Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos iliustruotojai Bolonijos knygų mugėje pristato savo kūrybą ir ieško įkvėpimo

Kovo 26 d. prasidedanti Bolonijos vaikų knygų mugė jau ne pirmus metus tampa platforma Lietuvos iliustruotojų tarptautinės karjeros pradžiai: Lietuvą šioje knygų mugėje pristatantis Lietuvos kultūros institutas šiemet į Boloniją pakvietė iliustruotojas Liną Itagaki ir Rasą Jančiauskaitę, o Monikos Vaicenavičienės darbai bus eksponuojami pagrindinėje Bolonijos knygų mugės iliustruotojų parodoje.
Iliustruotojai stende
Iliustruotojai stende / Organizatorių nuotr.

Lina Itagaki ir Rasa Jančiauskaitė atsiliepė į kasmetinį Lietuvos kultūros instituto kvietimą pradedantiems vaikų knygų kūrėjams, dar nepublikavusiems savo darbų arba išleidusiems ne daugiau nei tris knygas.

Šiemet pagrindinę premiją už savo kurtą knygą „Sibiro haiku“ (teksto autorė Jurga Vilė, išleido „Aukso žuvys“) Kultūros ministerijos organizuojamame „Knygos meno“ konkurse pelniusi Lina Itagaki tikisi, kad susitikimai su Bolonijoje susirinkusiais profesionalais iš viso pasaulio padės „Sibiro haiku“ rasti leidėjus užsienyje. „Taip pat noriu pamatyti, kaip dirba kiti iliustruotojai, kokios yra naujausios ir populiariausios tendencijos vaikų knygų pasaulyje. Tikiu, kad gausiu didžiulę įkvėpimo ir idėjų dozę“, ­— teigė menininkė.

Iliustruotoja, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos lektorė Rasa Jančiauskaitė domėsis Bolonijos knygų mugės renginiais, parodomis, konferencijomis. „Surinkta medžiaga leistų pristatyti tarptautines iliustravimo tendencijas studentams ir kitų specialybių dėstytojams. Įkvepianti ir ugdanti mugės atmosfera padės skleistis ir mano asmeninei kūrybai“, – įsitikinusi iliustruotoja. Šių metų Vilniaus knygų mugėje ji pristatė savo iliustracijos projektą, leidinį ir jį papildančią animaciją SUMMA, Lenkijos iliustruotų knygų konkurse CLAIRVOYANTS Rasa pelnė pagrindinį prizą – knygos leidybą. Šiuo metu iliustruotoja kuria iliustracijas Mariaus Marcinkevičiaus knyga vaikams („Tikra knyga“).

Iliustruotojos Monikos Vaicenavičienės ir jos kolegų iš 25 pasaulio šalių darbai į Bolonijos knygų mugės parodą atrinkti iš 3000 pasiūlymų. Šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje M. Vaicenavičienė pristatė savo knygą „Per balas link aušros: pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus“ („Tikra knyga“). Autorė taip pat yra sukūrusi iliustracijas Prano Mašioto knygai „Paliegusi obelis“.

„Džiaugiamės, kad Lietuvos iliustruotojų dalyvavimas Bolonijos knygų mugėje atneša jiems realų tarptautinį pripažinimą: 2015 m. čia Lietuvos kultūros instituto pakviesta dailininkė Aušra Kiudulaitė jau kitąmet tapo mugės organizuojamo „Tyliosios knygos konkurso“ finalininke, pernai jos darbai buvo eksponuojami pagrindinėje mugės iliustruotojų parodoje, pasipylė daugybė kitų apdovanojimų. Beje, būtent po dalyvavimo parodoje, į kurią šiemet atrinkti Monikos Vaicenavičienės darbai, Aušros Kiudulaitės ir Evelinos Daciūtės „Laimė yra lapė“ („Tikra knyga“) sudomino „Thames & Hudson“ leidyklą ir knyga jau pasiekė britų skaitytojus!”, – teigė Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė.

Bolonijos knygų mugėje kartu su IBBY (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos) Lietuvos skyriaus atstovais dalyvauja ir Kęstutis Kasparavičius. Kasmet Tarptautinės vaikų knygų dienos (The International Children‘s Book Day) proga vis kitas žymus iliustruotojas kviečiamas sukurti specialų laišką ir plakatą, kuriais kreipiasi į visą pasaulio knygų kūrėjų ir skaitytojų bendruomenę. 2019 m. juos sveikinti pakviestas vienas garsiausių pasaulyje vaikų autorių Kęstutis Kasparavičius.

Jau 55 metus Bolonijoje vykstančioje vaikų knygų mugėje knygų iliustracija yra lygiavertis tekstui elementas ir dailininkų pavardės čia neretai skamba garsiau už rašytojų. Bolonijoje kasmet koncentruojasi viso pasaulio knygų dailės tendencijos ir mados. Lietuvos leidyba vaikams, iliustruotojų darbai čia pristatomi nuo 1989-ųjų, 2011 m. mūsų šalis buvo mugės garbės viešnia.

Lietuvos kultūros instituto kuruojamame nacionaliniame stende eksponuojamos Lietuvos autorių ir iliustruotojų sukurtos knygos vaikams, sulaukusios pripažinimo Lietuvoje, taip pat vertimai į kitas kalbas. Nacionaliniame stende užsienio leidėjams savo knygas pristato ir lietuvių leidėjai „Tikra knyga“, „Aukso žuvys“, „Verslas ir menas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius