Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Poetui Algimantui Baltakiui – 90 metų

Artėjant Valstybės atkūrimo dienai, lietuvių literatūros pasaulyje – svarbi sukaktis. Vasario 15 dieną savo 90-metį švęs poetas Algimantas Baltakis. Ta proga Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido naują poeto knygą „Skrynelė dvigubu dugnu“. Jubiliejinį vakarą A.Baltakio kūrybos gerbėjams organizuoja Rašytojų klubas ir kviečia į išskirtinį renginį vasario 18 d. 17.30 val., praneša Lietuvos rašytojų sąjunga.
D.Rybakovienės nuotr./A.Baltakis
D.Rybakovienės nuotr./A.Baltakis

Algimantas Baltakis (g. 1930 m.) – gyvasis mūsų literatūros klasikas, poetas, dainų tekstų autorius, literatūros kritikas, vertėjas, redaktorius, priklausantis vadinamajai „trisdešimtųjų metų gimimo“ Lietuvos poetų kartai, kuri, galima sakyti, atgaivino pokario metais nuskurdintą, šiapus „geležinės uždangos“ kurtą lietuvių poeziją. Tai vienas žinomiausių Lietuvos poetų, išleidęs gausybę poezijos knygų, prisidėjęs prie festivalio „Poezijos pavasaris“ steigimo kartu su bičiuliu poetu Justinu Marcinkevičiumi, pats tapęs šios poezijos šventės laureatu 1966 metais, įvertintas gausybe kitų garbingų apdovanojimų.

LRS leidyklos nuotr./A.Baltakio knygos viršelis
LRS leidyklos nuotr./A.Baltakio knygos viršelis

Algimanto Baltakio poezijai būdingas nuoširdus lyrizmas, viešas, oratoriškas kalbėjimas čia dera su tyliu įsiklausymu į pasaulį ir save. Naujoje poeto knygoje, skirtoje 90-mečio jubiliejui „Skrynelė dvigubu dugnu“ – naujausi eilėraščiai ir tekstai, virtę dainomis. Knygą paįvairina dešimt trumpų, eseistinių prozos intarpų, fiksuojančių autoriaus impresijas apie gyvenimą, kūrybinius pasirinkimus ir pan. Knygos dizainu rūpinosi dailininkė Deimantė Rybakovienė, išleidimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir LATGA.

Pasak paties autoriaus: „Niekad nemaniau, kad gyvensiu taip ilgai ir savo devyniasdešimtmečiui parengsiu naują knygą. Žinoma, kai eiles rašo tokio amžiaus poetas, jose senatvė – jau ne tik tema, bet ir kažkas daugiau. Greta naujų eilėraščių, man prireikė ir skyriaus, pavadinto „Posmai, virtę dainomis“. Parinkau pluoštą eilėraščių, kurie tebedainuojami, ir tik vienas kitas žino, kad tų dainuojamų eilėraščių autorius, kartu su kompozitoriais, yra – Algimantas Baltakis.“

Jubiliejinis Algimanto Baltakio kūrybos vakaras vyks vasario 18 d. (antradienį) 17.30 val. Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6). Vakaro vedėjas literatūros kritikas Valentinas Sventickas, dalyvaus poetas Rimvydas Stankevičius, poeziją skaitys Paulius Šironas, dainas Algimanto Baltakio tekstais atliks solistas Mindaugas Zimkus (tenoras), akompanuos Rūta Blaškytė. Renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius