Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

(Ne)tobuliems tėvams: raktas į sėkmingą vaikų ugdymą

Leidykla VAGA, skaitytojams pateikusi įvairių specialistų ir psichologų knygų apie vaikų auklėjimą, šiai svarbiai temai skiria dar vieną naujieną, kuri padės įsigilinti į svarbiausias užduotis norintiems auginti atsakingus, savimi pasitikinčius ir sąmoningus vaikus.
„Kaip svarbu buti šalia“
„Kaip svarbu buti šalia“ / Knygos viršelis

Knygų „Smegenys, tariančios TAIP“, „Protingas vaikas“ ir „Auklėjimas be dramų“ autoriai Dr. Danielis J. Siegelis ir Dr. Tina Payne Bryson, knygoje „Kaip svarbu būti šalia“ nuodugniai tyrinėja, kaip tėvų palaikymas formuoja vaiko asmenybę ir daro įtaką smegenų struktūrai.

Psichologai teigia – tobulų tėvų nebūna. Todėl neverta sielvartauti, jei kartais nepajėgiate įsijausti į vaikų emocijas, skiriate jiems mažiau laiko, nei patys norėtumėte, o kartais, susiklosčius gyvenimo aplinkybėms – kremtatės, kad vaikai per ilgai užsibūna vieni.

Toks dalykas, kaip nepriekaištingas vaikų auklėjimas neegzistuoja, – sako knygos autoriai.

Nors pati svarbiausia tėvų užduotis yra būti šalia savo vaikų, tai, pasak mokslininkų, nereiškia, jog jūsų prievolė yra niekuomet neatsitraukti nuo mažųjų: „Berašydami apie vaikų auginimą, nuolat kartojame vieną ir tą pačią žinutę – jūs neprivalote būti tobuli. Nes niekas toks nėra. Toks dalykas, kaip nepriekaištingas vaikų auklėjimas neegzistuoja. Visi giliai viduje šitai suvokiame, bet dauguma iš mūsų – ypač atsidavę, rūpestingi ir sąmoningi tėvai, – nuolat tampame nerimo ar nepilnavertiškumo antpuolių aukomis. Žinoma, mes jaudinamės dėl vaikų ir jų saugumo, bet taip pat būgštaujame nesantys pakankamai geri savo atžalų augintojai. <...> Šią knygą parašėme visiems netobuliems tėvams, kurie be galo brangina ir myli savo vaikus (o taip pat ir netobuliems seneliams, ir mokytojams, ir ugdymo specialistams, ir visiems kitiems, besirūpinantiems vaikais).

Norime jums pranešti pačią svarbiausią, vilties ir paguodos suteikiančią žinią: kai rūpindamiesi vaikais nežinote, kaip elgtis kilus sunkumams, – nesijaudinkite, visuomet galite imtis vieno veiksmo – paties geriausio galimo sprendimo. Užuot nerimavę ar mėginę atitikti vienokį ar kitokį tobulybės standartą, paprasčiausiai būkite šalia“, – pataria autoriai.

Pasak jų – dažnai keliame sau itin aukštus reikalavimus, siekdami užauginti pačius geriausius vaikus, tačiau kartais atrodo, jog viskas pasisuka priešingai: tampa sudėtinga su vaikais rasti bendrą kalbą, suartėti ir padėti jiems sunkiais gyvenimo momentais. Tam, kad nesėkmingas tėvystės etapas baigtųsi – itin svarbu atsigręžti į save ir prisiminti bei aiškiai įvardyti, kokia buvo jūsų pačių vaikystė. Kokias geras ir skaudžias patirtis iš jos atsinešėte, kokios neįsisąmonintos praeities traumos trukdo tapti geresniais tėvais savo vaikams.

Užuot nerimavę ar mėginę atitikti vienokį ar kitokį tobulybės standartą, paprasčiausiai būkite šalia, – pataria autoriai.

„Pagrindinė mintis, kurią norime perduoti, yra viltingumas. Siekiame pasiremti naujausiai atliktais tyrimais tarpasmeninės neurobiologijos, neuroplastiškumo ir prieraišumo mokslo srityse ir paskelbti įkvepiančią išvadą: praeitis – nelygu likimas. Savo istorijas turime perprasti, kad jos nediktuotų mūsų dabarties ir ateities. Neprivalome bėgti nuo savo praeities, – bet ir nebūtina tapti jos vergais. Atminkite, kur nukrypsta mūsų dėmesys, ten sklinda mūsų neuronų impulsai ir ten auga nervinės jungtys. Niekuomet nevėlu įvesti savo gyvenime tvarką. Pasirinkę tai padaryti galime ne tik permainyti savo santykius su vaikais, bet ir su pačiais savimi, nes pokyčiai pasieks net mūsų smegenų veikimo pobūdį.“ – pabrėžia knygos „Kaip svarbu būti šalia“ autoriai.

Jų nuomone, yra keturi pagrindiniai tėvų tipai, susiduriantys su skirtingais vaikų auklėjimo iššūkiais.

  1. Tėvai, kurie yra apsėsti nerimo – jiems nuolat atrodo, kad jie turi kuo daugiau patobulėti, kad taptų dar geresniais tėvais. Jie apmaudžiai reaguoja į visas auklėjant vaikus padarytas klaidas ir praleistas progas. Tokie tėvai negailestingai užpila save lavina „jeigu“ gailėdamiesi kažko nepadarę. Visų blogiausia, kad šie tėvai save baudžia kaskart, kai tik suklysta auklėdami savo atžalas, ir nepaliaujamai sau priekaištauja. Ar visa tai jums skamba pažįstamai? Jeigu taip, išgirskite mus: viską darote gerai. Jūs būnate šalia vaiko. Mes visi išliekame mokiniai visą savo gyvenimą. Tiesiog palaikykite savo vaikus. Mylėkite juos. Būkite gerumo, pagarbos ir rūpinimosi savimi pavyzdžiu.
  2. Tėvai, kurie augina sunkumų patiriantį arba neklaužadą vaiką – tokie tėvai visų pirmiausia save klausinėja, kaip jiems elgtis su savo vaiku, kaip susitvarkyti su kasdien griūte užgriūnančiais iššūkiais. Jei ir jūs susiduriate su panašiais sunkumais, žinokite, kad buvimas šalia vaikų padės atrasti reikšmingiausius ir didžiausios svarbos turinčius dalykus, kuriuos privalote padaryti dėl savo vaiko gerovės.
  3. Ką tik tapę arba dar tik planuojantys tapti tėvais – jie jaučiasi visiškai pasimetę ir sutrikę vien nuo minties apie mažo individo vedimą keliu nuo kūdikystės iki vėlyvos paauglystės. Jei priklausote šiai tėvų grupei – knygoje atrasite lengvai pritaikomos teorijos bei strategijos, kuri nušvies jus visa apimančia išmintimi apie tapsmą tėvais. Be to – žingsnis po žingsnio perduosime specialiai jums pritaikytus ir tikslius nurodymus, kaip bendrauti su savo atžala sąmoningai ir su meile.
  4. Tėvai, kurie vis mažiau įsitraukia į savo vaikų gyvenimą – dažnai taip nutinka dėl itin ilgų darbo valandų, taip pat dėl galybės kitų modernioje šeimoje kylančių situacijų. Ekranams pareikalaujant vis daugiau mūsų laiko, tėvai nuolat perleidžia savo dėmesį įrenginiams, užuot skyrę jį, kaip anksčiau būdavo, savo vaikams. Ekranai mūsų gyvenime užima reikšmingą ir naudingą vietą, o elektroniniai prietaisai apskritai suteikia didžiulių pranašumų, kuriais visi kliaujamės ir mėgaujamės. Problema atsiranda tada, kai tėvai tik užima vietą šalia savo vaikų, bet nė kiek neįsitraukia į buvimą šalia jų – į sąmoningą buvimą čia ir dabar. Tokie tėvai knygoje atras metodus, kurie padės realistiškai ir konkrečiai pažvelgti į laiko leidimą drauge su savo atžalomis.

Lengvai skaitoma, iliustruota knyga, taps puikiu praktiniu vadovu abejojantiems dėl savo įgūdžių bendraujant su vaikais. Skaitydami ją susipažinsite su aiškiu penkių dėmenų metodu, kurį pritaikysite kurdami ir puoselėdami tvarų ryšį su mažaisiais, o taip pat išsiaiškinsite, kaip vaikams įdiegti sveiko prieraišumo jausmą visam gyvenimui.

Dr. Danielis J.Siegelis – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų psichiatras. Dėsto klinikinius mokymus Davido Geffeno medicinos mokykloje Kalifornijos universitete, Los Andžele. Veda paskaitas visame pasaulyje privačiai ir internetu tėvams bei su vaikais dirbantiems profesionalams, viešajai publikai.

Dr. Tina Payne Bryson – Susijungimo (The Center For Connection), kuriame taikoma daugiadisciplinė praktika ir Stipraus žaidimo (The Play Strong Institute), kuriame žaidimų terapijos būdu analizuojama nervų sistemos, vystymosi ir santykių kūrimo reikšmė įkūrėja ir vadovė. Bryson yra licencijuota klinikinė socialinė darbuotoja, teikianti vaikų ir paauglių psichoterapijos ir vaikų auklėjimo paslaugas tėvams, pedagogams, gydytojams ir verslo lyderiams iš viso pasaulio.

„Kaip svarbu būti šalia: tėvų palaikymas, kuris formuoja vaiko asmenybę ir daro įtaką smegenų struktūrai“, iš anglų kalbos vertė Laura Vilčinskaitė, Leidykla VAGA, 2020.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius