-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 04 /2018 01 05

Kokios vertos dėmesio knygos Lietuvoje bus išleistos šiais metais?

Prasidėjus naujiems metams knygų mėgėjai ne tik sudarinėja sąrašus, kokios knygos paliko didžiausią įspūdį praėjusiais metais, bet ir dairosi, kas gi bus išleista įdomaus šiemet. Kai kurios leidyklos jau paskelbė savo planus. Tai, kas bus išleista, galima suprasti ir patyrinėjus ataskaitas, kam buvo skirtas Kultūros tarybos finansavimas.
Kokios vertos dėmesio knygos Lietuvoje bus išleistos šiais metais?
Rašytojai / 15min, AFP ir „Scanpix“ nuotr.

Tai, kokios knygos bus išleistos šiais metais, galima sužinoti pervertus Lietuvos kultūros tarybos paskelbtus sąrašus, kur skelbiama, kokių knygų leidyba finansuojama Kultūros rėmimo fondo lėšomis. Net ir tos knygos, kurios negavo finansavimo, neretai visgi išvysta dienos šviesą. Be to, kai kurios leidyklos jau paskelbė ir planus, ką ketina šiemet išleisti.

Knygų bus išleista daugybė, tad čia pristatome tik kai kurias knygas, kurios šiemet turėtų patraukti knygų mėgėjų dėmesį.

15min nuotr./Sigitas Parulskis Vilniaus knygų mugėje
15min nuotr./Sigitas Parulskis Vilniaus knygų mugėje

Naujos S.Parulskio, V.Papievio knygos

Šiais metais bus išleista nemažai naujų žinomų lietuvių autorių knygų. Leidykla „Alma littera“ išleis Sigito Parulskio eseistikos knygą „Amžinybė manęs nejaudina“. Autorius savo „Facebook“ paskyroje jau publikavo ištrauką iš būsimosios knygos.

Valdo Papievio kūrybos gerbėjai gali džiaugtis, nes leidykla „Odilė“, praėjusiais metais išleidusi jo apsakymų rinkinį „Žiebtuvėliai anarchistai“, išleis ir naują jo kūrinį „Širdies kryptis“. Ta pati leidykla išleis ir Marijaus Gailiaus kūrinį „Oro“.

Besidomintieji poezija sulauks leidyklos „Apostrofa“ išleidžiamos Kęstučio Navako knygos „Net ne“, ta pati leidykla išleis ir Mindaugo Valiuko poezijos rinkinį „Mokytojas mirti“ bei Giedros Radvilavičiūtės knygą „Tekstų persekiojimas“.

Mindaugo Nastaravičiaus knyga „Mo“, už kurią jis buvo apdovanotas Jaunojo jotvingio premija, pasirodė 2014 metais, o šiais metais leidykla „Tyto alba“ išleis naują jo kūrinį „Bendratis“.

Po ilgokos pertraukos pasirodys ir nauja Mariaus Buroko knyga „Švaraus buvimo“, kurią išleis Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Aškinytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rasa Aškinytė

Ši leidykla, kaip visuomet, daug dėmesio skiria lietuvių autorių kūrybai. Šiais metais bus išleista Lauros Sintijos Černiauskaitės prozos knyga „Šulinys“, Giedrės Kazlauskaitės poezijos rinktinė „Gintaro kambarys“, Rasos Aškinytės nauja knyga „Istorija kaip upė“, Herkaus Kunčiaus apsakymai „Lietuviškos apybraižos“. Šioje leidykloje pasirodys ir Sigito Gedos dienoraščiai „Žalieji pergamentai“, Valentino Sventicko eseistika „Dar gurinių“, Jolitos Skablauskaitės prozos knyga „Prapuolantysis“ ir kiti kūriniai. Šioje leidykloje taip pat pasirodys nauja Liutauro Degėsio knyga „Apatiniai gyvenimo drabužiai“, o Marcelijaus Martinaičio kūrybos gerbėjams turėtų būti įdomūs iki šiol neskelbtų jo užrašų, nespausdintų kūrinių eseistikos knyga „Viskas taip ir liks. 1988–2013 metų užrašai“.

Nuotr. iš „Wikipedia“/F.Scottas Fitzgeraldas
Nuotr. iš „Wikipedia“/F.Scottas Fitzgeraldas

Bus išleista K.O.Knausgaardo knyga

Pasaulyje pastaraisiais metais vienas didžiausių fenomenų yra Karlo Ove Knausgaardo kūriniai, kuriuose pateikiamos jo įžvalgos apie kasdienybę, santykius, šeimą, jausmus. Šio autoriaus knygos „Mano kova. Mirtis šeimoje“ vertimas šiais metais pagaliau pasirodys ir lietuvių kalba, jį išleis leidykla „Baltos lankos“, ir tai neabejotinai taps vienu iš labiausiai aptariamų šių metų vertimų.

Leidykla „Sofoklis“ užlopys klasikos spragą – išleis F.Scotto Fitzgeraldo apsakymų rinkinį „Keista Bendžamino Batono istorija“, kuriame atsiskleidžia satyrinis autoriaus stilius, aštrios socialinės temos.

Toliau tęsiama pažintis su vienu garsiausių šiuolaikinių lenkų rašytojų Wieslawu Mysliwskiu. Lietuvių kalba jau pasirodė jo kūriniai „Akiratis“ ir „Traktatas apie pupelių gliaudymą“, o dabar leidykla „Mintis“ išleis ir dar vieną jo knygą „Paskutinis išdalijimas“.

I.Simonaitytės bibliotekos nuotr./Vilniuje gimęs rašytojas Romainas Gary tapo vienu turtingiausių Prancūzijos žmonių.
I.Simonaitytės bibliotekos nuotr./Vilniuje gimęs rašytojas Romainas Gary tapo vienu turtingiausių Prancūzijos žmonių.

Norintieji daugiau sužinoti apie Romaino Gary gyvenimą, turėtų ieškoti Francois-Henri Deserable romano „Toks ponas Piekelnis“, kurį išleis Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, čia supinama tikra šio autoriaus gyvenimo ir kūrybos istorija su fikcija, joje nusikeliama ir į Vilnių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Yehoshua Abrahamas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Yehoshua Abrahamas

Lietuvoje viešėjęs rašytojas A.B.Yehoshua jau žinomas lietuvių skaitytojams iš romano „Moteris Jeruzalėje“. Vienu garsiausių šiuolaikinių Izraelio rašytojų vadinamas autorius toliau pristatomas Lietuvoje – bus išleista kita jo knyga „Ponas Mani“, kurioje pasakojama per du amžius besitęsianti šešių šeimų saga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Garcia Marquezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gabrielis Garcia Marquezas

Naujas G.Garcia Marquezo vertimas ir pratęsta E.Ferrante saga

Tiems, kas mėgsta Gabrielio Garcia Marquezo kūrybą, džiugi žinia tai, kad leidykla „Alma littera“, kuri pastaruoju metu perleidžia jo anksčiau lietuviškai išverstas knygas, išleis iki šiol lietuvių kalba nepasirodžiusią jo knygą „Kelionė po Rytų Europą“. Šioje knygoje – esė iš rašytojo kelionių po Rytų Europą.

„Alma littera“ išleis ir trečiąją knygą Elenos Ferrante „Neapolio sagoje“ - tai bus kūrinys „Apie tuos, kurie pabėga, ir tuos, kurie lieka“.

Isabel Allende kūryba jau puikiai pažįstama lietuvių skaitytojams, ir šiais metais bus išleista dar viena jos knyga „Vidury žiemos“. Tai kūrinys, nagrinėjantis žmogaus teisių temą, pasakojantis apie pabėgėlius ir imigrantus, kritikų teigimu, kiek nutolstantis nuo jos magiškojo realizmo stiliaus.

„Scanpix“ nuotr./Isabel Allende
„Scanpix“ nuotr./Isabel Allende

„Alma littera“ išleis ir dar vieną lietuvių skaitytojams jau iš knygų „Maidano dienoraštis“, „Bikfordo pasaulis“ žinomo autoriaus Andrejaus Kurkovo knygą „Šengeno istorija“. Šis rašytojas šiemet viešės Vilniaus knygų mugėje.

Kipro literatūra pas mus nėra gerai žinoma, tad įdomi turėtų būti pažintis su vienu iš tituluočiausių šios šalies autorių Pano Joannidis kūryba – pasirodys jo knyga „Suvestos sąskaitos“, kurią į lietuvių kalbą verčia Dalia Staponkutė. Tai knyga, nestokojanti magiškojo realizmo, tai pasakojimas apie žmogaus sielos ir kūrybos stebuklą, nutinkantį viskuo nusivylusiems veikėjams apsigyvenus nuošaliame kalnų kaime.

Lovecraftas – lietuviškai

Įvykiu tamsos, mistikos ir siaubo nuspalvintos literatūros gerbėjams turėtų tapti ir lietuviškai pasirodysianti Howardo Phillipso Lovecrafto knyga „Tykantis tamsoje. Kūrybos rinktinė“, kurią išleis leidykla „Kitos knygos“.

Pasaulio literatūros mėgėjų dėmesį atkreipė ir Naujosios Zelandijos rašytoja Eleanor Catton, jos kūrinys „Šviesuliai“ 2013 metais pelnė „Man Booker“ apdovanojimą, jis apibūdinamas kaip originali, įtraukianti mistiška istorija. Šią knygą išleis leidykla „Baltos lankos“.

Eka Kurniawanas vadinamas didžiausiu Indonezijos literatūros atradimu, ir būtent jo knygą ruošiasi išleisti leidykla „Kitos knygos“. Jo knygoje suliejama satyra, istorija, legendos ir tragedija, tai alegoriška Indonezijos istorija.

Rimtosios literatūros mėgėjai neturėtų praleisti pro akis ir Nancy Huston knygos „Dolce agonia“, kurią išleis leidykla „Tyto alba“. Tai poetiška, nelinijinio pasakojimo būdo knyga su susivijančiomis istorijomis, nuotaikų kaleidoskopu.

Mėgstantys istorijas apie Indiją jau, matyt, skaitė Rohintono Mistry knygą „Trapi pusiausvyra“. Leidykla „Tyto alba“ planuoja išleisti ir kitą šio autoriaus knygą „Šeimos reikalai“, tai šeimos drama, pasakojanti apie šiuolaikinį Bombėjų.

Fantastikos mėgėjams leidykla „Kitos knygos“ išleis Arkadijaus ir Boriso Strugackių romaną „Nevilties miestas“, tai tamsus distopinis romanas, kuriame persipina fantastinio pasaulio, fantastinės socialinės sanklodos raida ir individo savasties, savo vietos, suvokimo paieškos.

Karo patirtys ir mistiškos istorijos

Tie, kam patiko Philippe'o Claudelio romanas „Pilkosios sielos“, turėtų atkreipti dėmesį ir į „Baltų lankų“ ruošiamą kitą šio autoriaus romaną „Brodekas“. Tai kafkiškas, žanrų ribas kertantis pasakojimas apie pokario laikus, kuriame pinasi mitai ir istorija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julianas Barnesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Julianas Barnesas

Leidykla „Baltos lankos“ išleis ir puikiai žinomo rašytojo Juliano Barneso knygą „Kalbant atvirai“. Ši leidykla išleis ir Kanados lietuvio Antano Šileikos, kuris lietuvių skaitytojams jau pažįstamas iš knygų „Pogrindis“, „Pirkiniai išsimokėtinai“, „Bronzinė moteris“, memuarus, kurie pavadinti „Basakojis bingo pranešėjas““.

Susidomėjimo turėtų sulaukti ir Nadios Murad, kuri buo ISIS įkaitė, prisiminimų knyga „The Last Girl: My Story of Captivity, and My Fight Against the Islamic State“.

Skaudžios karo patirtys atskleidžiamos ir vokiečių autoriaus Hanso Ulricho Treichelio knygoje „Prarastasis“, kurią ketina išleisti leidykla „Sofoklis“. Šioje knygoje pasakojama apie šeimą, kuri bėgdama nuo sovietų kariuomenės 1945 metais, praranda savo vyresnįjį sūnų. Romano pasakotojas, jaunesnis brolis, stebi savo tėvus, bandančius surasti savo sūnų – tai tampa jų svajone, o kartu ir jo košmaru.

Rašytojų sąjungos leidykla ketina išleisti norvegų autoriaus Royaus Jacobseno knygą „Neregimieji“, tai atmosferiška, trapaus grožio pripildyta knyga apie gyvenimą izoliuotoje saloje.

Mėgstantiems makabriškus, tamsius, mįslingus pasakojimus turėtų patikti ir Mariana Enriquez knyga „Tai, ką praradom ugny“, kurią ketina išleisti leidykla „Sofoklis“. Tai apsakymai, kurių veiksmas vyksta šiuolaikinėje Argentinoje.

Norintiems geriau susipažinti su estų literatūra, – Jaano Kaplinskio knyga „Ta pati upė“. Šis romanas laikomas įspūdingiausiu šio autoriaus darbu, tai brendimo romanas, pasakojantis apie gyvenimą 7-ame dešimtmetyje.

„Scanpix“ nuotr./Neilas Gaimanas
„Scanpix“ nuotr./Neilas Gaimanas

Na, o Neilo Gaimano kūrybos gerbėjai, kurių nemažai yra ir Lietuvoje, turėtų gauti dar vieną porciją jo kūrybos. Šio autoriaus knygas mūsų šalyje leidžianti leidykla „Bonus animus“ turėtų išleisti jo knygą „Vandenynas kelio gale“.

Kalbant apie bestselerius, praėjusiais metais daug kur tarp perkamiausių buvo naujausias Dano Browno romanas. Naująjį jo romanas „Kilmė“, kuriame pasakojama apie naujus Roberto Lengdono nuotykius ir naujus paslapčių įminimus, leidykla „Jotema“ išleis jau artimiausiu metu.

„Scanpix“/AP nuotr./Rašytojas Danas Brownas
„Scanpix“/AP nuotr./Rašytojas Danas Brownas

Nauja „Sapiens“ autoriaus knyga

Įdomūs metai bus ir tiems, kas pirmenybę teikia negrožinei literatūrai.

Pastaruoju metu įdomios negrožinės literatūros išleidžianti leidykla „Kitos knygos“ ir šiemet pateiks įdomių naujų vertimų.

Leidykla išleis Jaredo Diamondo knygą „Ginklai, mikrobai ir plienas. Visuomenių likimas“, kurioje pasakojama, kaip per 13 000 metų vystėsi visų žemynų visuomenės, tai padeda suprasti žmonijos istoriją.

Praėjusiais metais didžiulio populiarumo sulaukė Yuval Noah Harari knyga „Sapiens“, išleista bent keliais tiražais ir nedingusi iš perkamiausiųjų knygų sąrašų. Jau artimiausiais mėnesiais pasirodys ir kita šio autoriaus knyga „Homo Deus. Glausta rytojaus istorija“, kuri apibūdinama kaip kūrinys apie žmonijos ateitį ir apie norą tapti daugiau nei žmonėmis – tapti dievais.

Įdomi Peterio Wohllebeno knygos „Paslaptingas medžių gyvenimas“ koncepcija – šiame kūrinyje jis pasakoja apie paslaptingą medžių gyvenimą, apie jų tinklą, primenantį žmonių šeimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marina Abramovič
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marina Abramovič

Neabejotinai didelio dėmesio sulauks ir įkvepianti menininkės Marinos Abramovič atsiminimų knyga „Eiti kiaurai sienas“, kurioje ji ironiškai, šmaikščiai, o kartu ir jautriai pasakoja apie savo karjerą.

Nepražiopsoti derėtų ir Josepho Campbello knygos „Mitai, kuriais gyvename“, kurią išleis leidykla „Tyto alba“ ir apie kurią jos vertėjas Laimantas Jonušys sakė, kad joje „daug kalbama apie tai, kaip mitologija ir religija, kuria daug kas nebetiki, gali būti reikšminga šiuolaikiniame pasaulyje“.

Jau skaičiusieji Marko Kurlansky knygą „Druska“, matyt, atkreips dėmesį ir į dar vienos jo knygos vertimą, kuris taip pat turėtų sudominti ir mėgstančius keliones, Kubą – tai knyga „Havana“. Šią knygą leis leidykla „Tyto alba“.

Kelionės po Lietuvos istoriją

Besidomintiems Lietuvos istorija ir aviacija įdomi turėtų būti Gražinos Sviderskytės knyga „Lituanica. Garbės skola“, kurią išleis „Aukso žuvys“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Pocevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Darius Pocevičius

Didžiulio susidomėjimo sulaukė tyrinėtojo Dariaus Pocevičiaus knyga apie dažnai nepastebimus Vilniaus reliktus, kurie byloja apie spalvingą, netikėtais kampais parodomą šio miesto istoriją. Šiais metais išeis antroji knyga „1944–1990 m. istoriniai Vilniaus reliktai“.

R.Paknio leidykla, kuri išleido jau ne vieną Tomo Venclovos knygą, šiais metais išleis ir jo kūrinį „Lietuvos istorija visiems“.

Įdomi turėtų būti ir šiemet pasirodysianti Tomo Vaisetos monografija „Vasarnamis: Vilniaus psichiatrijos ligoninės socialinė istorija (1944–1990)“.

Besidomintiems filosofija ir psichologija

Besidomintys filosofijos knygomis taip pat neliks nuskriausti. Leidykla „Jonas ir Jokūbas“, jau ir praėjusiais metais džiuginusi filosofijos veikalų vertimais, ir 2018 metams parengusi naujų leidinių. Tarkime, šiais metais ji išleis Gilles'io Deleuze'o ir Felixo Guattari knygą „Kas yra filosofija?“

Leidykla „Kitos knygos“ išleis vienu originaliausių XX amžiaus mąstytoju vadinamo Ludwigo Wiitgensteino knygą „Pastabos apie psichologijos filosofiją“, šiame leidinyje nagrinėjami jo požiūriai į psichologiją, lūkesčio, nuojautos, taisyklių laikymosi ir kitos sąvokos.

Besidomintieji kairiąja mintimi turėtų susidomėti dviejų filosofų ir socialinių aktyvistų – amerikiečio Michaelo Hardto ir italo Antonio Negri knyga „Imperija“, kuri tapo parankine knyga tiek kairiesiems mokslininkams bei politikams, tiek socialiniams aktyvistams.

wikimedia.org nuotr./Carlas Gustavas Jungas
wikimedia.org nuotr./Carlas Gustavas Jungas

Leidykla „Charibdė“ ketina išleisti Jacques'o Lacano „Raštus“, o „Margi raštai“, jau ne pirmus metus supažindinantys su Carlo Gustavo Jungo kūryba, šiais metais išleis jo biografiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius