-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 09 /17:35

Patrickas Modiano tapo 11-uoju prancūzų rašytoju, įvertintu Nobelio literatūros premija

Nobelio literatūros premija, šiais metais sulaukusi itin daug išankstinių diskusijų dėl to, kam ji bus skirta, atiteko Patrickui Modiano. Šis rašytojas nebuvo minimas tarp realiausių pretendentų gauti premiją.
Patrickas Modiano
Patrickas Modiano / Organizatorių nuotr.

Švedijos karališkoji mokslo akademija paskelbė, kad jis įvertintas „už atminties meną, prikėlusį sunkiausiai pagaunamus žmonių likimus ir atskleidusį okupacijos gyvąjį pasaulį“.

17.35 val. Patrickui Modiano premija atrodo keista

P.Modiano, kuriam ketvirtadienį buvo skirta Nobelio literatūros premija, ją pavadino „keista“.

„Kalbėjausi su Modiano telefonu. Pasveikinau jį, o jis su įprastu jam kuklumu man pasakė, kad „tai keista“, nors buvo labai laimingas“, – sakė prancūzų leidyklos „Gallimard“ atstovas Antoine'as Gallimardas naujienų agentūrai AFP.

Pagrindinės temos – atmintis, identiteto paieškos, laikas

69 metų P.Modianas yra gerai žinomas rašytojas Prancūzijoje, jis 1978 metais buvo įvertintas prestižine Goncourt'ų premija už romaną „Tamsių krautuvių gatvė“ (Rue des Boutiques Obscures). Rašo scenarijus filmams, knygas vaikams, tačiau daugiausia romanus. Pagrindinės kūrybos temos – atmintis, identiteto paieškos, laikas. 

Jis įvertintas už atminties meną, prikėlusį sunkiausiai pagaunamus žmonių likimus ir atskleidusį okupacijos gyvąjį pasaulį

Jis gimė vakariniame Paryžiaus priemiestyje, 1945-ųjų liepą, du mėnesiai po to, kai Europoje baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Jo tėvas buvo Italijos žydų kilmės ir su jo motina, belgų aktore, susipažino per Paryžiaus okupaciją. Rašytojo kilmė padarė didelę įtaką jo kūrybai.

Žydiškumas, nacių okupacija ir tapatybės praradimas yra temos, vis iškylančios jo romanuose, tarp kurių yra 1968-ųjų „Žvaigždės aikštė“ (La Place de l'Etoile), vėliau Vokietijoje pavadinta svarbiu postholokaustiniu veikalu.

P.Modiano už pirmą didelį savo proveržį yra skolingas draugystei su motinos draugu, prancūzų rašytoju Raymond'u Queneau, kuris pirmasis pristatė jį leidyklai „Gallimard“, kai jam buvo dvidešimt keleri.

Paryžiuje gyvenantis P.Modiano vengia žiniasklaidos ir retai sutinka duoti interviu. 2012 metais jis laimėjo Austrijos valstybinę Europos literatūros premiją.

P.Modiano – 11-as prancūzų autorius, įvertintas Nobelio premija.

Tarp favoritų nebuvo

P.Modiano – 11-as prancūzų autorius, įvertintas Nobelio premija.

Prieš šios premijos įteikimą buvo įnirtingai svarstoma, kas yra realiausias kandidatas gauti šį prestižinį literatūrinį apdovanojimą. 

Likus vos kelioms valandoms iki paskelbimo vienu realiausių kandidatų laikytas Haruki Murakami.

Tiesa, jo pavardė kaip realiausio kandidato minima jau ne pirmus metus.  Tarp kitų kandidatų buvo minima baltarusių žurnalistė Svetlana Aleksijevič bei Kenijos rašytojas Ngugi wa Thiong'as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patricko Modiano knygos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patricko Modiano knygos

Už Ngugi wa Thiong'o trečiadienį vakare buvo dažniausiai statoma lažybų firmoje „Ladbrokes“, be to, jis buvo netoli viršūnės interneto lažybų svetainėse „Betsson“ ir „Unibet“.

Švedų dienraščio „Aftonbladet“ literatūros kritikė Pia Bergstroem 76 metų Kenijos rašytoją taip pat laiko vienu iš tikėtinų pasirinkimų ir pavadino jį „populiariu pasakotoju ir užkietėjusiu antikolonijiniu disidentu“.

Nei Stokholme, nei kitur niekas iš tikrųjų nežino, kaip laureatą renkanti Švedijos akademija priima savo sprendimą.

Svarstymas vyksta už uždarų durų ir yra įslaptinamas 50-čiai metų.

Žinoma tik tai, kad kasmet Švedijos akademija vasario mėnesį parengia visų gautų nominacijų – šį kartą jų skaičius yra 210 – sąrašą, kuris gegužę sutrumpinamas iki penkių pavardžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius