Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatoma naujausia Jovitos Saulėnienės knyga „Karališkoji Klaipėda“

Balandžio 2 d., penktadienį, 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia stebėti tiesioginę konkurso „Klaipėdos knyga 2020“ renginio transliaciją – pristatysime literatūrologės Jovitos Saulėnienės knygą „Karališkoji Klaipėda“.
J.Saulėnienės knyga „Karališkoji Klaipėda“
J.Saulėnienės knyga „Karališkoji Klaipėda“ / I.Kanto bibliotekos iliustracija

Renginyje kartu su autore dalyvaus istorikė Roza Šikšnienė ir aktorė Virginija Kochanskytė. Moderuoja Loreta Liutkutė.

Tiesioginė transliacija vyks bibliotekos feisbuko paskyroje.

Knygoje pasakojama apie 1525–1918 m. Prūsijos kunigaikštystės, Prūsijos karalystės ir Vokietijos imperijos valdovų sprendimus Klaipėdos miestui, jo formavimui, plėtrai, charakteriui. Tai karališkasis Klaipėdos laikotarpis, kai miestas kurį laiką tapo laikinąja šalies sostine, jame sustiprėjo kilmingųjų, ypač didžpirklių luomas, įvyko svarbūs Rusijos valdovų vizitai. Knyga gausiai iliustruojama iki šiol mažai ar beveik nežinomomis iliustracijomis.

Pasak istorikės R. Šikšnienės, J. Saulėnienės knygos „Karališkoji Klaipėda“ tema yra nuoširdi duoklė Prūsų Lietuvos krašto seniesiems gyventojams, prūsų lietuviams ir vokiečiams, išvarytiems iš tėviškių, atgulusiems krašto kapinaitėse, jų protėviams, kurie nuoširdžiai tikėjo Prūsijos valdovais ir padėjo savo galvas amžių karuose.

Jų namuose kabėjo Prūsijos karalių, ypač karalienės Luizės, portretų reprodukcijos. Nebelikus vietinių gyventojų, dingo ir dalis istorijos bei kultūros, reprodukcijos atsidūrė muziejų fonduose. J. Saulėnienė grąžina šią istorijos dalį tam, kad mūsų istorijos bei kultūros suvokimas būtų visapusiškas ir šios asmenybės grįžtų į mūsų istorijos kontekstą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius