-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinės premijos laureatas Henrikas Algis Čigriejus: praeityje viskas atrodo gražu

Šiemetinis Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas rašytojas Henrikas Algis Čigriejus teigia visada rašęs apie kaimą ir apie praeitį, nes būtent praeities įvykiai ir gyvenimas jam atrodo gražūs.
Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus
Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Aš esu retrospektyvus autorius, kadangi žmogus, kai eina metai, po truputį nori pažiūrėti atgal. O kai pasižiūri atgal, viskas gražu, nors nei ten, toje praeityje, buvo viskas gražu, nei ką, tačiau tokia yra žmogaus psichologija. Jis į savo praeitį žiūri per savotišką prizmę ir ji labai pagražina praeitį“, – BNS sakė kūrėjas.

Šiais metais poetas, prozininkas ir vertėjas H.A.Čigriejus premijos, anot savo sprendimą paskelbusios specialios komisijos, buvo vertas „už donelaitišką gyvenimo refleksiją šiuolaikinės lyrikos kalba, už žodžio ir etikos dermę“.

„Man gražu į praeitį pažiūrėti. Aš nelabai noriu vaizduoti senių, man ten (praeityje) žmonės arba jauni, arba vidutinio amžiaus. Tai mano daugiau ar mažiau praeitis. Man atrodo, kad visi šiek tiek idealizuoja praeitį“, – kalbėjo rašytojas.

Jis tvirtino, kad, nors nuo 1953 metų gyvena Vilniuje, šis miestas jam vis tiek yra svetimas, nors ir labai gražus. Jis sutiko su literatūros ekspertų teigimu, kad yra kaimiškosios literatūrinės tradicijos tęsėjas.

„Juk mano apsakymuose yra tik vienas kitas apsakymėlis iš miesto. Tai yra kaimo, miestelių apsakymai. Matyt, tokia prigimtis. Aš ir šiai dienai esu kaimietiškas žmogus“, – teigė H.A.Čigriejus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Senovinės knygos
Senovinės knygos

Rašytojas pasakojo, kad naujoji XXI amžiaus lietuvių literatūra jam yra graži, tačiau kartais jis joje randa svetimų dalykų, esą taip yra dėl to, kad jaunieji kūrėjai gimė kitu laiku.

„Graži mūsų naujoji literatūra. Aš negaliu rašyti taip, kaip mūsų jaunieji, naujieji autoriai, bet aš jų jokiais būdais negaliu peikti. Jie yra kito laiko ir kito literatūrinio likimo žmonės. (...) Kartais aš tų svetimų dalykų randu, bet naujųjų kūryboje yra labai gražių dalykų“, – sakė Nacionalinės premijos laureatas.

Jis tvirtino besidžiaugiantis paskirtąja premija, tačiau jį apninka abejonės, ar tikrai jis tokio įvertinimo vertas.

„Yra tokia kuklumo formulė, kad neva nesu vertas, bet šitoje formulėje ko gero yra dalis veidmainystės. Visi mes (laureatai) gal ir jaučiamės, ar nesijaučiame vertybėmis, tačiau džiaugiamės. Man Dievulis prie visų dovanų yra dovanojęs ir abejonės dovaną“, – teigė kūrėjas.

H.A.Čigriejus gimė 1933 metais Vidugiriuose, Pasvalio rajone. 1959 metais baigė lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete. 1990 metais buvo apdovanotas Jotvingių premija, 1992 metais tapo „Poezijos pavasario“ laureatu. 2004 metais jam buvo skirta Vyriausybės meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius