-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mein Kampf“ atgimimas: kaip nacių biblija Vokietijoje tapo bestseleriu

Po 70 metų pertraukos pirmą kartą išleista Adolfo Hitlerio autobiografija „Mano kova“ („Mein Kampf“) be didelių pastangų tapo bestseleriu. Knyga pasirodė metų pradžioje, o jau po kelių savaičių šios knygos tiesiog nebuvo galima įsigyti, nes jos knygynų lentynose nebebuvo. Tačiau viskas turėjo būti kitaip.
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“)
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo BBC, išties Miuncheno Šiuolaikinės istorijos instituto išleista nacių biblija vadinama knyga neturėjo tapti bestseleriu. Bent jau taip planavo Bavarijos regionas, kuriam iki šių metų sausio 1 dienos priklausė „Mano kovos“ autorinės teisės.

Suprasti akimirksniu

  • „Mano kova“ pirmą kartą išleista 1925 metais
  • Nuo Antrojo pasaulinio karo knygos autorinės teisės priklausė Bavarijos regionui
  • Knyga Vokietijoje perleista 2016 metais, ji iš karto tapo bestseleriu
  • Knygą perleido Miuncheno Šiuolaikinės istorijos institutas
  • Dabar „Mano kova“ papildyta per 3,5 tūkst. istorikų komentarų

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime 1925 metais. Šioje dalyje nacių vadas daugiausia kalba apie savo gyvenimą ir Vokietijos istoriją. Po metų buvo išleista ir antra knygos dalis, kurioje A.Hitleris pasakoja apie nacių planus.

Po Antrojo pasaulinio karo knygos autorinės teisės buvo perduotos Vokietijos Bavarijos regionui. Už jas atsakingas buvo regiono finansų ministras. Tačiau pagal galiojančius įstatymus, autorinės „Mano kovos“ teisės baigė galioti prasidėjus 2016 metams, tad leidėjai jau prieš kurį laiką trynė rankomis ir svarstė apie A.Hitlerio autobiografijos perleidimą.

Ieškojo sprendimo

Vokietija prieš šios knygos perleidimą turėjo rinktis vieną iš dviejų kelių. Pirmas buvo liberalesnis – pasitikėti visuomene ir susigyventi su originalia „Mano kova“, kaip tai padarė JAV, Didžioji Britanija, Kanada ir Izraelis. Antras kelias – uždrausti A.Hitlerio knygą. Kai tai padarė Austrija.

Visgi Vokietija atmetė abi idėjas ir sugalvojo trečią variantą.

Bavarijos regionas „Mano kovos“ likimą brėžė paprastai: davė pusę milijono eurų Šiuolaikinės istorijos institutui, kad šis išanalizuotų A.Hitlerio knygą ir ją parengtų leidybai kartu su istorikų komentarais. Tuo pačiu metu Bavarijos regionas įteisino reikalavimą, kad norint išleisti skandalingąją knygą, prie jos turi būti būtinai pridėtas istorikų aiškinimas.

Vokietijos „Mano kovos“ leidėju staiga tapo Šiuolaikinės istorijos institutas.

VIDEO: Vokiečiai perleido Adolfo Hitlerio knygą „Mano kova“

Nepasiteisinusi strategija

Praėjusių metų pabaigoje prieš pat knygos pasirodymą Šiuolaikinės istorijos institutas ir Vokietijos vyriausybė nerimavo – kaip visuomenė reaguos į knygos perleidimą. Tuo metu kalbėta, kad būtų itin pavojinga, jei „Mano kova“ taptų bestseleriu. Tačiau pats instituto direktorius Andreasas Wirschingas teigė, kad tai yra neįmanoma.

Pirma „Mano kovos“ dalis buvo parašyta A.Hitleriui atliekant bausmę Landsbergo kalėjime 1925 metais.

Rodos, kad ir instituto išleistas knygos formatas taip žadėjo. „Mano kova“ buvo papildyta 3700 istorikų komentarų ir svėrė 5,4 kg. Neilgas kūrinys po specialistų žvilgsnio tapo rimtu istoriniu leidiniu.

BBC pažymi, kad po korekcijų šią knygą tapo net ekspertams nuobodu skaityti.

Visgi vos tik knyga pasirodė, ji tapo perkamiausia Vokietijoje. Taip Vokietijos valdžios ir Šiuolaikinės istorijos instituto globėjiškos pastangos nuėjo perniek.

Net ir dabar, kuomet nuo knygos pasirodymo praėjo jau pusė metų, o „Mano kovos“ nebėra knygynų lentynose, šis kūrinys vis dar yra įtakingojo „Spiegel“ perkamiausių knygų sąraše – 14 vietoje.

Nėra pagrindo nerimauti

Nors pastangos nustumti A.Hitlerio autobiografiją į istorijos paraštes žlugo, šios knygos išpopuliarėjimas nieko bloga nežada. Pasak BBC, nėra jokio pagrindo tikėti, kad žmonės „Mano kovą“ pirko ne dėl smalsumo.

„Scanpix“/AP nuotr./Hitlerio knyga „Mano kova“ su istorikų komentarais Vokietijos knygynuose
„Scanpix“/AP nuotr./Hitlerio knyga „Mano kova“ su istorikų komentarais Vokietijos knygynuose

Taip pat mažai tikėtina, kad ši knyga po metų, kuomet skaitytojų entuziazmas sumažės, Vokietijoje taps gerokai populiaresnė nei, pavyzdžiui, JAV ar Didžiojoje Britanijoje.

Vienintelis „Mano kovos“ pavojus yra tas, jog nacių biblija vadinamas kūrinys gali išprovokuoti antisemitizmo bangą. Tačiau net Vokietijos žydų bendruomenė neprieštaravo knygos perleidimui, o „Mano kovą“ svarstoma nagrinėti ir mokyklose.

Bavarijos regionas buvo sunerimęs, kuomet radikaliems dešiniesiems pritarianti leidykla „Schelm“ norėjo minimą knygą perleisti be istorikų komentarų – originalią. Buvo kreiptasi į prokurorus, kad šie teisiniu keliu sustabdytų leidėjus.

Visgi neabejojama, kad dabartinis „Mano kovos“ populiarumas yra laikinas ir labiau simboliškas – knyga išleista po 70 metų tylos. Tuo tarpu neonaciai arba diktatoriaus A.Hitlerio gerbėjai šį kūrinį jį visą laiką galėjo rasti internete – tai dar vienas faktas, kodėl šios knygos perleidimas negali padaryti žalos, priešingai, nei mano Vokietijos valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius