-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paramą knygos leidybai iš skaitytojų gavusi E.Daciūtė: drąsa eiti nepramintu taku pasiteisino

1200 JAV dolerių, arba kiek daugiau nei 1000 eurų. Tokios pinigų sumos dar liepos pradžioje reikėjo rašytojai Evelinai Daciūtei, norėjusiai Lietuvos skaitytojams pristatyti savo naują knygą spausdintu formatu. Šiandien leidybai reikalinga parama ne tik surinkta – istorija vaikams „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ baigta maketuoti ir jau iškeliavo į spaustuvę.
Evelina Daciūtė
Evelina Daciūtė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ko gero, tai buvo pirmas kartas Lietuvoje, kai gerai žinoma vaikų knygų autorė kreipėsi į savo skaitytojus pagalbos. Tuomet E.Daciūtė 15min pasakojo, kad viešai kreiptis dėl finansinės paramos knygos leidybai nusprendė po to, kai šalies leidėjai pabijojo leisti jos siūlomą knygą.

„Teko būti drąsesnei už juos. Iš dalies juos suprantu, tai yra verslas ir norisi patikrintų būdų, netraukia rizikuoti“, – liepą pasakojo 2016 metų gražiausios knygos vaikams „Laimė yra lapė“ autorė.

Istorijoje „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ pasakojama apie Vilniuje gyvenančius banginį ir šunį. Kartą veikėjai sumąsto keliauti Nerimi į Kauną, tačiau išgirsta, kad gimtąją sostinę užpuolė krevetės. Jiems nieko kito nelieka, kaip tik atidėti kelionę ir grįžti gelbėti Vilniaus. Knygos pabaigoje didvyriams pastatomos skulptūros ant Žaliojo tilto.

Knygos leidybai reikėjo 1200 JAV dolerių arba kiek daugiau nei 1000 eurų. Skaitytojas knygas paskatintas įsigyti avansu – knygos išleidimo atveju juos pasiektų spausdinto formato leidinys su autorė autografu.

VIDEO: Susipažinkite: interaktyvi knyga „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“

Prašo pakonsultuoti

Kiek ilgiau nei per savaitę knygos leidybai reikalinga pinigų suma buvo surinkta.

„Buvo labai smagu surinkus pinigų sumą. Pirmiausia, ne dėl paties pinigų fakto, o dėl to, kad tai man reiškė pasitikėjimą. Tuo, ką aš darau ir kur judu. Pradžioje labai jaudinausi ir abejojau, bet netrukus įsitikinau, kad drąsa eiti nepramintu taku pasiteisino“, – dabar kiek lengviau atsidūsta žinoma rašytoja.

Knygos leidybai reikėjo 1200 JAV dolerių arba kiek daugiau nei 1000 eurų.

E.Daciūtė pagalbos sulaukė ne tik iš skaitytojų ir gerbėjų. Ne ką mažiau ją nesustoti skatino ir patys rašytojai bei iliustratoriai. Kai kurie iš jų prie knygos pasirodymo prisidėjo ir finansiškai.

Dabar rašytoja pati sulaukia prašymų pakonsultuoti.

„Knygą remti siūlėsi ir vienas garsus politikas, bet mažiausiai, ko norėjau, tai painiotis į tokius dalykus. Sulaukiau ir dar kelių keistų pasiūlymų“, – pasakoja knygos autorė.

Pasak jos, šis knygos projektas jai tapo ir socialiniu eksperimentu. „Galimybių pasimokyti, išlipti iš savo komforto zonos ribų buvo daug“, – sako E.Daciūtė.

Pasirodys rugsėjį

Knyga „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ baigta maketuoti ir jau iškeliavo į spaustuvę. Rašytoja tikisi, kad jau šio mėnesio pabaigoje ją bus galima laikyti savo rankose.

„Pirmiausia knyga nukeliaus tiems, kas finansiškai parėmė šią idėją“, – pasakojo autorė.

Tokių žmonių yra 130. Jiems bus išsiųsta 200 knygų egzempliorių.

Įdomus faktas – knyga dedikuota visiems, prie jos leidybos prisidėjusiems žmonėms, ir rašytojos sūnui Antanui, kuris gimė tais pačiais metais, kai buvo parašyta pati istorija.

Knygą išleis leidykla „Tikra knyga“.

„Tikra knyga“ nuotr./Britai susižavėjo Evelinos Daciūtės parašyta ir Aušros Kiudulaitės iliustruota knyga „Laimė yra lapė“.
„Tikra knyga“ nuotr./Britai susižavėjo Evelinos Daciūtės parašyta ir Aušros Kiudulaitės iliustruota knyga „Laimė yra lapė“.

Savileidyba – ne tas kelias

E.Daciūtės pramintas kelias gali tapti tramplinu kitiems rašytojams, ieškantiems finansavimo savo kūrybai. Tokios idėjos neatmeta pati knygos „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“ autorė.

„Žinau, kad nemažai žmonių stebėjo, ar pavyks man, ar ne. Ir manau, kad netrukus išgirsime apie naujus projektus, kurie rinks lėšas tokiu būdu“, – sako E.Daciūtė.

Tačiau rašytoja prisipažįsta, kad eiti savileidybos keliu – ne jai. „Esu svarsčiusi apie savileidybą. Tačiau nusprendžiau, kad tai ne mano kelias: nenoriu vadybos, kurios reikalauja toks būdas. Laiką, kurio po rūpinimosi vaikais lieka ne tiek ir daug, noriu skirti kūrybai, susitikimams su vaikais“, – tikina autorė.

Pasak jos, dabar yra metas, kai norisi daryti tai, kas patinka, įkvepia, ir laiką skirti žmonėms, su kuriais gera būti kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius