Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidykla „Tyto alba“ rekomenduoja: ko nepraleisti Knygų mugėje?

Kaip įveikti perdegimą? Mūsų pasaulis griūva ar kaip tik eina geryn? Kaip į nesmagius dalykus pažvelgti kitaip? Ar iš tiesų ateitis priklauso Azijai? Svarbios, aktualios ir intriguojančios temos, ryškių asmenybių bei puikiai žinomų autorių knygos – leidykla „Tyto alba“ pristato naujienų įvairiausiems skaitytojams ir kviečia į išskirtinius susitikimus Knygų mugėje.
Guodos Kvaliauskaitės nuotr./Tyto alba knygų mugėje
Guodos Kvaliauskaitės nuotr./Tyto alba knygų mugėje

Linas Kojala „Baltieji rūmai ir Lietuva“

Kodėl JAV politika Baltijos valstybių atžvilgiu vadinama donkichotiška? Kas mūsų laukia Donaldo Trumpo, kuris didžiuojasi esąs neprognozuojamas, eroje? Tiesiai į Knygų mugę atkeliaujanti politikos apžvalgininko Lino Kojalos knyga „Baltieji rūmai ir Lietuva“ skirta plačiai auditorijai, norinčiai geriau suprasti kintantį JAV vaidmenį pasaulyje, JAV ir Lietuvos santykių praeitį, dabartį bei ateitį. Diskusija „Lietuva ir JAV: kas mūsų laukia“ – vasario 22 d., šeštadienį, 16 val. 15min forume.

„Baltieji rūmai ir Lietuva“
„Baltieji rūmai ir Lietuva“

Prezidentė. Tekstai ir kontekstai

Dalios Grybauskaitės lyderystė pasižymėjo ne tik kitokia politine laikysena, bet ir netradicine kalbėsena. Taip kalbančio politinio lyderio Lietuva dar neturėjo: jos žodis drąsino ir stabdė, įpareigojo ir piktino. Įkvepiančios Prezidentės mintys, įžvalgos, ryškiausi pasisakymai – kiekvienam, kam svarbus viešasis kalbėjimas ir įdomi lyderio žodžio galia. Specialus susitikimas su D.Grybauskaitevasario 22 d., šeštadienį, 5.1 salėje, 13 val., po renginio greta salės Prezidentė dalins autografus.

Prezidentė. Tekstai ir kontekstai
Prezidentė. Tekstai ir kontekstai

Steven Pinker „Proto amžius“

Atrodo, kad pasaulis griūva, o pažanga nebeteko prasmės? O gal priešingai – pasaulis tobulėja? Vienas įtakingiausių šių dienų mąstytojų, Harvardo universiteto profesorius Steven Pinker pasauliniu bestseleriu tapusioje knygoje „Proto amžius“ įrodo, kad gyvenimas, sveikata, saugumas gerėja ir laimė didėja visame pasaulyje. Pasaulio gerovę lemia Apšvietos, Proto amžiaus, vertybės: protas, humanizmas, mokslas. Tik jos padės įveikti šiandienos problemas. Specialus šios knygos pristatymas – filosofo Kristupo Saboliaus ir fiziko Miko Vengrio pokalbis – vasario 22 d., šeštadienį, 14 val. 15min forume.

„Proto amžius“
„Proto amžius“

Saulius Šaltenis „Geležiniai gyvatės kiaušiniai“

Nacionaline premija įvertintas Saulius Šaltenis romane „Geležiniai gyvatės kiaušiniai“ į Nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą žvelgia ne dalyvio, bet stebėtojo akimis. Į prosenelio Antonio gimtinę grįžusi Jaelė Gvadelupė sužeidžiama ne tik kulkomis. Iš geležinių gyvatės kiaušinių išsiritę agresija, prievarta, godulys ją stulbina, bet mergina stebėtinai atspari. Posovietinės tikrovės groteskas romane dažnai pranoksta Pietų Amerikos egzotiką. S. Šaltenis su skaitytojais susitiks vasario 22 d., šeštadienį, 16 val. 5.2 salėje.

„Geležiniai gyvatės kiaušiniai“
„Geležiniai gyvatės kiaušiniai“

Vaiva Rykštaitė „Lizos butas“

Didžiulio populiarumo sulaukusios knygos „Pirmąkart mama“ autorė Vaiva Rykštaitė romane „Lizos butas“ nukelia į vieną Kauno senamiesčio butą. Kažkur toli už lango žmonės ruošiasi į Baltijos kelią, stoja prieš tankus Sausio tryliktosios naktį, švenčia, perka, parduoda – laukinio kapitalizmo pradžia. Lizos bute gyvena maža mergaitė, kuri akylai viską stebi. Storos buto sienos nepraleidžia nei saulės, nei riksmo, bet viską atsimena. Susitikimas su V. Rykštaite – vasario 21 d., penktadienį, 20 val. 5.1 salėje.

„Lizos butas“
„Lizos butas“

Lijia Zhang „Lotosas“

Londone gyvenančios rašytojos Lijia Zhang romanas „Lotosas“ pasakoja apie šiuolaikinę Kiniją, balansuojančią tarp tradicijų ir dabarties, tarp griežtų visuomenės moralinių normų ir žmogaus teisių pamynimo. Jauna mergina iš mažo kaimelio persikelia į triukšmingą metropolį ir tikisi, kad čia uždirbti pinigai padės išlaikyti šeimą. Tačiau jeigu nori išlikti, turi paklusti žiauriam didmiesčio gyvenimui. Susitikimas su „Lotoso“ autore – vasario 22 d., šeštadienį, 18 val. 5.1 salėje.

„Lotosas“
„Lotosas“

Kevin J. Lynch „Nediplomatiški britų diplomato memuarai“

Bangladešas, Irakas, Indija, Saudo Arabija, Gana, Rusija, Pakistanas, Naujoji Zelandija, Pitkerno salos, Lietuva. „Nediplomatiški britų diplomato užrašai“ – necenzūruotas žvilgsnis į diplomato gyvenimo užkulisius. Kodėl britų diplomatui prieš karališkosios šeimos vizitą tenka rūpintis šaldikliu su karališkosios šeimos krauju? Kaip diplomatui atrodė Lietuva 1994 metais? Susitikimas su Kevin J. Lynch – vasario 21 d., penktadienį, 17 val. 15min forume.

„Nediplomatiški britų diplomato užrašai“
„Nediplomatiški britų diplomato užrašai“

Joseph Maroon „Harmonijos kvadratas“

Perdegimas – vis daugiau žmonių susiduria su šiuo sutrikimu ir jaučiasi nedarbingi, nelaimingi, patiria nemigą. Kaip tai įveikti? Pasaulinio garso neurochirurgas Josephas Maroonas manė pasiekęs sėkmę, tačiau vieną dieną patyrė perdegimą ir iš neurochirurgo tapo... sunkvežimių aikštelės prižiūrėtoju. Vis dėlto jis sugebėjo surinkti save iš naujo ir knygoje „Harmonijos kvadratas“ dalijasi asmenine patirtimi ir medicininėmis žiniomis paremtais patarimais, kaip iš naujo atrasi gyvenimo džiaugsmą. Diskusija apie perdegimą – vasario 23 d., sekmadienį, 12 val. 5.3 salėje.

„Harmonijos kvadratas“
„Harmonijos kvadratas“

Elif Shafak „10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“

Naujausia Elif Shafak knyga „10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“ – Bookerio premijos finalistė. Stambulas čia – ne grožio kupinas turistinis, o žiaurus, išsunkiantis žmones ir išmetantis juos į šiukšlyną miestas. Leilą rado šiukšlių konteineryje Stambulo priemiestyje. Ji negyva, tačiau jos smegenys dar veikia ir tas dešimt likusių minučių ji pasakoja apie savo ir draugų, tokių pat atstumtųjų, bandymus išlikti ir išsaugoti teisingumo bei grožio jausmą atšiauriame metropolyje.

„10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“
„10 minučių 38 sekundės šiame keistame pasaulyje“

Jane Gardam „Žmona su paslaptimi“

Žmona su paslaptimi“ – daug palankių vertinimų sulaukusio Jane Gardam romano „Vyras be trūkumų“ antroji dalis. Pirmoje knygoje istoriją pasakojo kylanti Honkongo advokatų žvaigždė Federsas, o šįkart poros gyvenimą matome žmonos akimis. Nepaprastai išmintingas ir ironiškas romanas apie meilę, ištikimybę, tačiau visų pirma – apie gyvenimo ir šalies sunykimą.

„Žmona su paslaptimi“
„Žmona su paslaptimi“

Kevin Kwan „Beprotiškai turtingi“

Pasaulyje didžiulio dėmesio sulaukęs Kevin Kwan romanas „Crazy Rich Asians“ – jau lietuviškai. Ironiškas, šmaikštus ir stilingas romanas apie Azijos turtuolius, kurių gyvenimą sunku net įsivaizduoti: privatūs lėktuvai, skraidinantys į vakarėlius nuostabioje saloje, naujausios dizainerių kolekcijos, auksu spindintys interjerai, prabanga ir pramogos kiekviename žingsnyje. Ar įmanoma peržengti pradedančias kaustyti prabangaus gyvenimo normas?

„Beprotiškai turtingi“
„Beprotiškai turtingi“

Siiri Enoranta „Graudaragio užkalbėjimas“

Vasario 22, šeštadienį, 17 val. 5.3 salėje maginės fantastikos romaną „Graudaragio užkalbėjimas“ pristatys Suomijos rašytoja Siiri Enoranta. Šis susitikimas nukels į magijos pasaulį – atokią salą, kurioje gyvena Graudaragio tauta. Kiekvienas šios tautos vaikas pamato graudaragį ir sužino, kiek liūdesio jam teks šiame gyvenime. Ir štai šįkart graudaragis užsibūna ilgiau nei paprastai. Tai istorija apie valdžios troškimą ir trapią kaip stiklas meilę, apie liūdesį, kuris visada su tavimi.

„Graudaragio užkalbėjimas“
„Graudaragio užkalbėjimas“

Emilijos dienoraštis“

„Emilijos dienoraštis.1942–2015“ – autentiškas dienoraštis, vieno gyvenimo istorija, kurioje telpa daugelio žmonių likimai. Dienoraštyje – į karą išeinantys bendraklasiai ir artėjantis frontas, mokytojos darbas nedideliame miestelyje, sovietmečio realybė, blaškymasis tarp absurdiškų sistemos reikalavimų ir vidinės laisvės, Atgimimo vėjai ir jau nepriklausoma Lietuva. Nepaisant visko, Emilija išsaugojo gebėjimą džiaugtis bei stebėtis gyvenimu. Nieko tikresnio ir labiau jaudinančio negali būti.

„Emilijos dienoraštis“
„Emilijos dienoraštis“

Dvi naujienos apie Kauną: „Portretas: Juozas ir Jadvyga Tūbeliai“ ir „Kai Kaunas buvo Kaunas“

Ką valgė, kaip rengėsi, ką dirbo ir kaip pramogavo tarpukario kauniečiai? Į porą gražių 1938 metų vasaros dienų nukelia knyga „Kai Kaunas buvo Kaunas“, kur laikinąją sostinę matome į ją reikalų sutvarkyti atvykusio valdininko akimis. Tuo tarpu „Portretas: Juozas ir Jadvyga Tūbeliai“ leidžia pažvelgti į vienos įtakingiausių tarpukario porų gyvenimą. Kaip šioje poroje derėjo du individualistai, pasižymintys ryškiais charakteriais bei labai skirtingais interesais? Ryškiausios Tūbelių šlovės akimirkos ir skaudžiausi likimo smūgiai. Vasario 21 d., penktadienį, 20 val. 5.3 salėje Kaunui skirta valanda – šių knygų pristatymas.

 „Kai Kaunas buvo Kaunas“
„Kai Kaunas buvo Kaunas“

Doloresa Kazragytė „Kur skrendi, vienišas paukšti“

Aktorė Doloresa Kazragytė knygoje-dienoraštyje „Kur skrendi, vienišas paukšti“ atvirai, su humoru ir autoironija pasakoja, kas jos gyvenime įvyko pastaraisiais metais. Gastrolės su spektakliu „Didvyrių aikštė“. Kelionė į išsvajotą Izraelį. Maži kasdienybės stebuklai, kuriuos D. Kazragytė taip moka pamatyti. Ir prisiminimai apie sutiktus žmones, padėjusius pasirinkti kelią ir ėjusius drauge.

„Kur skrendi, vienišas paukšti“
„Kur skrendi, vienišas paukšti“

Richard Rooper „Dėl to verta gyventi“

Vienišumo jausmas persekioja vis daugiau žmonių, tačiau romano „Dėl to verta gyventi“ autorius Richard Roper į tai žvelgia su humoru ir švelnumu. Nedrąsaus vienišiaus Endriaus darbas – pasirūpinti tais, kurių nėra kam palaidoti. Tačiau kodėl vyras nuo visų slepia, kad yra vienišas, ir meluoja apie mylinčią šeimą? Ar jis išdrįs pradėti gyventi tikrą gyvenimą, o gal liks saugiame melo kokone?

„Dėl to verta gyventi“
„Dėl to verta gyventi“

Sugrįžta Gintaro Beresnevičiaus „Paruzija“

Prieš 15 metų pasirodęs Gintaro Beresnevičiaus romanas „Paruzija“ buvo deramai neatpažintas ir nesuprastas, bet šiandien, regis, atėjo jo laikas. Žmoniją vis dažniau aplanko apokaliptinės vizijos. Politinės komedijos vaidinamos sistemingai uoliai. Kaip atrodo lietuvių „salos“ mentalitetas tarptautiniame vandenyne? Ironija, absurdas, farsas, groteskas, siaubo, detektyvo elementai ir kasdieniško bendravimo komizmas. G. Beresnevičiaus tekstai, idėjos kaip niekad šiandien svarbūs ir aktualūs. Pokalbis apie tai – vasario 22 d., šeštadienį, 14 val. 1.2 salėje.

 „Paruzija“
„Paruzija“

Elena Gasiulytė ir Miglė Anušauskaitė „Lietuvos vizionierės“

Nuo Bonos Sforzos iki Jurgos Ivanauskaitės: 10 moterų vizionierių, savo idėjomis ir darbais keitusių gyvenamą laiką. Kai kurios – Žemaitė ar Sofija Čiurlionienė – visiems gerai pažįstamos, bet knygoje kitokios. Apie Mariją Liudviką Gonzagą, Emmą Goldman ar Clarą Rockmore galbūt išgirsite pirmą kartą. Susitikimas su knygos autorėmis – vasario 21 d., penktadienį, 19 val. 1.3 salėje.

„Lietuvos vizionierės“
„Lietuvos vizionierės“

Asta Jolanta Miškinytė „Bitlas, Ana Orka ir aš“

Abejingų nepaliekantis romanas apie paauglystę: didžiausią gyvenimo išbandymą ir šešiolikmečiams, ir jų tėvams. Šeimos čia „probleminės“, kiekviena savaip, ir karai jose vyksta be jokių taisyklių. Ši knyga tėvams apie JUOS, paauglius, kurie sugriauna tėvų gyvenimus, ir JIEMS, paaugliams, kurių vaikiškos vasaros taip greitai ir tragiškai pasibaigia. Ir visiems – apie būtinybę ir laimę sutikti savo Bitlą.

„Bitlas, Ana Orka ir aš“
„Bitlas, Ana Orka ir aš“

Ir dar keletas nekasdienių mugės susitikimų. Marijus Povilas Elijus Martynenko savo gerbėjus į susitikimą-koncertą kviečia vasario 20 d., ketvirtadienį, 18 val. 5.1 salėje. Algirdas Toliatas su knyga „Ramybe tau“ skaitytojų laukia vasario 22 d. šeštadienį, 11 val. 5.1 salėje. O šiek tiek itališkos saulės ir šilumos vasario 21 d., penktadienį, 15 val. į 5.2 salę atveža „AmorRoma“ autoriai Jurga, Paulius ir Simonas Jurkevičiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius