-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 10 /2018 03 11

Po sunkios ligos mirė rašytoja Jolita Skablauskaitė

Šeštadienį mirė Jolita Skablauskaitė (1950 – 2018) – prozininkė, poetė, dailininkė. Rašytojos gyvybė užgeso po sunkios ir ilgos ligos. Paskutinius savo gyvenimo metus ji praleido gimtajame Joniškyje esančiuose Joniškio Švč. M.Marijos parapijos senelių globos namuose „Santara“, nes buvo reikalinga nuolatinė priežiūra. , feisbuke pranešė Joniškio literatų klubas „Audruvė“.
Jolita Skablauskaitė
Jolita Skablauskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

J.Skablauskaitė 1976 m. Vilniaus dailės institute baigė menotyrą. Dirbo kultūros įstaigose, nuo 1987 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narė.

Debiutavo apsakymų ir apysakų rinkiniu „Tik šviesūs paukščiai naktyje“ (1986), už kurį 1987 m. apdovanota A.Jonyno premija. Išleido apsakymų ir apysakų rinkinius „Liūnsargių moteris“ (1993), „Trečiasis tūkstantmetis“ (2000), romanus „Žolių kartumas“ (1990), „Mėnesienos skalikas“ (1997), „Kitas kraujas“ (2002), „Septyniadangė erdvė“ (2004), „Brudenis“ (2006). 1998 m. apdovanota Žemaitės premija už romaną „Mėnesienos skalikas“.

Atsisveikinti su rašytoja bus galima sekmadienį ir pirmadienį Joniškio laidojimo namuose. Ji bus laidojama Joniškio senosiose kapinėse.

Kaip sako literatūrologė Solveiga Daugirdaitė, jau pirmojoje knygoje išryškėjo svarbiausieji J.Skablauskaitės kūrybos bruožai: postmoderni meninė jausena, meno kūrinio kaip savarankiškos tikrovės modeliavimas, subtili fantastikos, magijos, paslapties ir tikrovės elementų sampyna.

Romane „Žolių kartumas“, rinkinyje „Liūnsargių moteris“ iškyla savita moters samprata: ji stichiška, vadovaujasi nuojauta ar pasąmonės impulsais, laukinė ir neprijaukinama kaip gamta, ekstravagantiškai vaidina daugybę vaidmenų.

„J.Skablauskaitės moterys turi fatališkos, monstriškos moters bruožų, ypač išryškėjusių romane „Mėnesienos skalikas“, kur posovietinė provincijos tikrovė konstruojama kaip „muilo operos“ (vargo neslegiamų turtuolių meilės istorijos) ir mistikos lydinys. „Trečiasis tūkstantmetis“ grindžiamas keistomis vizijomis ir veiksmo metamorfozėmis“, – sako S.Daugirdaitė.

Atsisveikinti su rašytoja bus galima sekmadienį ir pirmadienį Joniškio laidojimo namuose. Ji bus laidojama Joniškio senosiose kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius