-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mano kova“: ar vis dar reikia bijoti Adolfo Hitlerio nacistinių idėjų

Penktadienį Miunchene įsikūręs Šiuolaikinės istorijos institutas pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos perleido Adolfo Hitlerio knygą „Mano kova“. Kontroversiškai vertinamas kūrinys sukėlė daug diskusijų: ar nacių vado idėjos nėra pavojingos šiais laikais?
Hitlerio knyga „Mano kova“ su istorikų komentarais Vokietijos knygynuose
Hitlerio knyga „Mano kova“ su istorikų komentarais Vokietijos knygynuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Adolfas Hitleris

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime 1925 metais. Šioje dalyje nacių vadas daugiausia kalba apie savo gyvenimą ir Vokietijos istoriją. Po metų buvo išleista ir antra knygos dalis, kurioje A.Hitleris pasakoja apie nacių planus ir ideologiją.

Po Antrojo pasaulinio karo pabaigos knygos autorinės teisės buvo perduotos Bavarijos regionui, tačiau šių metų sausio 1 dieną jos baigė galioti ir vėl galima iš naujo perleisti šį A.Hitlerio manifestą.

Knygos originalą sudaro daugiau nei 600 puslapių, tačiau perleista ši knyga yra žymiai storesnė – ją sudaro per 2 tūkst. puslapių. Mat „Mano kova“ papildyta daugiau nei 3 tūkst. komentarų.

Būtent dėl istorikų komentarų ši knyga neturėtų tapti žalinga visuomenei, mano „Deutsche Welle“ apžvalgininkė Susanne Sproer.

„Vokietija pasikeitė. XXI amžiaus Vokietija nebėra Veimaro Respublika, kurioje kraštutiniai dešinieji galėtų skleisti demagogiją ir propaganda manipuliuoti žmonėmis“, – rašo apžvalgininkė.

Kaip teigia S.Sproer, Vokietijos demokratija yra tvirta, priešingai nei buvo prieš 70 metų, tad jokia „Mano kovos“ demagogija šiais laikais šaliai nėra pavojinga.

Prieš knygos pasirodymą Šiuolaikinės istorijos instituto vadovas Andreasas Wirschingas teigė, kad istorikų komentarai, kuriais papildyta „Mano kova“ išsklaidys A.Hitlerio demagogiją ir skaitytojams leis lengviau suvokti istorinį laikotarpį, kurio metu ir buvo parašyta ši knyga.

Knygos originalą sudaro daugiau nei 600 puslapių, tačiau perleista ši knyga yra žymiai storesnė – ją sudaro per 2 tūkst. puslapių

„Taip pašalinamas knygos pavojus ir Hitlerio sukurta aura“, – tokį sprendimą komentuoja „Deutsche Welle“ apžvalgininkė.

Ji nemano, kad „Mano kovos“ perleidimas gali sukelti antisemitinių idėjų proveržį, nes šią knygą galima ir taip rasti internete. Be to, egzistuoja daug po Antrojo pasaulinio karo išlikusių kopijų.

„Komentarais papildyta knyga taps atsvara nelegaliai platinamai knygos versijai“, – mano S.Sproer.

Vienas įdomiausių klausimų, kas pirks ir skaitys šią knygą?

„Man labai įdomu, ar ši knyga sulauks platesnės auditorijos, ar ją skaitys tik gerai išmanantieji istoriją? Taip pat džiugu, kad ši knyga įtraukta į mokinių švietimo programą. Ji taps istoriniu šaltiniu, kai bus nagrinėjama nacių tema“, – prognozuoja apžvalgininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius