau anksčiau skaitytas mintis, perteikia tas pačias idėjas, skiriasi tik jų atsiradimo situacijos. Kitaip tariant, šie tekstai yra taiklūs, tačiau gebantys vienas kitą sužeisti – neretai jie per daug panašūs ir alsuoja jau anksčiau įkvėptu oru.

O šių tekstų knygoje yra daugiau nei penkiasdešimt.

Vėlgi, nereikia tikėtis, kad visi šie tekstai skaitytojui bus paveikūs. Autorius knygoje dalijasi savo patirtimi, tad neišvengiamai jo išgyvenimai nesutaps su skaitytojo. Tačiau atsitikus būtent taip, kad jūsų ir istorijos herojaus patirtis pasirodys esanti identiška, akimirką šioje žemėje, jei ieškote sprendimų ar esate pasirinkimų kryžkelėje, nebesijausite vieniši. Mat M.P.E.Martynenko geba prieiti ir atverti skaitytojo vidų.

Ir tas atvėrimas išties kiek baugus, nes leidžia atrasti save tokį, kokį galvojote save nesant.

Kalbant apie M.P.E.Martynenko kūrybą neretai galima pagalvoti, kad tai yra dar vienas tų feisbuko poetų, kurių mintis dažnai matome socialinėje erdvėje, kad tai kūrėjas, kurio pagrindinė kūrybos esmė – motyvacijos ir panašių minčių skleidimas kuriant eilutes, kuriomis dažnai dalijasi žmonės, kurie patys ne tik nežino, kas yra prasmė ir tikslas, tačiau net nesistengia to suvokti ar patys susikurti. Ir jei taip galvotume, tai būtume ne tik neteisūs– mes tokius kūrėjus perkeltume laipteliu aukščiau, mat M.P.E.Martynenko nėra tokio kalibro autorius. Tai žmogus, kurio internetinė plunksna skverbiasi per daug giliai, per daug taikliai ir per daug jaudinančiai, kad jį įsivaizduotume esant poetu, rašančiu apie likimą paviršutiniškai.

Norisi tikėti, kad jei autorius į knygą būtų sudėjęs ne rinktinius ir atsitiktinius į gyvenimą jau anksčiau paleistus tekstus, o rašęs pasakojimą ar pasakojimus, kurie būtų skirti išskirtinai knygai, jam pavyktų išvengti idėjų ir tų pačių pasakojimo motyvų atsikartojimo, kas vartant šį debiutinį jo kūrinį atrodo yra kertinis trūkumas.

TAIP PAT SKAITYKITE: M.P.E.Martynenko: apie cinišką kūrybą, įkvėpimo paieškas ir rašytojus idealus

Knyga „Be penkių pasaulio pradžia“ patiks tiems, kurie nori į gyvenimą pažvelgti kitu kampu – atrasti jame dažnai nepastebimas detales, likimo sutapimus, dar kartą įsitikinti, kad nėra beviltiškų situacijų, o tik beviltiški sprendimai. Taip pat ši knyga gali leisti jums pažvelgi į save iš šalies – pasakojamose istorijose atrasite save, kas leis dar kartą pasvarstyti apie savas vertybines nuostatas ir jus supančią aplinką. Tik skaitant reikia atsiverti pačiam, antraip šių istorijų paveikumas jūsų nepalies.

Skaitytojui, žmogui, kuris visuomenėje ieško savo vietos, stengiasi atrasti savąjį AŠ, kas tai yra tikslas ir kokia visa ko prasmė, šie trumpi M.P.E.Martynenko kūriniai gali padėti šioje paieškų kelionėje. Tuo pačiu pagelbėti atrandant įkvėpimą, bet įkvėpimą ne kūrybai, o pačiam gyvenimui nustojant bereikšmiai švaistant laiką tiesiog egzistuoti. Kaip sako pats autorius – tai tekstai malonumui sužadinti. O kiek to malonumo ši knyga suteiks, priklauso nuo pačio skaitytojo.

Smagaus skaitymo.

VIDEO: M.P.E.Martynenko – apie cinišką žvilgsnį į pasaulį, įkvėpimą ir geriausias knygas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius