Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujojo Orfėjo kelionė – ar meilei užtenka jos pačios?

Žurnalistas, istorikas, rašytojas Tomas Vaiseta, žinomas kaip mokslinės monografijos apie vėlyvąjį sovietmetį „Nuobodulio visuomenė“ ir apsakymų rinkinio „Paukščių miegas“ autorius išleido pirmąjį romaną „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“. Jo debiutinis apsakymų rinkinys „Paukščių miegas“ (2014) buvo išrinktas į Metų knygos rinkimų penketuką ir Kūrybiškiausių knygų dvyliktuką, už šį kūrinį autorius buvo apdovanotas Kazimiero Barėno literatūrinė premija.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.

Naujasis rašytojo romanas – tai šiuolaikinė antikinio Orfėjo leidimosi į požemio karalystę mito interpretacija, subtilus psichologinis pasakojimas, kuriame mūsų atpažįstamo dabarties laiko ir erdvės fragmentai pinasi su XX amžiaus dailės istorijos siužetais, jauno vyro ir vyresnės moters ryšys – su baugia karo nuojauta, nuodėmės troškimas – su atgaila, tikrovė – su prisiminimais ir fantazijomis. Kūriny pasakojimo planas ne mažiau svarbus negu įvykių seka, siužetas plėtojamas aiškiai apibrėžiant istorinį kontekstą, herojų pasaulėjautą padeda perprasti aliuzijos į meno kūrinius.

Kūriny pasakojimo planas ne mažiau svarbus negu įvykių seka, siužetas plėtojamas aiškiai apibrėžiant istorinį kontekstą, herojų pasaulėjautą padeda perprasti aliuzijos į meno kūrinius.

Jauna pora pusryčiauja ką tik išsinuomotame bute. Jis klausosi radijo pranešimų apie kažkur vykstančius politinius neramumus, ji iš lėto pakyla, pereina virtuvę ir ant kriauklės atsargiai padeda išgertos kavos puodelį. Rodos, nieko ypatingo neįvyksta, tačiau švelnus puodelio prisilietimas prie metalinės kriauklės skardos jį tarytum išbudina. Staiga jis suvokia nebegalįs ištverti mylimosios artumo. Taip prasideda pasakotojo kelionė.

Vos už vienos sienos, gretimame bute, vyresnė už jį Ana tarp Orwello knygos „Lapok, aspidistra“ puslapių įdeda raštelį ir pasibeldžia į jo duris. Tarp jų užsimezga keistas, jo sumišimu ir jos santūrumu persmelktas intymus ryšys. Nors jis Anos nemyli ir negali suprasti, kodėl ištekėjusi moteris ryžosi tapti jo meiluže, tik šie jokių perspektyvų neturintys santykiai jam suteikia trumpų laimės akimirkų. Anksčiau jis manė, kad meilei užtenka vieno mylinčio ir vieno tam pritariančio, dabar supranta, kad meilei nereikia nė vieno mylinčio, meilei užtenka jos pačios. Jis siekia išsaugoti santykius su abiem moterimis ir regisi, kad vienintelė kliūtis šiam troškimui išsipildyti yra nenumaldomai artėjančio karo baimė.

Naujojo Orfėjo kelionė tęsiasi, o jos atomazga – visiškai netikėta, verčianti vėl grįžti prie kūrinio pradžios ir ieškoti užuominų, kas lėmė vienokius ar kitokius herojų sprendimus.

T. Vaiseta – neabejotinai vienas įdomiausių jaunosios kartos rašytojų, gebantis skaitytojams pateikti malonią staigmeną.

Tomas Vaiseta. Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016. 232 p. ISBN 978-9986-39-922-3. Dailininkas Zigmantas Butautis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius