Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureatė A.Ernaux žada ir toliau „kovoti su neteisybe“

2022 metų Nobelio literatūros premijos laureatė Annie Ernaux ketvirtadienį teigė, kad šis apdovanojimas sukūrė atsakomybę „tęsti kovą prieš neteisybę“.
Annie Ernaux
Annie Ernaux / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

82 metų feminizmo ikona už savo bekompromisius atsiminimus apie moters gyvenimą šiuolaikinėje Prancūzijoje vadinama rašytoja žurnalistams Paryžiuje teigė, kad „man tikrai nesusidaro įspūdis, kad aš esu drąsi. Tai nėra drąsa, tai yra būtinybė“.

A.Ernaux teigė, kad literatūra negali turėti „staigaus poveikio“, tačiau ji jautė poreikį palaikyti „moterų ir engiamųjų“ kovą už savo teises.

Kalbėdama savo knygų leidėjo „Gallimard“ biure, esančio Lotynų kvartale, A.Ernaux neslėpė savo džiaugsmo dėl to, kad jaunieji skaitytojai vis dar plūsta pirkti jos knygų.

„Tai parodo, kad tai, ką aš rašau, vis dar yra gyva ir randa atgarsių. Iš visų malonumų, kuriuos galiu turėti kaip rašytoja, šitas yra pats geriausias“, – sakė Nobelio premijos laureatė.

Ji teigė, kad būtent šiuo metu yra svarbu palaikyti feminizmo judėjimą, kai JAV ir kitose pasaulio šalyse yra kvestionuojama teisė į abortą.

„Man neatrodo, kad mes, moterys, tapome lygiavertės su vyrais laisvės ir galios atžvilgiu. Vis dar yra šis dominavimas“, – sakė A.Ernaux.

Ji taip pat išreiškė savo paramą Irano žmonėms, kurie protestuoja prieš privalomą hidžabų dėvėjimą, bei pridūrė, kad „yra visiškai už tai, kad moterys protestuoja prieš šį absoliutų suvaržymą“.

A.Ernaux 2022 metų Nobelio literatūros laureate tapo ketvirtadienį. Ji yra 17-oji moteris, gavusi šį prestižinį įvertinimą, iš 119 laureatų nuo 1901 metų, kai buvo įteikta pirmoji Nobelio literatūros premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius