Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Neištarus nė žodžio“: ko kalbėdami viešai turėtumėte pasimokyti iš kačių?

​​​​​​​Nesvarbu, ką sako žodžiai, jūsų kūnas kalba garsiau – tokia pagrindinė knygos „Neištarus nė žodžio“ siunčiama žinutė skaitytojams. Autoriai – Kasia ir Patrykas Wezowski, Kūno kalbos centro – mokymų organizacijos, veikiančios 20 šalių – įkūrėjai, skaitytojams atskleidžia, kaip atpažinti ir siųsti teisingus signalus, kad ryšiai su kitais žmonėmis tvirtėtų, įtaka augtų, pasiektumėte sėkmingų pardavimų rezultatų ir pan. Beje, pasirodo yra ko pasimokyti iš kačių.
Kasia Wezowski, Patryk Wezowski „Neištarus nė žodžio“
Kasia Wezowski, Patryk Wezowski „Neištarus nė žodžio“ / Knygynų tinklo VAGA nuotr.

Būkite lyg katės – perimkite jų savybes. Ar kada pastebėjote, kaip katės (ar kitas gyvūnas) elgiasi? Ji visuomet atrodo atsipalaidavusi – ir vaikščiodama, ir tupėdama, ir miegodama. Perimkite tą katinišką nusiteikimą ir sėdėdami atsipalaiduokite, pataria knygos autoriai. Jie ragina apmąstyti kūno padėtį, kol suprasite, kada esate visiškai nesuvaržyti. Tą patį dera pakartoti ir prieš einant viešai kalbėti: jei jūs jausitės patogiai, todėl ir auditorija jaus tą patį.

Knygoje ryški mintis, kad kol neįvyks vidiniai pokyčiai, tol nepasikeis ir kūno kalba. Todėl pirmiausia reikia keisti emocijas, tik tada išvysite ir teigiamų kūno kalbos pokyčių. Greičiausiai artimoje aplinkoje, darbe esate pastebėję, kad jei kalba susierzinęs žmogus, juntate neigiamą emociją, kad ir kaip jis bandytų ją nuslėpti?

Patyrę oratoriai tai puikiai žino, todėl kreipiasi į lektorius, kurie padeda jiems suvaldyti kūno kalbą. Tiesa, klaidinga kartoti pamokose išmoktus judesius ir gestus, užuot pabandžius keisti savijautą. Tuomet atrodo, kad sakote viena, o galvojate visai ką kita. Taip 2016-ųjų JAV prezidento rinkimuose nutiko Hillary Clinton.

Knygoje pateikiama ne vieno žinomo politiko pavyzdžių, tarp jų ir Barackas Obama, vienas geriausių oratorių, kuriam kūno kalba padėjo laimėti rinkimus. Mat jo gestai, veido išraiška ir žodžiai dažniausiai dera tarpusavyje.

Knygos pirmame skyriuje autoriai aptaria, kaip interpretuoti kūno kalbą – tam pasitarnaus penki principai. Antrasis skyrius atskleidžia gestus, padedančius užmegzti kontaktą. Kūno pozicija ir gestai dažnai turi teigiamos įtakos pokalbiams, todėl juos įprastai vadiname teigiama kūno kalba. Trečiajame skyriuje nagrinėjami judesiai, kurie aiškiai parodo pasitikėjimą savimi ir dominavimą. Pernelyg dominuojantis elgesys ir ryšius nutraukiantis elgesys vadinamas neigiama kūno kalba. Apie ją plačiau – ketvirtame skyriuje. Penktasis skyrius skirtas neverbalinėms komunikacijos formoms, kurios parodo stiprų įvairių emocijų išgyvenimą. Veide atsispindinčios emocijos nagrinėjamos šeštame skyriuje.

Septintajame – apžvelgiamos vos akimirksnį trunkančios subtilias veido išraiškas, vadinamas akimirkos išraiškomis. Aštuntajame skyriuje aptariamos derybose naudingos veido išraiškos ir gestai, nes šie kūno kalbos pavyzdžiai rodo apsisprendimą.

Vis dėlto knygoje pateikti kūno kalbos, tam tikrų ženklų iliustruoti pavyzdžiai dažnam iš mūsų greičiausiai jau bus pažįstami. Bent viena ausimi apie kūno kalbą girdėjęs žmogus tikrai juos žinos. Galų gale dažnai tiesiog intuityviai aišku, kada žmogus tam tikrai kūno signalais siunčia kokį nors nepritarimą jūsų mintims. Na, bet genialu tai, kas paprasta. Tiesa, dažnas iš mūsų bendraudamas kasdienybėje greičiausiai nekreipia dėmesio į kolegų, šeimos narių ar (ne)pažįstamų siunčiamus kūno ženklus. O visai be reikalo – jie, kaip skelbiama vienoje reklamoje – iškalbingesni už tūkstančius žodžių.

Devintame skyriuje autoriai pateikia praktinę užduotį, nutarę patikrinti, ką išmokote apie kūno kalbą, siūlo panagrinėti keletą situacijų nupieštų, kuriose turite atpažinti išraiškas ir gestus, aprašytus ankstesniuose skyriuose. Vėliau pateikiami teisingi atsakymai – galite pasitikrinti, ar neprašovėte pro šalį. Puikus būdas susivokti, ar išmokote pamokas ir knygą jau galite užversti, ar verta grįžti į jos pradžią.

Patogu tai, kad po kiekvieno skyriaus autoriai pateikia paprastą ir aiškią santrauką, kad pakartotumėte ir dar geriau įsimintumėte tam tikras išraiškas ir gestus, kuriuos svarbu atpažinti bendraujant su žmonėmis.

Perskaitę knygą greičiausiai suprasite, kad jūsų partneris dėl jūsų visai nesikrausto iš proto, kaip manėte iki šiol, viršininkas neketina jūsų paaukštinti, kaip ilgą laiką tikėjotės, o geriausia draugė galbūt kažką nuo jūsų slepia.

Be to, žinosite ne tik, kaip atpažinti tam tikrus kūno siunčiamus ženklus, bet ir kaip tinkamai reaguoti į pašnekovo kūno kalbą, kad galbūt ištaisytumėte padėtį į palankesnę. Taip pasieksite pokalbio tikslų greičiau ir lengviau.

Kadangi bendraujame bene kasdien, šios knygos žinios pravers kasdienybėje kiekvienam.

„Profesionalus kalbų rašymas“ apžvalga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius