-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kruzas“ – poetiškas romanas apie Berlyno sienos griūtį ir laisvės ilgesį

Šios knygos ilgai laukė vokiečių skaitytojai, mėgstantys literatūrą, turinčią išliekamąją vertę. Romanas apdovanotas „Man Booker“ ir Goncourt’ų premijoms prilygstančiu Vokietijos romano prizu. Jis buvo išleistas ne taip seniai, tik 2014 m., bet jau išverstas į daugiau kaip 20 kalbų. Vokiečių rašytojo Lutzo Seilerio (gim. 1963) romanas „Kruzas“ – tai puikiu poetiniu stiliumi parašytas šiuolaikinis kūrinys, pasakojantis apie paskutinius VDR gyvavimo metus ir nenumaldomą, sunkiai nusakomą laisvės troškimą.
Lutzas Seileris „Kruzas“
Lutzas Seileris „Kruzas“ / Knygos viršelis

Pranešime rašoma, kad vertimas, atliktas vienos geriausių vertėjų iš vokiečių kalbos, Zitos Baranauskaitės-Danielienės, papildo lietuvių kalba pasirodančios kokybiškos šiuolaikinės grožinės literatūros lentyną.

1989-ieji, Berlyno siena greit grius, bet Vokietijos Demokratinės Respublikos gyventojai to dar nežino. Laisvamaniai, svajotojai ir gatvės filosofai, nepritampantys savo šalyje, būriais traukia į prie VDR krantų esančią Hidenzės salą, kurioje kuriasi keista atskalūnų bendruomenė. Daugelis ten randa bent sąlygišką laisvę ir gali būti tokie, kokie yra. Saloje pernakt dega laužai, rengiamos nuogalių maudynės, mezgasi santykiai... O tik už 50 kilometrų – Danijos krantai, viliojantys priimti pavojingą sprendimą – bėgti iš Rytų bloko. Ši sala – ribinis taškas: jį pasiekęs žmogus gali eiti ir toliau.

Šią utopinę bendruomenę – tokia iš tiesų egzistavo Hidenzėje 1989 metais – palaiko vietos kavinėje dirbantis charizmatiškas jaunuolis Kruzas, tapęs tikru atvykėlių guru. Jis randa darbo ir gyvenamą vietą atvykusiesiems. Jo pasirinkta misija – sulaikyti jaunus ir veržlius žmones paties sukurtoje laisvės oazėje tarp bendraminčių, kad jie nesiryžtų drastiškam sprendimui – plaukti tuos 50 kilometrų jūra į Daniją. Jo paties sesuo jau bandė tai padaryti ir jai, kaip daugeliui kitų bandžiusiųjų, nepasisekė...

Į salą atvyksta draugės neseniai netekęs literatūros studentas Edas, kuris tampa Kruzo patikėtinu. Jų draugystė vis stiprėja, jie tampa vis artimesni. Tačiau kiek tęsis Kruzo misija?..

L.Seileris pats jaunystėje dirbo Hidenzės saloje. Po daugelio metų jis sutiko žmonių, kuriems pavyko beveik neįmanomas dalykas – pabėgti iš Rytų bloko apiplaukus Hidenzės kyšulį. Šis romanas – subtili kelionė, šiek tiek nostalgiška, nekasdieniška ir labai poetiška, į kurią kviečia tas nenusakomas laisvės, kitokio gyvenimo, kitokio pasaulio ilgesys.

Lietuvos skaitytojai turi ypatingą progą pamatyti rašytoją ir pasikalbėti su juo dar šį mėnesį. Nors Lutzas Seileris labai retai rengia savo knygų pristatymus kitose šalyse ir yra susitelkęs į naują romaną, bus net du romano pristatymai kartu su autoriumi Lietuvoje: birželio 27 d. 17 val. Vilniuje meno centre MO ir birželio 28 d. 18 val. Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje. Su L.Seileriu bendraus rašytojas Laurynas Katkus. Renginiai nemokami, jie vyks vokiečių kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Knygos leidybą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Goethe-Institut Vilnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius