Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureatas šiemet bus skelbiamas spalio 13 dieną

Kitam Nobelio literatūros premijos laureatui teks palaukti savo apdovanojimo, kuris bus paskirtas spalio 13 dieną, truputį vėliau nei paprastai, pranešė Švedijos karališkoji mokslų akademija.
Nobelio premija
Nobelio premija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 1901 metų teikiamos prestižinės Nobelio literatūros premijos laureatai tradiciškai yra skelbiami ketvirtadienį. Paprastai jie skelbiami tą pačią savaitę, kaip ir kiti Alfredo Nobelio įsteigtų premijų laureatai.

Datos pakeitimas yra susijęs su „aritmetika“ ir kalendoriumi, sakė akademikas Peras Wastbergas naujienų agentūrai AFP.

Pasak lažybų organizatorių, didžiausia tikimybė, kad šiemet premiją laimės japonų rašytojas Haruki Murakami.

„Priežastis yra labai paprasta: mūsų nuostatos sako, kad mes susitinkame keturis ketvirtadienius iš eilės, pradedant paskutiniu rugsėjo mėnesio ketvirtadieniu, o po to paskelbiame laureatą“, – kalbėjo P.Wastbergas. Šiemet primas susitikimas įvyko rugsėjo 22, antrasis buvo 28 dieną, trečiasis – spalio 6 dieną, o paskutinis – 13-ąją.

Todėl šiemet Nobelio literatūros premijos nugalėtojas bus skelbiamas paskutinis, po Nobelio premijos laureatų medicinos (spalio 3 d.), chemijos (spalio 4 d.), fizikos (spalio 5 d.), taikos (spalio 7 d.) ir ekonomikos (spalio 10 d.) srityse.

Kaip paprastai, nugalėtojai yra nenuspėjami.

Pasak lažybų organizatorių, didžiausia tikimybė, kad šiemet premiją laimės japonų rašytojas Haruki Murakami. Tarp pretendentų į šį apdovanojimą taip pat yra Sirijos poetas Adonis, romanų rašytojas iš Kenijos Ngugi wa Thiong'o ir keli garsūs amerikiečių rašytojai, kaip Donas DeLillo, Philipas Rothas ir Joyce Carol Oates.

Taip pat minimos brito Salmano Rushdie, albano Ismailo Kadare, izraeliečio Davido Grossmano, čekų rašytojo Milano Kunderos ir norvego dramaturgo Jono Fosse pavardės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius